Sosyal Medya

Güncel

AB'den AB Bakanı'nı kızdıran teklif

AB Bakanı Beril Dedeoğlu, AB Komisyonu’nun yayınladığı Türkiye’nin İlerleme Raporu’nu değerlendirdi...



AB Bakanı Beril DedeoÄŸlu, AB Komisyonu'nun yayınladığı Türkiye'nin Ä°lerleme Raporu'nu deÄŸerlendirerek,  “Evet, rapor ağır, üzüyor, ama yol gösterici” dedi. Bakan görüÅŸmelerde AB'den bir komiser yardımcısının mülteci krizinde ilerleme karşılığında raporun yumuÅŸatılmasını gündeme getirdiÄŸini söyledi.

Hürriyet Gazetesi'nin haberine göre; AB Bakanı Beril DedeoÄŸlu, AB'nin hazırladığı Ä°lerleme Raporu'nu deÄŸerlendirirken, “Rapordaki eleÅŸtirilerin, Türkiye'nin geleceÄŸi açısından önemli bir kırılma noktasına iÅŸaret ettiÄŸini düÅŸünüyorum. Olumlu anlamda. Evet, ağır. Evet, bazı ÅŸeyleri insan okurken üzülüyor, bunları duymak istemiyorsunuz. Bir kısmının gerçekten abartılı olduÄŸunu, hangi niyetle yazıldığını görmek çok zor deÄŸil. Sonuçta daha iyi bir ülkede yaÅŸamak istiyoruz. Orada da satır aralarında bunun yöntemleri var” yorumunu yaptı.

Bir grup gazeteci ile AB Ä°lerleme Raporu hakkındaki görüÅŸlerini paylaÅŸan DedeoÄŸlu, ÅŸu tespitlerde bulundu:

“GörüÅŸmelerde biz göç konusu, fasıllarla cebelleÅŸiyorduk. Ä°lerleme Raporu gündemimizde yoktu. Yemekte, bir komiserin yardımcısı mıydı hatırlamıyorum. Komisyondan genç birisi ilerleme raporunun göç konusuna denkleÅŸtirme giriÅŸiminde bulundu. ‘Göç meselesini halledersek ÅŸu Ä°lerleme Raporu'nun içini yumuÅŸatır mıyız' gibi bir ÅŸey söylendi. Ben bir anda nasıl bir çıkış yaptıysam, diplomat olmamanın avantajını kullandım herhalde. ‘Yayınlayın kim korkar, yani ‘Neysek oyuz' tavrına bir girdim. Sayın Komiser bana ‘Siz galiba sert bir hocaydınız' dedi. O bir daha asla gündeme gelmedi onun da altını çizmek isterim.

LOBÄ° YAPILDIÄžI Ä°ZLENÄ°MÄ°NE KAPILDIM

‘Raporu hazırlarken siz neye bakıyorsunuz?' dedim. Ä°ÅŸte ‘Siz neyi tartışıyorsanız biz de onu tartışıyoruz' dedi. ‘Peki hiç parlamentoya komisyona gelip gidenler olmuyor mu size bilgi vermek için' dedim. ‘Bu sene çok oldu' dediler. Kimler gitti, onu sormadım. Ama ‘Epey bir gelen giden oldu bize bilgi vermeye hevesli...' (‘Yani Atlantik ötesinden falan mı?' sorusu üzerine) O kadarını sormadım. Ben lobi yapıldığı izlenimine kapıldım. Ancak bu tür faaliyetler yapılıyor ise Tükiye'nin de kendisine bakıp o alanı kendisinin ya da baÅŸka kurumların niye doldurmadığını da düÅŸünmesi gerekir. ‘Vay böyle yaptılar' demenin bir anlamı yok. ‘Biz niye yapmadık' demek daha yararlı.

ABARTILI HAKSIZ ELEÅžTÄ°RÄ°LER VAR

Abartılı ve Türkiye'nin ÅŸevkini kıracak, haketmediÄŸi eleÅŸtiriler var. ‘Bu kadar da deÄŸil artık' dediÄŸim yerler olduÄŸunu itiraf etmem gerekir. Hakim ve savcıların yerlerinin çok fazla deÄŸiÅŸmesiyle ilgili bir paragraf vardı. ‘Hakikaten o kadar çok deÄŸiÅŸiklik bu kadar kısa zamanda yapıldı mı' dedim. ArkadaÅŸlar bir tablo çıkardılar. 2012-2013'te çıkan kararname sayısı ve yer deÄŸiÅŸtirme oranı ÅŸimdikinin iki katı. ‘O dönemin raporuna girmiÅŸ mi' bu dedim. GirmemiÅŸ.”

"REFORMLARA DEVAM" DEDÄ°LER

Reforma dönün çaÄŸrısı: Johannes Hahn'ın parlamentoda yaptığı konuÅŸmadan memnuniyet duydum doÄŸrusu. Åžunu kastetti, ‘Bu ortamdan bir an önce çıkılıp reformların devam etmesini istiyoruz.' Bu bir ölçüde 2013-2014'te baÅŸlatılan reformların devam etmesi anlamına geliyor. Rapordan anladığım; seçim dönemleri, ÅŸiddet terör derken donmuÅŸ Türkiye bir altı ay. Rapor diyor ki ‘Bunu tekrar 2012-2013 sürecinden hızlandırarak devam edin.'

Åžiddetten çıkmanın yolu: (AB'nin çözüm süreci çaÄŸrısı) Ä°yi niyetli bir giriÅŸim olarak görüyorum. 'Türkiye'nin böyle bir sorunu var. KonuÅŸarak çözmeniz tavsiye olunur' denildiÄŸini düÅŸünüyorum. Olacağının da o olması gerektiÄŸi kanaatindeyim. Åžiddet ortamından çıkmanın yolu diyalog süreçleri.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.