Sosyal Medya

Ekonomi

Putin: "Türk Akımı önemini kaybetmedi"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, “Türk akımı” projesinin önemini kaybetmediğini ama gerçekleşmesi için belirli zaman’ın gerekli olduğunu bildirdi.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, “Türk akımı” projesinin önemini kaybetmediÄŸini ama gerçekleÅŸmesi için belirli zaman’ın gerekli olduÄŸunu bildirdi.

“Türk akımı” doÄŸalgaz projesinin Türkiye ve Rusya çıkarlarına uygun olduÄŸunu ifade eden Putin, “Böylesine büyük proje, bir oturumda halledilemez. Projenin çok fazla, hukuki, teknik, ekonomik, organizasyon ve Türkiye’li meslektaÅŸlarımız ile çözeceÄŸimiz, doÄŸalgaz ihtiyacını kapsayacak hat sayısı yönleri var.” dedi.

Proje detaylarının anlaÅŸmasının projenin daha karlı olacağını vurgulayan Putin, “En önemlisi “Türk akımı” Rusya ve Türkiye’nin çıkarlarına uyuyor. Bu konuda, mevkidaşım Recep Tayyip ErdoÄŸan’la aynı fikirdeyiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye ile “Türk akımı” projesini tekrar görüÅŸmek için hazır olduklarını bildirmesine raÄŸmen, Bugün, Türkiye Enerji ve Tabii Bakanı Ali Rıza Alaboyun yaptığı açıklamada, Trans Anadolu DoÄŸal Gaz Boru Hattı Projesinde (TANAP) 'tek millet iki devlet' mantalitesine raÄŸmen Azerbaycan'la görüÅŸmelerin 3-3,5 sene sürdüÄŸünü halde, “Türk akımı” için 9-10 ayda sonuca varmanın beklenmemesi gerektiÄŸini bildirmiÅŸti.

Ayrıca, Türkiye CumhurbaÅŸkanlığı kaynaklarından Trend Haber Ajansı’na yapılan özel açıklamada, “Türk akımı”nın Türkiye’nin öncelikleri arasında olmadığı, projenin en erken 2016 yılı baÅŸlarında görüÅŸülebileceÄŸi bildirilmiÅŸti.

Türk akımı nedir?

Karadeniz altından gecerek, Rusya’dan Türkiye’ye doÄŸalgaz nakli için boru hattı inÅŸasını öngören ‘‘Türk akımı’’ projesi, taraflar arasında anlaÅŸma saÄŸlanamadığı için durduruldu. Ä°lk baÅŸta 4 boru hattı üzerinde yapılan görüÅŸmeler daha sonra sadece Türkiye piyasası için tek boru hattı üzerine görüÅŸmeler yapıldı. 4 hat beraberinde yıllık 65 milyar metre küp doÄŸalgaz nakilni öngören boru hattı projesi, Ukrayna’yı by-pass yaparak, Rusya’dan Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya doÄŸalgaz ihracı için planlandı. Proje 1 Aralık 2014'te Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin tarafından ortaya atılmasına raÄŸmen, konuya iliÅŸkin birçok alanda belirsizlikler iki ülke arasında çözülmedi.

Kaynak: Trend Haber Ajansı Türkiye Masası

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.