Sosyal Medya

Dünya

'Daha önce böylesini yaşamadılar'

Fransa'nın başkenti Paris'teki eş zamanlı saldırıları sonucu bölgede bulunan AA muhabirleri şehrin halini 'savaş alanı'na benzetti.



AA'nın haberine göre, Fransa'nın baÅŸkenti Paris'i sarsan saldırıları haberleÅŸtirmek için sokaklarda olan AA muhabirleri, gördüklerini ''savaÅŸ alanına'' benzetti. 

AA muhabirleri Hajer M'tiri ve Esma Arslan, önce patlama sesi duyulduÄŸuna dair haber aldıklarını ancak devamında peÅŸi sıra birçok yerde saldırılar gerçekleÅŸtiÄŸini öÄŸrendiklerini anlattı. Bunun üzerine  saldırılardan birinin meydana geldiÄŸi kafeye gitmek için derhal harekete geçen muhabirler gördükleri karşısında ÅŸoke olduklarını söyledi. 

AA'nın Ä°ngilizce servisi muhabirlerinden Hajer M'tiri, taksiyle gittikleri yol boyunca yaÅŸanan olaÄŸanüstü durumu gözlemlediÄŸini, polis araçlarının, ambulansların sirenleri çalarak hızlı bir ÅŸekilde yol almaya çalıştığını aktardı.

Saldırı yerine gitmek için basın kartlarını gösteren her iki muhabir, sürekli olarak, ''YaklaÅŸmayın, yaklaÅŸmayın'' diyen polisler tarafından durduruldu. Kimseyi olay yerine yaklaÅŸtırmayan polis, etrafta bulunanların da dağılması için anonslarını tekrarlarken, aynı anda baÅŸka saldırıların olduÄŸuna dair haberlerin duyulması ve ölü sayısına iliÅŸkin bilgilerin sürekli güncellenmesiyle halktaki panik arttı.

''Gördüklerim ve yaÅŸananlar karşısında ÅŸoke oldum ve dondum. Tam bir savaÅŸ alanıydı'' diyen M'tiri ve Arslan, bir kafeye bir süre ''sığınmak'' zorunda kaldı. 

Sene başında yaÅŸanan Charlie Hebdo dergisi saldırısı sırasında da Paris'te bulunan her iki muhabir, durumun çok daha farklı olduÄŸunu gözlemediklerini ifade etti.

Müslümanlara dönük nefret saldırılarının yaÅŸanabileceÄŸini söyleyen muhabirlerden Hajer M'tiri, izlenimleri telefonda anlatırken bile baÅŸörtülü olması nedeniyle sözlü olarak ırkçı saldırıya maruz kaldı. 

"Bu Avrupa için normal deÄŸil, böylesini yaÅŸamadılar"

 AA'nın Türkçe servisi muhabirlerinde Esma Arslan da çok büyük bir travma yaÅŸandığını ve Fransız halkının bunu atlatmasının zor olduÄŸuna vurgu yaptı.

''Charlie Hebdo saldırısı gibi deÄŸil" diyen Arslan'a göre de ölü sayısının daha da artması ile travmanın boyutu da büyür. Ä°nsanların panik halinde bir yerlere saklanmaya çalıştığına ÅŸahit olduÄŸunu ifade eden Arslan, ''Bu Avrupa için normal deÄŸil, böylesini yaÅŸamadılar'' diye konuÅŸtu. 

Saldırıların ardından yaklaşık 4 saattir sokaklarda olan her iki muhabir, ofise dönmeye çalışırken de güçlük yaÅŸadı. Olayın boyutunun artık netleÅŸmeye baÅŸladığı, 100'den fazla kiÅŸinin öldüÄŸü bilgisinin doÄŸrulandığı bir ortamda paniÄŸin de daha güçlü hissedildiÄŸine ÅŸahit olan muhabirler, metroların iptal edilmesi nedeniyle taksiyle ofise dönmeye çalıştıklarını ancak taksilerin de durmadığını kaydetti. BoÅŸ bir taksi tam duracakken son anda vazgeçtiÄŸini söyleyen M'tiri'ye göre, bunun sebebi de baÅŸörtülü olmaları. Muhabirler bunun bile baÅŸlı başına Fransa'da yaÅŸanacakların bir iÅŸareti olarak görülebileceÄŸini kaydetti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.