Sosyal Medya

Güncel

İsrail endişeli: "Merkava'yı almayıp Altay'ı ürettiler"

İsrail'in, Türkiye ile ilişkilerinin kopmasının ardından savunma sanayisinde çok büyük zararlar ettiği açık bir şekilde dile getirildi.



Ä°srail'in iç güvenliÄŸine iliÅŸkin analizler yayınlanan sitede, Mavi Marmara saldırısının Ä°srail'e pahalıya mal olduÄŸu ifade edildi. Ä°srail'in kaybetmesinin asıl nedeninin Türkiye'nin kendi savunma sanayisini geliÅŸtirmeye baÅŸlaması olduÄŸuna dikkat çekilen yazıda, Altay tankının üretilmesi örnek olarak gösterildi.

Ä°srail Savunma Bakanlığı ve Ä°srail ordusunun son dönemde büyük zorluklarla yüz yüze olduÄŸu Türkiye üzerinden yapılan bir analizle açıkça ifade edildi. Ä°srail'in iç güvenliÄŸine iliÅŸkin haberler yapan I-HLS'de (Israeli Homeland Security) yer alan makaleye göre, Ä°srail savunma sanayi sisteminde büyük bir kayba uÄŸradı. Bunun nedeni olarak ise 2010'daki Mavi Marmara saldırısı ve sonrasında Türkiye'nin Ä°srail ile olan iliÅŸkilerini koparması olarak gösterildi.

''Ä°SRAÄ°L BÜYÜK KAYBA UÄžRADI''

10 Türk vatandaşının katledildiÄŸi Mavi Marmara saldırısının Ä°srail'e pahalıya mal olduÄŸunun kaydedildiÄŸi makalede, Türkiye'nin bir zamanlar Ä°srail'in en önemli pazarlarından biri olduÄŸu belirtilerek ÅŸu ifadeler kullanıldı: "Türkiye, Ä°srail Endüstrisi için bir hazine gibiydi. Ancak Ä°srail, Mavi Marmara saldırısı ile bu devasa pazarını kaybetti. Ä°srail endüstrileri, büyük kayba uÄŸradı. Mavi Marmara öncesinde Türkiye ile milyar dolarlık ticaret yapan Ä°srail Savunma Sistemleri bir anda çöktü."

"Ä°srail'in asıl sorunu Türkiye'nin kendi silahını üretmesi "

Ä°srail'in aslı kaybı, Mavi Marmara olayının ardından iki ülke arasındaki iliÅŸkilerinin bitme noktasına gelmesinden deÄŸil, Türkiye'nin artık kendi silah sanayisini oluÅŸturması ile yaÅŸadığının vurgulandığı Arie Egozi imzalı makalede "Türkiye'nin Ä°srail ile iliÅŸkilerinin bitme noktasına gelmesinin ardından Ä°srail Savunma Sanayisini bu kadar zarar etmesi, sadece iliÅŸkiler bittiÄŸinden ve anlaÅŸmalar feshedildiÄŸinden deÄŸil, Türkiye'nin kendi silah sanayisini oluÅŸturma kararı alması ile de alakalı. Türkler bunu kararlaÅŸtırınca Ä°srail ciddi kayba uÄŸradı" denildi.

"Türkiye 'Merkava'yı almayıp 'Altay' tankını üretti"

Ä°-HLS'de yayınlanan bir diÄŸer makalede ise Ä°srail'in savunma sanayini tepe taklak eden geliÅŸmelerden birisi de geliÅŸtirilen “Merkava" tanklarının elde kalması olarak gösterildi. "Türkiye-Ä°srail iliÅŸkilerinin bir diÄŸer kurbanı: Yeni Merkava" baÅŸlıklı makalede, Ä°srail'in Merkava isimli tankını iliÅŸkilerinin bozulmasının ardından Türkiye'ye satılamadığı için kayba uÄŸradığı ifade edildi.

Türkiye'nin Ä°srail'den tank almak yerine kendi tankını üretmeye baÅŸladığına vurgu yapılan makalede, motor modernizasyonunu TÜMOSAN'ın yaptığı Milli üretimimiz olan Altay tanklarına deÄŸinildi. Altay projesine iliÅŸkin detayların aktarıldığı makalede, tankın tasarım, geliÅŸtirme, prototip imalatı, test ve sertifikalama aÅŸamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mali kaynak ayrıldığı kaydedildi

Kaynak : Yeni Åžafak

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.