Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkmen milislerle Peşmerge arasındaki kriz büyüyor

Tuzhurmatu'da Peşmerge ile Şii Türkmen milisleri arasındaki gerginlik git gide büyüyor.



Irak'ın Salahaddin iline baÄŸlı Tuzhurmatuilçesinde PeÅŸmerge güçleriyle Åžii HaÅŸdi Åžabi güçlerine baÄŸlı Türkmen milisler arasındaki gerginlik, tarafların karşılıklı ev ve iÅŸyerlerini kundaklamasına yol açtı.

Bölgedeki AA muhabirinin edindiÄŸi bilgilere göre, Tuzhurmatu ilçe  merkezinde, Kürtler ile Åžii Türkmenler arasındaki gerginlik karşılıklı kundaklama  eylemlerine yol açtı. Olayların büyüdüÄŸü ilçede çok sayıda ev ve iÅŸyeri zarar  gördü. 
 
Tuzhurmatu'daki gerginliÄŸin sona ermesi için BaÄŸdat ve Erbil  yönetimleri devreye girdi. Çatışmaların durması için Türkmen ve Kürt  temsilcilerin bir araya gelmesi bekleniyor. 
 
PeÅŸmerge ile Åžii HaÅŸdi Åžabi'ye baÄŸlı Türkmen milisler arasında çıkan  çatışmalarda 17 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸti. 
 
AA muhabirine konuÅŸan Tuzhurmatu Kaymakamı Åžellal Abdul, ilçedeki  gerginliÄŸin devam ettiÄŸini ifade ederek, dün yaÅŸanan çatışmalarda PeÅŸmerge ve  Türkmenlerden 40 kiÅŸinin de kaçırıldığını açıklamıştı. 
 
Tuzhurmatu'da dün PeÅŸmerge ile Türkmen güçleri arasında yaÅŸanan  anlaÅŸmazlık nedeniyle çatışmalar yaÅŸanmıştı. Gün içerisinde meydana gelen  çatışmalar ilerleyen saatlerde sokak çatışmasına dönüÅŸmüÅŸtü. Bölgedeki güvenlik  endiÅŸesi ve gerginlik devam ediyor. 
 
Salahaddin vilayetinin kuzeydoÄŸusundaki Tuzhurmatu ilçesinin güvenliÄŸi  koordineli olarak Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi'ne (KYB) baÄŸlı PeÅŸmerge ile Åžii  Türkmen milislerden oluÅŸan HaÅŸdi Åžabi güçleri tarafından saÄŸlanıyor. 
 
Åžii Türkmen halkıyla Kürtlerin yaÅŸadığı Tuzhurmatu ilçesinde uzun  zamandır HaÅŸdi Åžabi güçleriyle PeÅŸmerge arasında gerginlik yaÅŸanıyordu. Bölgede  güvenliÄŸi saÄŸlayan HaÅŸdi Åžabi milislerine ait araç konvoyunun, PeÅŸmerge'ye ait  kontrol noktasından dün geçiÅŸi sırasında "yanlış anlama" sonucu taraflar arasında  çatışma çıkmış, olayda 3 Åžii milis hayatını kaybetmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.