Sosyal Medya

Güncel

AB raporuna Türkiye'den cevap

AB İlerleme Raporu’nda Türkiye temel haklar, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğünde gerileme gerekçeleriyle eleştirildi. Cevap veren AB Bakanlığı, bazı tespitlerin özgürlük-güvenlik dengesini göz ardı ettiğini ifade etti.



2015 Ä°lerleme Raporu'nu bugün yayımlayan Avrupa BirliÄŸi (AB) Türkiye’de hukukun üstünlüÄŸü ve ifade özgürlüÄŸünde gerileme olduÄŸunu belirtti. “Yargının bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesi 2014’ten bu yana sarsıldı. Savcılar ve hâkimler güçlü bir siyasi baskı altında” ifadelerinin kullanıldığı raporda, hükümetten bir an önce adım atması istendi. Avrupa BirliÄŸi Bakanlığı, Türkiye'nin rapordaki eleÅŸtirilere itirazları hakkında açıklama yayımladı.

AB Ä°lerleme Raporu'nun özetinde “Raporda temel haklar ve hukukun üstünlüÄŸüne saygıda genel bir olumsuz eÄŸilim olduÄŸuna dikkat çekiliyor” ifadesi kullanıldı.

Ayrıca Türkiye’de gazetecilere ve yazarlara yapılan saldırılar hatırlatıldı; medya organlarına baskı yapıldığı ve Ä°nternet yasasında deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildiÄŸi belirtildi. “Yıllarca geliÅŸim gösteren ifade özgürlüÄŸünde, son iki yılda ciddi bir gerileme görüldü” ifadesi kullanıldı.

Türkiye’deki “Avrupa standartlarına zıt” tutumların, Ankara’nın AB’ye katılma isteÄŸiyle uyuÅŸmadığı belirtildi. “1 Kasım’daki seçimden sonraki hükümet, bu acil öncelikler konusunda adım atmalı” denildi.

AB raporunda, Türkiye’nin güvenlik durumunda ciddi bir bozulma olduÄŸu da belirtildi.

AB Bakanlığı'ndan cevap

Ä°lerleme raporlarının ‘doÄŸası gereÄŸi eleÅŸtirel’ olduÄŸunu belirten AB Bakanlığı, “Raporun içerisinde yer alan haklı ve makul eleÅŸtiriler dikkatle not edilecektir. Ancak katılmadığımız ve haksız olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüz tespitler Komisyonun dikkatine getirilecektir” dedi. Bakanlık, hukukun üstünlüÄŸü, yargı sistemi ile ifade, toplanma ve basın özgürlükleri konusundaki eleÅŸtirilere itirazlarını açıkladı:

“Raporda bu alanlarda yer alan bazı tespitlerin ülkemizin reform çalışmalarını yeterince yansıtmadığı, haksız, hatta yer yer ölçüsüz olduÄŸu ve demokratik hukuk devletlerinde olması gereken özgürlük-güvenlik dengesini göz ardı ettiÄŸi deÄŸerlendirilmektedir.

Yargı süreci devam eden davalara iliÅŸkin olarak genellemelere dayalı yorum ve tespitlerde bulunmanın en baÅŸta yargının bağımsızlığı ilkesine ters düÅŸeceÄŸi açıktır. Türkiye bağımsız ve tarafsız yargı erkini ve ifade özgürlüÄŸünü güçlendirmek için son yıllarda altı Yargı Reformu Paketi çıkarmıştır. Bu sene güncellenen Yargı Reformu Stratejisi de bu husustaki çalışmaların artarak devam edeceÄŸinin en açık göstergesidir.

Ayrıca ilk kez halkoyuyla doÄŸrudan seçilen Sayın CumhurbaÅŸkanımızın Anayasa’nın kendisine verdiÄŸi yetkileri kullanmasına iliÅŸkin deÄŸerlendirmelerin kabul edilmesi mümkün deÄŸildir.

Türkiye,  milli güvenliÄŸini tehdit eden, kamu düzenini bozan ve yargının iç bağımsızlığını zedeleyen, iç ve dış legal görünüm altında illegal faaliyet yürüten bu yapıya karşı yürüttüÄŸü mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir. Bu itibarla AB’nin paralel yapı ile ilgili gerçekleri doÄŸru okumasını ve hukuk dışı bu yapıya ve faaliyetlerine karşı gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.

Ülkemiz siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklar alanında reform çalışmalarını sürdürecektir.

Raporda, terörle mücadele alanında, PKK’nın terör örgütü olduÄŸunun AB tarafından vurgulanmış olması önemli olmakla birlikte, Türkiye’nin PKK, DHKP-C, DAEÅž ve diÄŸer terör örgütlerine karşı mücadelede ayırım yapmaksızın attığı kararlı adımların AB tarafından yeterince anlaşılamadığı görülmektedir.

Kıbrıs konusunda, Raporda, Ada’da taraflar arasında BM gözetiminde sürdürülmekte olan görüÅŸmelere yönelik desteÄŸimize atıfta bulunulmakta; ancak Kıbrıs’ta kapsamlı çözüm için çabaların yoÄŸunlaÅŸtığı bir dönemde, AB beklentilerin aksine tek taraflı bir bakış açısı sergilemeye devam etmektedir.”

KılıçdaroÄŸlu AB'yi eleÅŸtirmiÅŸti

Raporun 1 Kasım’daki genel seçimlerden önce yayımlanması planlanmıştı. Ancak AB Komisyonu, Türkiye ilerleme raporunu seçim nedeniyle ertelemiÅŸti. CHP lideri Kemal KılıçdaroÄŸlu tepkisini ÅŸu sözlerle ifade etmiÅŸti;

"AKP uygar dünya karşısında meÅŸruiyet arayışı içinde. Bu meÅŸruiyeti kazanabilmek için Avrupa’ya her tavizi verebilecek durumda. Avrupa da bunu biliyor ve istifade etmek istiyor"

AB üyeliÄŸine 1987’de baÅŸvuran Türkiye, üyelik görüÅŸmelerine 2005’te baÅŸladı. Ankara, AB’ye katılmak için tamamlanması gereken 33 fasıldan sadece birini tamamlayabildi.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.