Sosyal Medya

Güncel

HDP ile DBP arasında 'özerklik' çatlağı

HDP'nin yerel yönetimlerdeki versiyonu olarak kabul edilen DBP'den yapılan açıklamada, "Özerklik ilanlarını eleştiren HDP'li vekiller" tepki gösterildi



1 Kasım seçimlerinde üç puan kaybeden HDP'de baÅŸlayan iç hesaplaÅŸmalar sırasında demeç veren bazı milletvekillerinin açıklamaları, partinin yerel yönetimlerdeki versiyonu DBP'den tepki aldı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) EÅŸ Genel BaÅŸkanı Kamuran Yüksek, "HDP ve kimi HDP milletvekilleri dahil olmak üzere, kimi demokrat olarak geçinen aydın, yazar çevreler dahil olmak üzere ÅŸu ana kadar seçim sonuçları ve yaÅŸanan bu süreçle alakalı, halkın geliÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu mücadele ile alakalı olarak ortaya koydukları kimi tutumları biz doÄŸru bulmuyoruz ve kabul etmiyoruz" dedi.

Yüksek, DBP Genel Merkezi Danışma Bürosu'nda EÅŸ Genel BaÅŸkan Emine Ayna ile düzenlediÄŸi basın toplantısında, Türkiye'nin çok etnikli, kültürlü ve inançlı bir yapısı olduÄŸunu belirterek, "Bizim projemiz demokratik özerkliktir. Türkiye'de böyle bir sistemin çözüm olduÄŸuna inanıyoruz" diye konuÅŸtu. Kamuoyundaki bazı tartışmalara cevap vermek istediÄŸini dile getiren Yüksek, ÅŸunları söyledi:

"HDP ve kimi HDP milletvekilleri dahil olmak üzere, kimi demokrat olarak geçinen aydın, yazar çevreler dahil olmak üzere ÅŸu ana kadar seçim sonuçları ve yaÅŸanan bu süreçle alakalı, halkın geliÅŸtirmiÅŸ olduÄŸu mücadele ile alakalı olarak ortaya koydukları kimi tutumları biz doÄŸru bulmuyoruz ve kabul etmiyoruz. AK Parti'nin seçim sürecinde uyguladığı politikaları görmeden ve 'antidemokratik' olarak deÄŸerlendirmeyip, halkın demokratik özerklik ve öz yönetim çerçevesinde mücadele etmesini seçim sonuçlarını etkileyen faktör olarak deÄŸerlendirmeleri büyük bir yanılgıdır."

Halkın, yerel demokrasinin geliÅŸtirilmesini istediÄŸini vurgulayan Yüksek, "Birileri de çıkıp halkı suçlayacak, böyle bir ÅŸey olamaz ve bunu kabuledemeyiz. Bu söylendikten sonra kimse kendisine 'demokratım' diyemez" ifadelerini kullandı.

Yüksek, bu söylemleri kabul etmediklerini belirterek bir yıl içerisinde yeni bir anayasanın ÅŸekilleneceÄŸini, bundan dolayı savaşı, kanı ve ölümü bitirmek için bu yılın fırsat olarak deÄŸerlendirilmesi gerektiÄŸini söyledi.

ALTAN TAN ELEÅžTÄ°RMÄ°ÅžTÄ°

HDP Milletvekili Altan Tan, 1 Kasım seçimleri öncesinde DBP'li belediyelerin PKK'nın etkisiyle özerklik ilan etmesini eleÅŸtirerek, ÅŸunları söylemiÅŸti: Böyle ciddi bir dönemde kimse ile polemiÄŸe girmek istemiyorum. DoÄŸru olduklarına halen inanıyorlarsa Diyarbakır BüyükÅŸehir Belediyesi, Mardin BüyükÅŸehir Belediyesi, Van BüyükÅŸehir Belediyesi ve Dersim-Tunceli Belediyesi’nde özerklik ilan etsinler o halde. Aynı politikalar devam etsin bakalım netice nasıl çıkacak? Halk gerçekten dedikleri gibi bu politikalara destek vermiÅŸse buyursunlar devam etsinler. Biz legal ve demokratik siyasetçiler bu yöntemin doÄŸru olmadığını ve halkın bunu benimsemediÄŸini söyledik ve söylemeye devam edeceÄŸiz. “Hendek kazmalar, kepenk kapatmalar, bölgedeki orta sınıf denilen küçük burjuvayı ürküttü. Zaten küçük burjuvalar toplumun en kaypak kesimidir, aramızdan çürükler gitti, kalanlar bizdendir” ÅŸeklinde özetlenebilecek sekter yorumlara da asla katılmıyorum. Diyarbakır ÅŸehrinin ÅŸu anda yüzde 70’ye yakını orta sınıf denilen bu insanlardan oluÅŸuyor. Siz bu insanları yok mu sayacaksınız, düÅŸman mı kabul edeceksiniz yoksa yanınıza mı alacaksınız? Kürt siyasetinin de cevaplaması gereken soru bu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.