Sosyal Medya

Güncel

Türkiye ve ABD 60 uçakla vuracak

ABD ve Türkiye 60 uçak ile IŞİD'e karşı dev bir hava operasyonu yapmaya hazırlanıyor. Operasyonun çerçevesi ise G20'de çizilecek.



Suriye konusunda sıcak geliÅŸmeleri iÅŸaret eden haberler olduÄŸu bilgisini bugünkü köÅŸesinde aktaran Milliyet Yazarı Serpil Çevikca, hafta sonu Antalya’da gerçekleÅŸtirilecek G20 Zirvesi’ndeki ikili görüÅŸmelerin bir numaralı gündem maddesinin Suriye olacağını ve 60 uçağın katılacağı bir hava operasyonun çok yakında gerçekleÅŸebileceÄŸini yazdı.

Serpil Çevikcan'ın yazısı ÅŸöyle;

ABD ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı, “farklı” bir askeri faza geçme planını önce DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu’nun açıklamalarından duyduk.

Anlıyoruz ki Ankara’nın Kuzey Suriye sarmalındaki bir numaralı kırmızı çizgisi olan, genelde Fırat’ın batısı, özelde Cerablus bölgesindeki IŞİD varlığına dönük ortak bir operasyon baÅŸlatılması planlanıyor.

Burada, sonuçları itibarıyla en kritik nokta, operasyonun hava ile sınırlı kalıp kalmayacağı meselesi.

KARA HARAKETI MALÄ°YETÄ°

Kulislere sızan bilgiler, Türkiye’nin sonuç almak için kara operasyonunun zorunlu olduÄŸunu muhataplarıyla bir kez daha konuÅŸtuÄŸu, ancak bu konuda tek başına bir yükümlülük altına girmekten özenle kaçındığı yönünde.

Aslında Ankara, Kuzey Suriye problematiÄŸinin belirmeye baÅŸladığı günden bu yana sadece hava harekâtlarıyla hedeflenen sonucun alınamayacağını en üst düzeyde ve kararlılıkla dillendiriyor.

Ancak Suriye’yi havadan vurmak baÅŸka, bu bataÄŸa karadan Türk askerleriyle girmek baÅŸka.

Siyasi maliyeti askeri maliyetinden bin kat fazla bir opsiyondan söz ediyoruz.
Nitekim, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu da son 48 saatte yaptığı açıklamalarda, hava ve kara operasyonu olmak üzere bütünleÅŸmiÅŸ bir stratejiye ihtiyaç olduÄŸunu, ancak Türkiye’nin bu yükü tek başına üstlenemeyeceÄŸini vurguluyor.

Buna karşın Ankara kara harekatının sonuç almada en önemli kırılma noktası olduÄŸu tezinde ısrarlı.

Türkiye, bir yandan koalisyona açtığı Ä°ncirlik Üssü ve beraberindeki imkânlarla, bir yandan ABD ile ortak, ancak çok sınırlı hava operasyonlarıyla, diÄŸer yandan da Suriye muhalefetine lojistik destek vererek bu mücadelenin içinde.

Åžimdi bu çerçevenin geniÅŸleyeceÄŸi, Ankara’nın Cerablus’ta IŞİD’e dönük kapsamlı bir operasyonda ABD ile birlikte çok etkin bir rol alacağı belirtiliyor.

Türkiye açısından ana hedef, kırmızı çizgi olarak nitelediÄŸi bölgenin IŞİD varlığından arındırılması kadar bu bölgenin PYD kontrolüne geçmesinin de önlenmesi.
Kara operasyonunun Özgür Suriye Ordusu unsurları, Arap ve Türkmen muhalifler tarafından yürütülmesi konusunda aylardır yapılan planlama geçerli.
Sonuç olarak, IŞİD’e karşı Cerablus hattında yoÄŸun bir hava harekâtının eli kulağında görünüyor.

60 UÇAK KATILACAK

Bu noktada iki baÅŸlık açmam gerek.Birincisi, ABD ve Türk askeri unsurlarının yer alacağı operasyondaki hava gücünün çapı konusunda. ABD’nin Ä°ncirlik’te konuÅŸlu hava gücünün dökümü ÅŸöyle:

Her türlü hava koÅŸulunda operasyon yapabilen, yüksek manevra yeteneÄŸine sahip 6 F-15C avcı uçağı, 6 A-10 bombardıman uçağı, 12 KC-135 tanker uçağı, 10 MQ-1 silahlı insansız hava aracı.

Bunlara ilave olarak, 6 F-15E sınıfı havadan karaya atış uçağı ile 6 A-10 bombardıman uçağı daha Ä°ncirlik’e gelmek üzere.

Türk Silahlı Kuvvetleri ise Malatya ve Diyarbakır’dan havalanan 14 F-16 ve Batman’a konuÅŸlu insansız hava araçlarıyla operasyona katılacak.

Ä°lk etapta toplam 60 uçaklık bir hava gücü söz konusu.

SINIRDA TEYAKKUZ

Ä°kinci mesele ise planlanan hava operasyonunun sadece ABD ve Türkiye’nin ortak ve bağımsız harekâtı olarak nitelendirilmesi konusunda güvenlik bürokrasisinden gelen itiraz. Suriye’ye dönük operasyonlarda sistemin iÅŸleyiÅŸi ÅŸöyle aktarılıyor:

Ä°nsansız hava araçları ile sahadaki istihbarat unsurlarının tespitleri birleÅŸtirilerek yapılan hedef analizi Katar’daki koalisyon merkezine gönderiliyor. Buradaki askeri koalisyon heyeti tarafından bu analiz deÄŸerlendiriliyor ve onaylanıyor. Onay Ä°ncirlik’e geliyor ve operasyon koalisyon çerçevesinde gerçekleÅŸiyor.

Åžu ana kadar Türkiye’nin dahil olduÄŸu hiçbir hava operasyonunda Fırat’ın doÄŸusuna geçilmedi.

Operasyonlar çoÄŸunlukla 2 ya da 4 uçakla gerçekleÅŸtiriliyor.

Güvenlik kaynakları, baÅŸlatılması planlanan hava operasyonu çerçevesinde Suriye sınırındaki teyakkuz durumunun artırıldığını, Kara Kuvvetleri’nin yüzde 25’inin konuÅŸlandığı sınırda Suriye tarafından gelecek olası saldırı ve tacizlere karşı ateÅŸ destek vasıtalarıyla IŞİD hedeflerinin vurulabileceÄŸini de kaydediyor.

Durum böyle.

Bir yandan, Rusya Suriye’de mesafe alıyor. DiÄŸer yandan, ABD’nin PYD ile iÅŸbirliÄŸi, Ankara’nın soru iÅŸaretlerinin arttığına dönük yaklaşımlarına karşın alabildiÄŸine devam ediyor. Türkiye’nin içeride ve sınırının ötesinde terörle mücadele kararlılığı sürüyor.

G20 Zirvesi’ne bu manzarada ilerliyoruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.