Sosyal Medya

Güncel

Darbe sonrası Mısır'a ilk ziyaret

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 3 kişilik heyet ile Mısır'ı ziyaret etti. Ziyaret, "2 yıl aradan sonra Mısır’ı ilk kez üst düzey bir heyet ziyaret ediyor" şeklinde yorumlandı. Mısır medyasında geniş yer bulan ziyaret, iki ülke arasındaki ticari ilişkiler adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor



Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, Abdülfettah Sisi’nin 3 Temmuz 2013’te Muhammed Mursi’yi askeri darbeyle devirmesinden sonra siyasi ve diplomatik iliÅŸkilerin en alt düzeye indiÄŸi Mısır’a önceki gece özel bir uçakla kritik bir ziyaret gerçekleÅŸtirdi.

Hürriyet'in haberine göre HisarcıklıoÄŸlu ve beraberinde TOBB’dan üç kiÅŸilik uzman heyetin gerçekleÅŸtirdiÄŸi bu gezi, iki yıl aradan sonda Ankara’dan Kahire’ye yapılan en üst düzey ziyaret olması nedeniyle önem taşıyor. Önceki gece Kahire Uluslararası Havalimanı’nda HisarcıklıoÄŸlu ve yanındaki üç kiÅŸilik heyeti Türkiye’nin baÅŸkent Kahire’deki Maslahatgüzarı Elçi MüsteÅŸar Ali Rıza Güney karşıladı.

Mısır medyasında geniÅŸ yer bulan ziyaret, iki yıl aradan sonra Türkiye’den üst düzey bir yetkilinin Mısır’ı ziyaret ettiÄŸi ve iki ülke arasındaki ticari iliÅŸkiler adına önemli bir adım olarak deÄŸerlendiriliyor.

Ankara’dan yapılan resmi açıklamaya göre ziyaretin amacı, “Ä°slam Ticaret Odaları Konferansı’na katılmak ve bu kapsamda Mısır Odalar BirliÄŸi yetkilileri” ile görüÅŸmeyi içeriyor.

GörüÅŸmede Türkiye’nin Mısır’daki yatırımları ve ticaret hacmi gibi farklı konuların masaya yatırıldığı söyleniyor. Ancak baÅŸkent kulislerinde TOBB heyetinin bu ziyareti DışiÅŸleri Bakanlığı’nın onayı olmadan gerçekleÅŸtiremeyeceÄŸi ifade ediliyor.

Kulislerde ayrıca, seçim için kurulan geçici hükümette DışiÅŸleri Bakanlığı görevini yürüten Feridun SinirlioÄŸlu ile CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan arasındaki yakın iÅŸbirliÄŸine de dikkat çekilerek, “ErdoÄŸan’ın hem SinirlioÄŸlu, hem de HisarcıklıoÄŸlu ile yakınlığı biliniyor. Bu nedenle ziyaretin CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın da bilgisi dışında olması mümkün deÄŸil” yorumları seslendiriliyor.

TOBB çevrelerinde ise iki ülke iliÅŸkileri siyasi ve diplomatik açıdan en alt düzeye indirilmiÅŸ olsa da, son dönemde Türkiye’den Mısır’a ihracatta büyük bir artış olmasına vurgu yapılıyor.

Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmi 2005 yılına kadar yarım milyar doların altındaydı. 2005 yılında yapılan antlaÅŸmanın ardından Türkiye’nin Mısır yatırımları ve ticaret hacminde ciddi bir artış gözlendi. 2010 yılına gelindiÄŸinde Mısır’daki Türk yatırımları 1 milyar doları geçmiÅŸ ve ticaret hacmi ise 3 milyar dolara yaklaÅŸmıştı. 25 Ocak Devrimi’nin ardından Mısır’da yaÅŸanan istikrarsızlık ortamı ve ardından 3 Temmuzda yaÅŸanan askeri müdahale sonrasında Mısır’daki Türk yatırımları ve iki ülke arasındaki ticari faaliyetler kısmen etkilendi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.