Sosyal Medya

Güncel

İspanya'da Mavi Marmara için Netanyahu'ya tutuklama kararı

İspanya'da devam eden Mavi Marmara Davası'nda İsrail Başbakanı Netanyahu, ve altı İsrailli bakanhakkında tutuklama kararı verildi



Ä°spanya Yüksek Mahkemesi, Ä°srail BaÅŸbakanı Benjamin Netanyahu ve 7 Ä°srailli bakan hakkında Mavi Marmara saldırısından dolayı tutuklama kararı çıkardı.

31 Mayıs 2010 tarihinde Ä°srail tarafından Gazze Özgürlük filosuna yapılan saldırıda Mavi Marmara’da bulunan Ä°spanya vatandaÅŸlarının açmış olduÄŸu davada Ä°srailli sorumlulara tutuklama kararı çıktı.

Mavi Marmara’daki Ä°spanya vatandaÅŸları Ä°spanya’daki Mavi Marmara avukatları eliyle suç duyurusunda bulunmuÅŸ soruÅŸturma baÅŸlatılmıştı. Süreç Ä°srail’in de baskısı ile zorluklarla yürütülmüÅŸ ve dosya en son Ä°spanya Yüksek Mahkemesine götürülmüÅŸtü. Burada görülen davanın sonucunda Mahkeme, Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu, Dönemin Savunma Bakanı Ehud Barak, dönemin dışiÅŸleri bakanı Avigdor Lieberman, Dönemin BaÅŸbakan Yardımcısı Moshe Ya’alon, dönemin deniz kuvvetleri komutanı Eliezer Marom, dönemin devlet bakanı Benny Begin ve baÅŸbakan yardımcısı Eli Yishai olmak üzere toplam 7 kiÅŸi hakkında tutuklama kararı verdi.

Ä°spanya Yüksek Mahkemesi sanık Netanyahu ve diÄŸer sanıklar hakkında verilen tutuklama kararının üzerine bu sanıkların kendilerinin Mahkemeye gelmeleri ve Mahkeme önünde ve iÅŸledikleri suçlardan dolayı ifade vermelerini talep etti.

Sanıklar Ä°nsanlığa Karşı Ä°ÅŸlenmiÅŸ suçlardan dolayı yargılanıyor. Ä°spanya Yüksek Mahkemesinin Hâkimi De La Mata, Mavi Marmara’nın davasını açıp sanıkların bilgilerini Ä°spanya Polisine gönderme kararı aldı.

Sanıkların listesi Ä°spanya Ulusal Emniyetine gönderilerek yakalanma süreçleri de baÅŸlatılmış oldu.

BilindiÄŸi üzere Ä°srail bu davayı engellemek için çok çeÅŸitli çabalar sarf etmiÅŸti. Ä°spanya’da Siyasi baskılarla Evrensel yargı yetkisi ile ilgili mevzuat deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılmıştı. Hatta Haziran 2015’te, Hâkim Ruz evrensel yargı etkisini Ä°spanya’da iptal olduÄŸu için ve siyasi durumlardan dolayı olumsuz bir karar almıştı. Ancak bu karar raÄŸmen Mavi Marmara maÄŸdurları ve avukatları adalet arayışlarını sürdürmüÅŸtü ve bu karara raÄŸmen, Ä°spanya Yüksek Mahkemesi Hakimi De La Mata Mavi Marmara dosyasını tekrar açtı ve çok cesur bir karar aldı.

 
kaynak: dunyabulteni.net

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.