Sosyal Medya

Dünya

Avustralya'da isyan çıktı

Avustralya'da Gözaltı Merkezi'nden kaçtığı iddia edilen bir mültecinin ölü bulunması üzerine merkezdeki mülteciler isyan çıkardığı bildirildi.



AA'nın haberine göre, Merkezde kalan mültecilerin, Ä°ranlı Kürt sığınmacı Fazel Chegeni'nin pazar sabahı bir uçurumun dibinde ölü bulunması üzerine isyan çıkardığı açıklandı. Avustralya göçmenlik dairesi tarafından da doÄŸrulanan isyanın devam ettiÄŸi bildirildi.

Ä°syan çıkartan mültecilerin bazı yerleri ateÅŸe verdiÄŸi, isyan sonrasında güvenlik görevlilerinin merkezi terk ettiÄŸi belirtildi.

Avustralya Sınır Kuvvetleri (ABF) tarafından yapılan açıklamada, isyan sonrasında ortak kullanılan alanların kısmen zarar gördüÄŸü ifade edildi.

Herhangi bir yaralanma vakasının bildirilmediÄŸi isyan ve ölüm olayıyla ilgili soruÅŸturma, Avustralya federal polisi tarafından yürütülüyor.

Merkezdeki mültecilerden Matej Cuperka, Avustralya Yayın Kurumu'na (ABC) yaptığı açıklamada, isyanın Avustralya vizeleri iptal edilen mülteciler tarafından baÅŸlatıldığını ileri sürdü. Ä°ranlı mültecinin ölümünün çok ÅŸüpheli olduÄŸunu iddia eden Cuperka, "Sabah açık bir ÅŸekilde yardım için bağırdığını duydum ve sonra ceset torbasında getirdiler sonrasında da her taraf kilitlendi" ifadelerini kullandı.

'Cezalandırıcı rejimin kurbanı oldu'

Mülteci Eylem Koalisyonu (RAC) tarafından yayımlanan basın bildirisinde ise ölü bulunan Fazel Chegeni'nin Avustralya'ya 2010 yılında geldiÄŸi, Christmas Adası Gözaltı Merkezi'ne ise yaklaşık 10 hafta önce Darwin'deki gözaltı merkezinden nakledildiÄŸi belirtildi.

RAC sözcüsü Ä°an Rintoul, Kürt mültecinin "cezalandırıcı bir rejimin" kurbanı olduÄŸunu belirterek, "Bu zamanda hiçbir mültecinin gözaltında olmaması gerekir, ruhsal saÄŸlık sorunları biliniyordu. Gözaltı bu tür problemleri ancak büyütür" diye konuÅŸtu.

Avustralya ülkeye illegal yollardan ulaÅŸmayı baÅŸaran sığınmacıları ana karaya binlerce kilometre uzaklıktaki Nauru, Manus ve Christmas adalarındaki gözaltı merkezlerine gönderiyor. 203 mültecinin tutulduÄŸu Christmas Adası Gözaltı Merkezi, Avustralya'ya 2 bin 650 kilometre uzaklıktaki Christmas Adası'nda yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.