Sosyal Medya

Coğrafyamız

Arap ve Latin bakanlar Filistin için toplandı

Arap ve Latin Amerika ülkelerinin dışişleri bakanları Riyad'da Filistin meselesini görüşmek üzere bir araya geldi



Arap ve Latin Amerika ülkeleri dışiÅŸleri bakanları, Suudi Arabistan'ın baÅŸkenti Riyad'da Filistin ve Kudüs meselesini görüÅŸmek üzere toplandı.

BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) DışiÅŸleri Bakanı Abdullah bin Zayid'in baÅŸkanlığında yapılan toplantıya, Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin yanı sıra Arap ve Latin Amerika ülkelerinin dışiÅŸleri bakanları katıldı. 

Bin Zayid toplantının açılışında yaptığı konuÅŸmada, "Ä°srailli yetkililer ve Yahudi yerleÅŸimciler, Filistin topraklarında iÅŸledikleri suçların hukuki sorumluluÄŸundan kaçamayacak. Faillerinin yargılanmasının gerektiÄŸi bu savaÅŸ suçlarının tüm sorumluluÄŸu onlara aittir" dedi.

Yahudi yerleÅŸimcilerin Filistinlilere saldırılarının devam ettiÄŸi bir ortamda Filistinlilerin direniÅŸine "saldırganlık" yakıştırması yapılamayacağını belirten bin Zayid, uluslararası camiayı, Ä°srail'in Kudüs'ün mevcut statüsünü deÄŸiÅŸtirmeye yönelik uygulamalarına karşı harekete geçmeye çağırdı. 

Filistin DışiÅŸleri Bakanı Riyad el-Malki de "Filistin halkının Ä°srail iÅŸgal kuvvetleri ve Yahudi yerleÅŸimciler tarafından en çirkin saldırılara maruz kaldığını" ifade ederek,  "Ä°srail, mevcut durumu deÄŸiÅŸtirerek Filistinlilerin kökünü kazımaya, onları YahudileÅŸtirmeye ve vatanlarından çıkararak göç ettirmeye çalışıyor. Ä°srail, Mescid-i Aksa baÅŸta olmak üzere Kudüs'ü YahudileÅŸtirmek ve  Aksa'yı zamansal ve mekansal olarak bölmek istiyor" diye konuÅŸtu.

Arap BirliÄŸi Genel Sekreteri Arabi de uluslararası topluma ve BM Güvenlik Konseyi'ne Filistin'deki çatışmayı sonlandırmaları çaÄŸrısında bulundu. 

Toplantıda, Latin Amerika'dan Arjantin, Brezilya, Åžili, Bolivya, Venezuela, Kolombiya, Ekvador, Guyana, Paraguay, Peru, Surinam ve Uruguay'dan dışiÅŸleri bakanlarının hazır bulunduÄŸu kaydedildi.

Yahudi yerleÅŸimcilerin Filistinlilere saldırıları ve Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarıyla bölgede giderek tırmanan gerginlik ciddi boyutlara ulaşırken, ekim ayının başından bu yana 70'den fazla Filistinli öldürüldü. Aynı dönemde 10 Ä°srail vatandaşı da hayatını kaybetti.

Mescid-i Aksa'nın da içinde bulunduÄŸu DoÄŸu Kudüs ile Batı Åžeria, 1967'den beri Ä°srail tarafından iÅŸgal altında tutuluyor. Ä°ÅŸgal altındaki DoÄŸu Kudüs'te 200 bin, Batı Åžeria'da da 400 bin Yahudi yerleÅŸimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki Yahudi yerleÅŸim yerlerinin tamamı yasadışı kabul ediliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.