Sosyal Medya

Güncel

Arakan Müslümanları, 'darbe'den endişeli

Myanmar seçimlerinde ne aday olmalarına ne de oy kullanmalarına izin verilmeyen Arakanlı Müslümanlar, hafta sonu yapılan seçimi asker muhalifi Kyi'nin ezici bir üstünlükle kazanması sonrasında, ordunun darbe yapacağı endişesi yaşıyor



Myanmar'da hafta sonu yapılan seçimleri  muhalif Aung San Suu Kyi'nin partisinin kazanması, bölgede yaÅŸayan Müslüman halkı endiÅŸelendiriyor.

Arakan haber ajansı tarafından verilen bilgilere göre, eski adı Burma olan Myanmar'ın baÅŸkenti Yangon'daki camilerin birinde, Müslümanlar, dinin siyasi çıkarlar için kullanıldığı ve Müslümanlar'a karşı düÅŸmanca söylemleri içeren kampanyaların ardından, seçimlerden sonraki aÅŸama için endiÅŸeli olduklarını ifade ettiler.

Seçim günü 33 yaşındaki Mio, Fransız basınına verdiÄŸi demeçte; "Özellikle, bu seçimlerin en ÅŸanslı adayı Myanmar muhalefet lideri Aung San Suu Çii kazanırsa, seçimlerden sonra olacaklardan korkuyoruz. Tıpkı 1990 yılında olduÄŸu gibi, radikallerin muhalefet liderinin kuracağı yeni hükümete darbe yapması bekleniyor." dedi. iddiasında bulundu.

Myanmarlı birçok seçmen, ordunun 1990'da yaptığı gibi bu seçimde de maÄŸlubiyeti kabul etmeyeceÄŸini düÅŸünüyor. Suu Çii'nin kazandığı seçimlerin sonuçları cunta yönetimi tarafından tanınmamış ve çok sayıda muhalif politikacı sürgüne gitmiÅŸti. Suu Çii de bu tarihten sonraki 20 yılın büyük bölümünü ev hapsinde geçirmiÅŸti.

"ÖZGÜR DEĞİL AMA ADÄ°L"

Bu arada seçim sonrası ilk açıklamasını yapan Suu Çii, seçimlerle ilgili özgür deÄŸil ama adil deÄŸerlendirmesi yaptı. Myanmar halkını kutlayan Suu Çii, "Muhtemelen Parlamento'nun yaklaşık yüzde 75'ini alacağız" dedi. Ordu tarafından yazılan anayasaya göre; CumhurbaÅŸkanı olma hakkı bulunmayan Suu Çii, "CumhurbaÅŸkanlığı için birini bulacağını" söyledi. Seçimin sobote edilip edilmeyeceÄŸi yönündeki soruya ise Suu Çii, "Halkın iradesini sabote etmiÅŸ olurlar" yanıtını verdi.

Ä°ktidardaki ordu destekli Dayanışma ve Kalkınma Partisi (USDP) de seçimi kaybettiÄŸini kabul etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Müslümanların aday da olamadığı oy da kullanamadığı seçimlerden memnuniyetini dile getirdi. Ülkedeki ABD BüyükelçiliÄŸi'nin seçimlere katılım oranı ve halkın oy kullanma konusundaki isteÄŸinden etkilendiÄŸinin altını çizen Earnest, seçimde tüm kesimlerin ve etnik grupların temsil edildiÄŸini öne sürdü.

Fakat 51 milyonluk nüfusunun yüzde 5'ini oluÅŸturan Müslümanların aday olmasına ve oy kullanmasına izin verilmedi. Suu Çii'nin partisi NLD ise Arakan Müslümanları konusundaki sessizliÄŸi ve diÄŸer etnik halkların siyasi hak ve özgürlükleriyle ilgili duruÅŸu nedeniyle eleÅŸtiriliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.