Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Kış kapıda, çaresiz durumdayız'

Soğuk havanın yavaş yavaş kendisini hissettirmesiyle, Suriye'deki sığınmacı kamplarında şartlar zorlaşıyor.Atme kampındaki yetkililer, Rus hava saldırıları nedeniyle sığınmacı akının yoğunlaştığını ve çaresiz kaldıklarını ifade etti.



5’inci yılına giren Suriye iç savaşında bombardımanların ÅŸiddetine paralel olarak artan göç, 30 Eylül’den bu yana devam eden Rus hava saldırılarıyla yeni bir boyut kazandı.

Åžam, Hama, Humus, Dera ve Lazkiye kentlerinin kırsalında, muhaliflerin denetimindeki bölgeler Rus savaÅŸ uçaklarının yoÄŸun bombardımanı altında. Halep ve Ä°dlib kent merkezleri ile kırsalı da Rusya’nın yoÄŸun olarak vurduÄŸu hedeflerden biri.

Bombardıman nedeniyle bölgelerini terk etmek zorunda kalan binlerce Suriyeli, Türkiye sınırına yakın Atme Mülteci Kampı’na sığınıyor. Reyhanlı ilçesine sınır olan kampa 70 bin sığınmacı daha ulaÅŸtı.

Al Jazeera, havaların soğuması ve yağışlarla birlikte şartların daha da zorlaştığı kampta sığınmacılarla konuştu.

Atme Kampı'nda 300 binden fazla mülteci yaşıyordu. Son dönemde Humus ve Hama kentlerinden yaklaşık 70 bin Suriyeli daha geldi. Kamp sorumlularından Ebu Humus öncelikli ihtiyacın çadır olduÄŸunu belirtti. Toplu bir göç dalgasıyla karşı karşıya olduklarını ifade eden Ebu Humus, birçok ailenin mescit ve çadır okullara yerleÅŸtirilmesine raÄŸmen halen dışarıda yatmak zorunda kalan sığınmacıların olduÄŸunu anlatıyor.

“SoÄŸuk ve yaÄŸmurlar bastırdı, çaresiz durumdayız”

“Ekim ayının ilk günlerinde yeni bir göç dalgası baÅŸladı. Hama ve Humus kentlerinde vurulan muhalif bölgelerden kaçan siviller, buraya geliyor. Åžu an kampta yaÅŸayan insan sayısı 400 bine yaklaÅŸtı. Bu sayının yüzde 60’tan fazlasını çocuklar oluÅŸturuyor. YoÄŸunluktan dolayı burada daÄŸ, taÅŸ çadır oldu. Rusların bombardımanı sürdükçe daha büyük göç dalgası kaçınılmaz olacak. Sınırın kapalı olması ve kaçak geçiÅŸlerin tehlike arz etmesinden dolayı insanlar çaresiz. Burada kalmak zorundalar. Çadır yetersizliÄŸinden dolayı dışarıda kalan birçok aile var. Kamp içerisinde gündüz eÄŸitim ve saÄŸlık hizmetini veren hastane ve okullar, akÅŸam sığınmacılar için barınak iÅŸlevi görüyor.”

Salgın hastalık tehlikesi var”

Ebu Humus, çadır kurulan alanların her türlü altyapıdan mahrum olduÄŸunu ve su sıkıntısından kaynaklanan sebeplerle bilhassa çocuklarda çeÅŸitli hastalıkların baÅŸ gösterdiÄŸini söyledi:

“Herkes çamur içerisinde yaşıyor. Tuvalet sıkıntısı var ve banyo imkânı yok. Önümüzdeki günlerde soÄŸukların daha fazla artması ile salgın hastalıkların ortaya çıkmasından korkuyoruz.”

SavaÅŸ öncesi 30 bin nüfusa sahip Atme kasabasının çevresi tamamen mülteci çadırları ile kuÅŸatılmış durumda. Ebu Humus’a göre Atme Kampı'nın sığınmacılar tarafından tercih edilmesinin arkasındaki neden, Türkiye sınırına sıfır noktasında olması.

"Felaket meydana gelmeden..."

Suriye’de faaliyet gösteren birçok insani yardım kuruluÅŸu, kış gelmeden sığınmacı kamplarına destek verilmesi konusuna dikkat çekmek için Ä°stanbul’da bir basın konferansı düzenledi.

SMDK’ya baÄŸlı çalışan sığınmacılara yardımdan sorumlu Destek Koordinasyon Birimi’nin da katıldığı konferansta, acil yardım çaÄŸrısı yapıldı.

"Felaket meydana gelmeden" baÅŸlığıyla düzenlenen konferansta, sığınmacı kamplarında en çok kış aylarında yaÅŸanan ısıtma ve altyapı sorunları dile getirildi. GeçtiÄŸimiz kış aylarında olduÄŸu gibi ölüm vakalarının olmaması için devletlerden ve uluslararası kuruluÅŸlardan yardım istendi.

 

 
 

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.