Sosyal Medya

Osman Yüksel Serdengeçti anılıyor

Tek parti dönemindeki uygulamalara karşı verdiği tavizsiz mücadele ile tanınan Serdengeçti vefatının 32. yılında anılıyor



Zor zamanlarda doÄŸruları söylemesi ile bilinen Gazeteci Yazar Osman Yüksel Serdengeçti, 32 yıl önce bugün vefat etmiÅŸti.

Serdengeçti, 1917 yılında Antalya’nın Akseki ilçesinde dünyaya geldi. Asıl adı Osman Zeki Yüksel’dir. Serdengeçti dergisinde bu imzayla çıkan yazılarından dolayı bu soyadı ile tanındı. Aralarında Ahmet Hamdi Akseki, eski müftülerden Hacı Salih Efendi’nin de bulunduÄŸu âlimler yetiÅŸtirmiÅŸ bir aileye mensuptur.

Ankara’da Atatürk Lisesi’ni bitirdikten sonra girdiÄŸi Dil ve Tarih-CoÄŸrafya Fakültesi’nde 2. Sınıf öÄŸrencisi iken Mayıs 1944’te meydana gelen olaylara karıştığı için öÄŸrenimi yarıda kaldı. Nihal Atsız ve Alpaslan TürkeÅŸ’le birlikte bir süre tutuklu kaldı. Serbest bırakılınca fakülteye baÅŸvurarak öÄŸrenimine devam etmek istediyse de kendisine izin verilmedi. Bu olay üzerine dönemin Milli EÄŸitim Bakanına yazdığı hakaret içerikli sayılabilecek dilekçeden dolayı mahkûm edildi. Serdengeçti mektubuna "Yüksek makamın alçak vekiline" diye baÅŸlamıştı.

Hapisten çıkınca ünlü Serdengeçti dergisini çıkarmaya baÅŸladı. Pek çok sayısı toplatılan bu dergide çıkan yazıları nedeniyle hakkında çok sayıda dava açıldı ve sık sık tutuklanıp serbest bırakıldı. BaÅŸlığının altında ‘Allah, Vatan, Millet Yolunda’ cümlesi sürekli yer alan dergideki yazılarında sık sık kullandığı ‘Açın kapıları Osman geliyor’ sözü, yeni tutuklanmalara hazır olduÄŸunu bildiriyordu. Kendisine Serdengeçti unvanını kazandıran dergi, sık sık kapanması ve Osman Yüksel’in yazılarından dolayı çok sayıda mahkûmiyet kararı alması nedeniyle 1947-1962 yılları arasında 33 sayı çıkabildi. Osman Yüksel, 1952 yılında da “BaÄŸrı Yanık” isimli bir de mizah dergisi çıkardı.

Osman Yüksel tek parti yönetiminin Ä°slâmiyet ve Müslümanlar üzerindeki baskısını protesto eden aydınların önde gelenlerindendi. NeÅŸrettiÄŸi yazılarında kalemini bir kılıç gibi kullanmış, yanlış gördüÄŸü uygulamaları eleÅŸtirmekten hiç çekinmemiÅŸti

1965 yılında politikaya atıldı ve Adalet Partisi’nin Antalya milletvekilliÄŸini 4 yıl boyunca sürdürdü. BatılılaÅŸmayı boykot eden tavırlarından dolayı ‘kravatsız milletvekili’ olarak mecliste ün kazandı. Partisinin politikasına ve parti yöneticilerine yönelttiÄŸi ağır eleÅŸtiriler yüzünden partiden ihraç edildi. Hayatının geri kalan kısmında mücadelesine yazdığı yazılarla ve kitaplarla devam etti. Son olarak Yeni Ä°stanbul gazetesinde ‘Selam’ baÅŸlığı altında günlük fıkralar yayınladı.

10 Kasım 1983 günü vefat etti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.