Sosyal Medya

Güncel

ABD'de yüzbinler 'insanca yaşamak için' sokaklara döküldü

ABD'de birçok şehirde binlerce kişi saatlik asgari ücretin 15 dolara çıkarılması talebiyle protesto gösterileri düzenledi.



ABD'nin pek çok ÅŸehrinde dün saatlik asgari ücretin 15 dolara çıkarılması için gösteriler düzenlendi. BaÅŸta New York, Boston, Chicago, Los Angeles, Philadelphia, Detroit olmak üzere 270 kentte, 'Ä°nsanca yaÅŸamak için 15 dolar saat ücreti' eylemi gerçekleÅŸtiren fast food restoran çalışanlarına baÅŸka sektörlerden yüz binlerce kiÅŸi de destek verdi.

Çalıştıkları sektörü simgeleyen renklerde tiÅŸörtler giyen binlerce kiÅŸi, 'Saatlik ücret için 15 dolar istiyoruz, ÅŸimdi' sloganları eÅŸliÄŸinde, taleplerini dile getiren dövizler ve pankartlar taşıdı. New York'ta 2012 yılında baÅŸladıktan sonra dalga dalga ülke geneline yayılan ve ÅŸimdiye kadar en büyüÄŸü dün yapılan eylemlerde, 'Ä°nsanca yaÅŸam için insana yakışır ücret' sloganları atıldı. Meydanda yapılan konuÅŸmalarda, Amerikalıların saatlik 15 dolar ücret ve sendika hakkına destek mesajları verilerek, asgari ücretle çalışan insanların bütün yıl boyunca, ÅŸirketlerin CEO'larının bir günde kazandığı kadar para kazanabildikleri vurgulandı.

Gösteriye katılan New York Valisi Andrew Cuomo, eyalet kurumlarında görev yapan iÅŸçiler için saatlik asgari ücretin 15 dolara çıkarılması için talimat verdiÄŸini duyurdu. Cuomo, göstericilere hitaben, "New York ilericilikte bu ülkenin baÅŸkentidir. EÅŸitlik ve adalet için savaşırız. Ä°lk biz yaparız ve örneÄŸimizle yol gösteririz" dedi.

ABD'de, saatlik asgari ücretin 15 dolara çıkarılmasına Cumhuriyetçi Parti karşı çıkıyor. BaÅŸkan Barack Obama'nın destek verdiÄŸi saatte 15 dolar uygulamasına, 2016'da yapılacak baÅŸkanlık seçimi aday adaylarından Demokrat Partili Demokrat Partili Bernie Sanders tam destek verirken, Hillary Clinton ücretin 12 dolar olmasını uygun gördüÄŸünü belirtiyor.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.