Sosyal Medya

Dünya

AGİT: Guantanamo kampı acil kapatılsın

AGİT, ABD tarafından 2002 yılından itibaren askeri hapishane olarak kullanılan Guantanamo kampının acilen kapatılmasını istedi.



Avrupa Güvenlik ve Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı (AGÄ°T) raporunda, Guantanamo kampındaki tutukluların insan haklarının ihlal edildiÄŸi belirtilerek, kampın kapatılması istendi.

AGÄ°T Demokratik Kurumlar ve Ä°nsan Hakları Ofisi, "Guantanamo'daki Tutukluların Ä°nsan Hakları Durumu" baÅŸlıklı 280 sayfadan oluÅŸan raporunu kamuoyuna açıkladı.

ABD hükümet yetkilileri, askeri görevliler, avukatlar, sivil toplum örgütleri ve eski tutuklular ile yapılan görüÅŸmelere dayandırılan raporda, AGÄ°T yetkililerinin kamptaki tutuklular ile görüÅŸmelerine izin verilmediÄŸi belirtildi.

"GUANTANAMO KAMPI ACÄ°L KAPATILSIN"

"Guantanamo kampı acil kapatılsın" denilen raporda, "AGÄ°T yükümlülükleri ile uluslararası insan hakları standartlarının çiÄŸnendiÄŸi" ifade edilerek, geçmiÅŸteki insan hakları ihlalleri, iÅŸkence, insafsızlık, insanlık dışı ve aÅŸağılayıcı muamelelerin araÅŸtırılması ile söz konusu ihlallerden sorumluların yargılanması istendi.

"TUTUKLULAR YA YARGILANMALI YA DA SERBEST BIRAKILMALIDIR"

AGÄ°T Demokratik Kurumlar ve Ä°nsan Hakları Ofisi Direktörü Georg Link, rapor ile ilgili yaptığı açıklamada, ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın, Guantanamo kampının kapatılması yönündeki somut planından dolayı memnuniyet duyduÄŸunu belirterek, "Hiç kimse, yargılama olmadan tanımsız bir tutuklamaya muhatap olamaz" dedi. Herkesin adil yargılanma hakkına sahip olduÄŸunu vurgulayan Link, "Tutuklular ya yargılanmalı ya da serbest bırakılmalıdır" ifadesini kullandı.

"TAZMÄ°NAT VE TIBBÄ° REHABÄ°LÄ°TASYON HAKLARI VAR"

Kamptaki durumun düzeltilmesini isteyen BaÅŸkan Yardımcısı Omer Fisher de, "Tutukluların, adalete ulaÅŸmayı içeren ıslah edilme, tazminat ve tıbbi rehabilitasyon hakları vardır" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.