Sosyal Medya

Güncel

Seçim hükümeti son kez toplanıyor

Türkiye’yi 1 Kasım seçimlerine götüren ‘seçim hükümeti’ bugün son kez toplanacak.



Seçim hükümeti son kez toplanıyor
    
09.11.2015 08:14:23

Seçim hükümeti son kez toplanıyor

Türkiye’yi 1 Kasım seçimlerine götüren ‘seçim hükümeti’ bugün son kez toplanacak.

Habertürk'ün haberine göre; 7 Haziran seçimi sonrasında parlamentodan hükümet çıkmamasının ardından BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu tarafından kurulan seçim hükümeti, bugün son kez toplanıyor. AkÅŸam saatlerinde Çankaya KöÅŸkü'nde toplanması planlanan Bakanlar Kurulu'nda, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, hükümete giren bakanlara yaptıkları çalışmalardan dolayı teÅŸekkür edecek. Toplantının ardından BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, eÅŸli olarak bakanları akÅŸam yemeÄŸinde ağırlayacak.

Anayasa gereÄŸi kurulan seçim hükümeti, 1 Eylül'de ilk toplantısını AK Partili, MHP'li, HDP'li ve bağımsız üyelerle yapmıştı. 22 Eylül'deki ikinci toplantıda HDP'li bakanlar Ali Haydar Konca ile Müslüm DoÄŸan istifalarını sunmuÅŸ, yerine 2 bağımsız bakan atanmıştı.

MHP'den seçim hükümetine giren BaÅŸbakan Yardımcısı TuÄŸrul TürkeÅŸ de milletvekili listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na verileceÄŸi gün MHP'den AK Parti'ye geçmiÅŸti. Bugün son kez toplanacak seçim hükümetinde AK Partili ve bağımsız bakanlar görev yapıyor. Seçim hükümeti, 18 Kasım'da yeni hükümet kurulana kadar çalışmalarını sürdürecek. Ayın 12'sinde Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçları açıklaması, yeni seçilen milletvekillerinin 17 Kasım'da yemin etmesi bekleniyor. 22 Kasım'da Meclis BaÅŸkanlığı seçimi, 23 Kasım'da hükümet programının okunması ve 26 Kasım'da görüÅŸülmesi, 28 Kasım'da da güven oylaması yapılması planlanıyor.

YENÄ° KABÄ°NE

Ankara kulislerinde ise ağırlıkla, kimlerin yeni kabinede olacağı konuÅŸuluyor.DavutoÄŸlu'nun, yeni kabineyi oluÅŸtururken, AK Parti'nin eylül ayında yapılan kongresinde merkez yürütme kuruluna (MYK) seçilen ve partide genel baÅŸkan yardımcılığı üstlenen bazı isimleri de deÄŸerlendirmeye tabi tutabileceÄŸi belirtiliyor. Bu kapsamda BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu'nun bazı MYK üyelerini kabineye alabileceÄŸi konuÅŸuluyor.

AK Parti Genel BaÅŸkan Yardımcılarından siyasi ve hukuki iÅŸlerden sorumlu Mehmet Ali Åžahin, seçim iÅŸlerinden sorumlu Bekir BozdaÄŸ, tanıtım ve medyadan sorumlu Ömer Çelik, dış iliÅŸkilerden sorumlu Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, ekonomi iÅŸlerinden sorumlu Naci AÄŸbal ve yerel yönetimlerden sorumlu Mehmet Özhaseki, bakanlık için ismi geçen MYK üyeleri arasında.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in aynı bakanlığa, Mehmet Ali Åžahin ve Bekir BozdaÄŸ'dan birinin daha önce bakanlık yaptıkları Adalet Bakanlığı'na getirilebileceÄŸi ifade ediliyor. Eski Maliye MüsteÅŸarı Naci AÄŸbal'ın Maliye veya Ekonomi Bakanı olabileceÄŸi belirtilirken, eski DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun adı DışiÅŸleri veya Avrupa BirliÄŸi Bakanlığı için geçiyor. Eski Kayseri BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı Mehmet Özhaseki'nin de Çevre ve Åžehircilik Bakanı olabileceÄŸi öne sürülüyor.

BAKAN OLAN Ä°STÄ°FA EDECEK

AK Parti TüzüÄŸü'nün 149. maddesine göre, MYK üyeliÄŸi ile hükümet üyeliÄŸi aynı kiÅŸide birleÅŸemiyor. Bakanlar Kurulu üyeliÄŸine atanan MYK üyesinin, MYK'dan istifa etmesi gerekiyor. Hükümetin güven oylamasını takip eden 3 gün içinde istifa beyanında bulunmayan Bakanlar Kurulu üyesi, MYK üyeliÄŸinden istifa etmiÅŸ sayılıyor. MYK'dan bazı isimlerin kabineye girmesi durumunda, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, eksilen MYK üyelerinin yerine gelecek isimleri merkez karar ve yönetim kurulu (MKYK) üyeleri arasından belirleyecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.