Sosyal Medya

Güncel

Bingöl'e düşen göktaşı köylülere ekonomik gelir oldu

Bingöl'e 2 Eylül'de düşen meteor parçalarının değerli olduğu iddiaları üzerine vatandaşlar, zengin olma hayaliyle bölgede göktaşı arıyor.



Bingöl'e baÄŸlı Sarıçayır köyüne 2 Eylül'de düÅŸen meteor parçalarının deÄŸerli olduÄŸu iddiaları üzerine vatandaÅŸlar, zengin olma hayaliyle bölgede göktaşı arıyor. 

Sarıçayır köyüne düÅŸen meteor parçalarının deÄŸerli olduÄŸunun anlaşılmasıyla yurtdışı ve yurtiçinden gelen vatandaÅŸlar, Sarıçiçek ve Ekinyolu köyü kırsalında taÅŸ aramaya devam ediyor.

Bingöl Üniversitesi ÖÄŸretim Üyesi Prof. Dr. Ä°skender Demirkol, bulunan taÅŸların kendileri için bilimsel, köylüler için ise ekonomik deÄŸerinin bulunduÄŸunu söyledi.

“GÖKTAÅžININ DÜÅžTÜÄžÜ GÖRDÜK”

Sarıçiçek köyü civarına göktaşının düÅŸtüÄŸü duyumu üzerine bölgede inceleme yaptıklarını anlatan Prof. Demirkol, "Bu durum üzerine Bingöl Üniversitesi olarak ekip halinde gidip yerinde incelemelerde bulunduk. Gerçekten de oraya göktaşının düÅŸtüÄŸünü gördük. Topladığımız meteorları üniversitede inceledik. Ä°ncelemede meteor olduÄŸu bilgisini elde ettik" dedi.

"METEORDA 28 ELEMENT GÖZLENDÄ°"

Prof. Dr. Demirkol, Türkiye'den 4 üniversite olmak üzere NASA'nın da dahil olduÄŸu 20 üniversitenin Sarıçiçek meteorlarını incelemek üzere bir konsorsiyum oluÅŸturulduÄŸunu belirterek, "NASA ile irtibat halinde çalışıyoruz. Yaptığımız inceleme neticesinde düÅŸen meteorun Howardite ve Euarite türü meteor olduÄŸu anlaşılıyor ve içerisinde 28'e yakın elementin olduÄŸu gözlendi" ifadelerini kullandı.

"BÄ°ZÄ°M Ä°ÇÄ°N BÄ°LÄ°MSEL, KÖYLÜLER Ä°ÇÄ°N FAYDASI KÖYLÜLER Ä°ÇÄ°N EKONOMÄ°K FAYDASI"

Meteorların parasal deÄŸeri olduÄŸunu öÄŸrenenlerin  yoÄŸun bir ÅŸekilde taÅŸları aramaya baÅŸladığını aktaran Demirkol ÅŸöyle devam etti: "Bizim kaydettiÄŸimiz 250 civarında meteor var. Büyüklükleri 2 gramdan baÅŸlayarak bin 470 grama kadar büyük parça meteorlar bulunuyor. Daha bulunmayan ve kayda geçmeyen bilgilerde var. Bize ulaÅŸtıkça bunları kayıt altına alacağız. GeniÅŸ kapsamlı bir ÅŸekilde çalışmalarımız devam ediyor. Bulunan taÅŸları satın almak üzere Rusya'dan Almanya'dan çeÅŸitli ülkelerden gelip 35 dolardan 50 dolara kadar aldıklarını biliyoruz. Bu ÅŸekilde köy halkına da büyük bir katkı saÄŸladığını duyuyoruz. Bizim için bilimsel köylülerimiz için de ekonomik açıdan gerçekten faydası olduÄŸunu düÅŸünüyoruz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.