Sosyal Medya

Güncel

Obama ve Netanyahu arasındaki yakınlığın 'eşi benzeri yok'

İsrail Başbakanı Netanyahu, 23. kez ABD ziyaretine çıktı. ABD Başkanı Obama ile bir araya gelen Netanyahu, Filistin'le barış ve iki devletli çözümden vazgeçmediklerini savundu. 'Filistin terörü' ifadesini kullanan Obama da İsrail ile yakın işbirliğini vurgulayıp yeni silah anlaşmasının işaretini verdi. İran konusu ise fazla gündeme gelmedi.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama ve Ä°srail Benyamin BaÅŸbakanı Netanyahu, P5+1 ülkelerinin Ä°ran’la imzaladığı nihai nükleer anlaÅŸmanın ardından ilk kez bir araya geldi. Yüz yüze gelmedikleri 13 ay boyunca muhtelif tartışmalar yaÅŸayan Obama ve Netanyahu Filistin, Suriye ve Ä°ran gibi konuları görüÅŸtü. Beyaz Saray’daki ikili görüÅŸme öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan ikilinin sözleri ‘beklendik ÅŸekilde’ ilerledi.

 

OBAMA: Ä°SRAÄ°L'Ä°N FÄ°LÄ°STÄ°N TERÖRÜ KARÅžISINDA KENDÄ°NÄ° SAVUNMA HAKKI VAR

 

Filistinlilerle yaÅŸananları ‘terör’ olarak niteleyen Obama, "Filistinlilerin masum Ä°sraillilere yönelik  saldırılarını kınadığımı açıkça ifade etmek istiyorum. Ancak Ä°srail’in güvenliÄŸi birincil önceliÄŸimdir. Ä°srail’in kendini savunabildiÄŸinden emin olmak istiyoruz. Ä°srail’in Filistin terörüne karşı kendini savunma hakkı ve yükümlülüÄŸü var” dedi.

 

GörüÅŸmede, Filistinliler ve Ä°srailliler arasındaki gerilimin nasıl düÅŸürüleceÄŸi ve barış yoluna tekrar nasıl dönüleceÄŸini ele alacaklarını da ifade eden Obama, "Filistinlilerin meÅŸru arzularının siyasi bir süreçle nasıl karşılanacağını da konuÅŸacağız" ifadesini kullandı.

 

NETANYAHU: BARIÅž UMUDUNDAN VAZGEÇMEDÄ°K

 

Söz sırası kendisine geldiÄŸinde ‘barış umudundan vazgeçmediklerini’ savunan Netanyahu da "Ayrıca, iki halk için iki devletli, silahsızlandırılmış ve Yahudi devletini tanıyan bir Filistin devleti konusundaki barış vizyonumuza baÄŸlılığım sürüyor" dedi.

 

YENÄ° SÄ°LAH ANLAÅžMASI Ä°ÇÄ°N GÖRÜÅžMELER BAÅžLAYACAK

 

Öte yandan Ä°srail'in güvenliÄŸinin kendisinin dış politika önceliklerinin ön sıralarında yer aldığına iÅŸaret eden Obama, bunun için askeri ve istihbarat gibi konularda iki ülke olarak iÅŸbirliÄŸi yaptıklarını, Ä°srail'e askeri yardımları sadece bu ülkenin deÄŸil ABD'nin de güvenliÄŸini de düÅŸünerek saÄŸladıklarını söyledi. Yeni bir uzun vadeli askeri yardım konusunda müzakerelere de baÅŸlanacağını açıklayan Obama, ÅŸu ifadeleri kullandı:

 

“Halihazırdaki anlaÅŸma birkaç yıl içinde (2017’de)  sona erecek. Ama ABD ve Ä°srail’in savunma ihtiyaçlarını ileriye taşıyabilmek için etkili biçimde plan yapabilmesini saÄŸlamak adına yeni bir baÅŸlangıç yapacağız.”

 

ABD ile Ä°srail arasında yılda 3 milyar dolarlık silah yardımını içeren mevcut anlaÅŸma 2017'de sona eriyor.  Ä°srail’in, ABD'den istediÄŸi askeri yardımlar arasında F-15 savaÅŸ uçakları, V-22 Osprey hava aracı, askeri helikopterler, hava savunma sistemleri ve daha pek çok savaÅŸ aracı olduÄŸu öne sürülmüÅŸtü.

 


OBAMA: Ä°RAN KONUSUNDA ANLAÅžAMADIÄžIMIZ ORTADA

 

DiÄŸer taraftan Ä°ran ile varılan nükleer anlaÅŸmanın uygulanmasının ne durumda olduÄŸunu da konuÅŸacaklarını ifade eden Obama, "Bu konuda Netanyahu ile aramızda bir anlaÅŸmazlık bulunduÄŸu sır deÄŸil. Ancak Ä°ran'ın nükleer silah elde etmemesi gerektiÄŸi konusunda bir görüÅŸ ayrılığımız yok" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

 

ARALARINDA 'OLAÄžANÜSTÜ BÄ°R BAÄž' VAR

 

Bu arada Obama, Netanyahu’yu övmeyi de ihmal etmedi. Ä°srail ve ABD arasındaki ‘olaÄŸanüstü baÄŸa’ atıfta bulunan Obama, “Aramızdaki askeri ve istihbarat iÅŸbirliÄŸi, tarihteki diÄŸer hükümetlerin kurduÄŸu iÅŸbirliÄŸinden çok daha yakın” dedi.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.