Sosyal Medya

Güncel

Independent'ten ilginç AB-Türkiye yorumu

Independent yazarı Cockburn, AB, işbirliği için Türkiye'ye eleştirisini yumuşatıyor, diyerek ilginç bir yorumda bulundu...



Independent yazarı Patrick Cockburn, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili yayımladığı yıllık Ä°lerleme Raporu'na dair analizinde "Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi arayışında olan AB, eleÅŸtirileri yumuÅŸatıyor" ifadesini kullandı.

BBC Türkçe'de yer alan bilgide; Ä°lerleme Raporu'nda AB'nin barış sürecinin yeniden baÅŸlaması, medya üzerindeki kısıtlamaların sınırlandırılması ve insan haklarına saygı duyulması çaÄŸrısında bulunduÄŸunu hatırlatan yazıda, rapordaki dilin oldukça ihtiyatlı olduÄŸu, bunun da AB'nin Türk hükümetini gücendirmek istemediÄŸine iÅŸaret ettiÄŸi belirtiliyor.

Yazıda yer alan ifadelerden bazıları ÅŸöyle:

"Türkiye'nin AB üyeliÄŸi için müzakereler yıllarca durgunken, Türkiye ile iÅŸbirliÄŸi ihtiyacı bu yıl arttı çünkü ülkede, çoÄŸu Yunanistan ve Balkan devletleri üzerinden AB'ye gitmekte olan 2.2 milyon Suriyeli mülteci var. AB, Türklere vize kolaylığı ve mali yardım ile AB üyelik müzakerelerinin hızlandırılması karşılığında, Türkiye'nin daha fazla mülteciyi barındırmasını istiyor."

Ä°lerleme Raporu'nda Türkiye'nin hukukun üstünlüÄŸüne saygı, temel haklar, yargı ve ifade özgürlüÄŸü baÅŸlıklarındaki olumsuzluklara da yer verildiÄŸi belirtilen analiz ÅŸöyle devam ediyor:

"Bu söylem, AKP'nin 1 Kasım genel seçimlerinde de çoÄŸunluÄŸu elde etmesine yardımcı olan bir faktör olarak, televizyon kanallarını ve basını neredeyse tamamen kontrol ettiÄŸini tarif etmenin bir yolu."

"Türk hükümetinin, AB'nin iç politikaya yönelik eleÅŸtirileri ciddiye alması çok olası deÄŸil. Yumruklar sıyırıyor. Raporda 'yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı 2014 yılından bu yana baltalanıyor ve savcılar siyasi baskı altına alınıyor' deniyor."

"Pratikte mahkemeler, hükümetin onlardan yapmasını istediklerini yapıyor ve AKP iktidara geldiÄŸi 2002'den bu yana yargı, ordu ve medya üzerindeki tüm gücün kontrolünü giderek eline geçirdi."

Independent yazarı Cockburn, raporda Türkiye'de güvenlik kaygılarına da deÄŸinildiÄŸini yazdı ve Suruç ile Ankara saldırılarını hatırlattı.

Cockburn'ün haberi ÅŸöyle sonlanıyor:

"Hükümet bu saldırılardan ilkini (Suruç), PKK'ya yeniden savaÅŸ açmak için bir vesile olarak kullandı. Artan ÅŸiddet ve güvensizlik, AKP'nin seçmenlere kendisini istikrarın teminatı ve Türk milliyetçiliÄŸinin partisi olarak sunmasını saÄŸladı."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.