Sosyal Medya

Güncel

Tahşiye klasörü: Bombaların bulunması şüpheli

2009-2010 yıllarında yürütülen ‘Tahşiyeciler' grubuna yönelik soruşturmada ‘sahte delil üretmek' iddiasıyla Fethullah Gülen ve Hidayet Karaca ile polislerin yer aldığı dava dosyasının delil klasörlerine Al Jazeera ulaştı. Buna göre, operasyon sırasında evde bombaların bulunmasıyla ilgili 'şüpheler' var.



‘TahÅŸiyeciler' grubuna yönelik 2009-2010 yıllarında yürütülen soruÅŸturmada, ‘sahte delil üretmek' iddiasıyla Fethullah Gülen ve Hidayet Karaca ile polislerin de aralarında olduÄŸu 33 ÅŸüpheliye dava açıldı. Ä°lk dava 22 Aralık 2015 tarihinde görülecek. Davanın delil klasörlerinde, soruÅŸturmanın en kritik konusu arasında yer alan ‘TahÅŸiye grubuna yönelik aramalarda elde edilen bombaların bulunmasına’ iliÅŸkin hazırlanan rapor var.

‘TahÅŸiyeciler grubuna yönelik açılan davada sanıklar, ‘evlerinde bulunan bombaların kendilerine ait olmadığını’ iddia etti. Bombaların üzerinde yapılan incelemelerde ‘evde arama yapan polislerin’ parmak izi bulundu. Ancak polisler arama yaptıkları eldivenler yıprandığı için bombalarda parmak izlerinin bulunduÄŸunu iddia etti.

Tüm bu iddiaları yeniden ele alan savcılık, arama gününü yeniden mercek altına aldı. Bombaların bulunduÄŸu evdeki aramalara iliÅŸkin kamera kayıtları saniye saniye yeniden incelenerek rapor hazırlandı.

Bombaların bulunma anı kamerada yok

Görüntüleri izleyen savcılığın ilk tespiti, kameranın kayda saat 07:14'te baÅŸladığı ancak bombaların bu saatten önce bulunduÄŸu ve bulunma anına iliÅŸkin kayıt olmadığını tespit etti.

Arama bombaların bulunduğu odadan başlamış

Savcılık, ev aramalarında usûlen ilk odadan baÅŸlanması gerektiÄŸini, bu eve de ilk girildiÄŸinde solda bir oda olduÄŸunu belirtti. Ancak aramayı yapan polislerin bu odadan aramaya baÅŸlamadığı, bombaların bulunduÄŸu odaya direkt gittikleri ifade edildi. Bu durumun da aramaya katılan görevlilerin ‘mühimmatın bulunduÄŸu yerle ilgili önceden bilgi sahibi olduÄŸu’ ÅŸüphesini uyandırdığına dikkat çekildi.

Kameranın kayda girmesiyle aramanın başlaması gerekiği ifade edilen raporda, bu hususun dikkate alınmadığı, aramanın kamera kaydı olmadan başladığı belirtildi.

Eldiven yıpranmış ama...

Aramayı yapan polislerden birinin eldiveninin saÄŸ baÅŸ parmak ile saÄŸ yüzük parmağının uç kısımlarında yırtık görüldüÄŸü belirtildi. Ancak raporda, ‘yıpranan ve yırtılan eldivenin, aramanın hangi aÅŸamasında gerçekleÅŸtirildiÄŸine dair kamera kaydının mevcut olmadığı’ ifade edildi.

Aramalar ‘üstünkörü’ yapılmış

Polislerin, yatak ve yorganların bulunduÄŸu bölümde arama yaparken sadece üst kısımdaki yorgan ve yataklara baktığına, alt tarafta bulunan yatak ve yorganların içine bakılmadığına, aramanın ‘üstünkörü’ yapıldığına dikkat çekildi.

Silah mermilerinin bulunduÄŸu siyah poÅŸetin ‘yıpranmamış’ olduÄŸu belirtilen raporda, poÅŸetin bulunmasının ardından polis memurunun yıpranmış eldiveni çıkararak ‘yeni bir eldiven taktığı’ vurgulandı.

Polis memuru bir elini gizlemeye çalışıyor

Görüntülerde bir polis memurunun ÅŸüpheli hareketlerine de dikkat çekildi. Aramayı yapan bir polis memurunun, sol elini kullanmayarak gizlemeye çalıştığı, gizlemeye çalıştığı sol elinde bir kağıt olduÄŸu ifade edildi. Polis memurunun görüntülerde, elindeki kağıt parçasına göz gezdirerek inceleyip cebine koyduÄŸu vurgulandı.

Polislerin aramalardaki konuşmalarına inceleme

Raporda, aramalarda bulunan dökümanlara da yer verildi. Bulunan dökümanlarda birçok siyasetçi, gazeteci ve yazarın isminin bulunduÄŸuna dikkat çekilen raporda, kağıdın birinin üzerinde ‘Kaçmaz’ yazdığı belirtildi. Polislerin bu yazı üzerine ‘Sincan hâkimi var ya, Osman Kaçmaz’ dediÄŸine vurgu yapıldı. Bir kağıtta da ‘Ersöz, Ümraniye’ ibaresinin bulunduÄŸu, yine polislerin ‘Ümraniye bombaları mı acaba ÅŸu Ümraniye yazısı’ diye konuÅŸtukları anlatıldı. Raporda, ‘belge ve dökümanlarla ilgili herhangi bir araÅŸtırma ve inceleme dahi yapılmamışken genel kanı ve ön yargının oluÅŸtuÄŸu deÄŸerlendirilmektedir’ denildi.

38 parmak izi bulunan kişi araştırılmamış

‘Obama ve baÅŸbakan’ yazan kağıtlar üzerinde M.K. isimli bir kiÅŸinin 38 parmak izinin çıktığı belirtilen raporda, ‘Bu parmak izinin sahibi M.K. isimli kiÅŸinin hiç araÅŸtırılmamasının izahı oldukça ÅŸüphelidir’ denildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.