Sosyal Medya

Dünya

Rusya'nın yeni Suriye planı

Rusya, Suriye'de yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaşın sona ermesi için BM'ye yeni bir öneri sundu.



Esed rejiminin en büyük destekçisi Rusya,Suriyede yaklaşık 5 yıldır devam eden iç savaşın sona ermesi için 18 ay içinde yeni bir anayasa hazırlanması, anayasanın referanduma sunulmasının ardından da erken devlet baÅŸkanlığı seçimine gidilmesi çaÄŸrısında bulundu.

Rusya'nın BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e (BM) sunduÄŸu ve Associated Press'in (AP) ele geçirdiÄŸi belgede BeÅŸÅŸar Esed'in adı anılmadan "Suriye devlet baÅŸkanı, anayasa komisyonuna baÅŸkanlık etmemeli" ifadesi kullanıldı.

Siyasi süreç baÅŸlasın

Belgede BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya Haziran 2012'de Cenevre'de varılan mutabakat temelinde Suriye hükümeti ve "muhalif grupların temsilcilerin oluÅŸan bir heyet" arasında siyasi süreci baÅŸlatma çaÄŸrısı yapıldı.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Vladimir Safronkov, belgenin sızdırılmasından üzüntü duyduklarını kaydederek "Bu, bizim vizyonumuz, bizim önerimiz. Tabii ki diÄŸer tarafın da önerilerine açığız. Bu, sadece siyasi sürecin baÅŸlatılması, tarafların bir araya getirilmesi için Rusya'nın yaptığı bir katkı" dedi.

Rusya BM'ye sundu

Rusya, söz konusu belgeyi cumartesi günü Viyana'da yapılacak ikinci tur Suriye görüÅŸmelerinin öncesinde BM'ye sundu.

Dün BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye ile ilgili bir toplantı yapılmış ve De Mistura, hafta sonu Viyana'da yapılacak Suriye toplantısında son dönemde yakalanan ivmenin iyi deÄŸerlendirilerek Suriye'deki ÅŸiddetin azaltılmasının saÄŸlanması gerektiÄŸini vurgulamıştı.

Belgede ÅŸu ifadelere de yer verildi:

"Suriye'de hükümet ve muhalefet heyeti, BM himayesinde bir araya geldiÄŸinde aÅŸağıda belirtilen adımlar üzerinde uzlaÅŸma saÄŸlamalı:

- GüvenliÄŸi, adil bir çıkar dengesini, etnik ve dini grupların devlet kurumlarındaki haklarının korunmasını garanti altına almak için 18 ay içinde tamamlanacak anayasal reform sürecinin baÅŸlatılması,

- Suriye toplumunun tüm kesimlerini kucaklayacak anayasa komisyonu kurulması,

- Hazırlanan anayasa taslağının referanduma sunulması ve onaylanmasının ardından erken devlet baÅŸkanlığı seçimine gidilmesi,

- 2016 baharında yapılması planlanan parlamento seçimlerinin ertelenmesi ve seçimlerin yeni anayasa temelinde devlet baÅŸkanlığı seçimiyle aynı anda yapılması,

- Seçimi kazanan devlet baÅŸkanının, ordunun baÅŸkomutanı olması ve özel kuvvetlerle dış politikayı kontrol etmesi."

GörüÅŸme sürecine yardımcı olması için bir Suriye Destek Grubu kurulmasını da öneren Rusya, gruba Viyana'daki toplantıya katılan ABD, Rusya, Çin, Ä°ngiltere, Fransa, Suudi Arabistan, Türkiye, Ä°ran, Mısır, Ürdün, Umman, Katar, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Irak, Lübnan, Almanya, Ä°talya'nın katkıda bulunabileceÄŸini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.