Sosyal Medya

Dünya

Beyaz Saray'a 'sosyalist' bir aday

Amerikalılar 2016 Başkanlık Seçimleri'nde Demokrat Parti aday adayı olan Bernie Sanders'in 'sosyalistliğini' tartışıyor. Soğuk Savaş'ı görmemiş gençlerin çoğunun Beyaz Saray'da sosyalist başkana itirazı yok. Ama yaşlı nüfus buna karşı.



'Sosyalist' kelimesi Amerikan siyasetinde kötü bir üne sahip. Cumhuriyetçilerin liberal kanadı eleÅŸtirmek için ilk baÅŸvurdukları sıfatlardan biri. Seçim kampanyaları sırasında göreve geldikten sonra bankaları kurtaran ABD BaÅŸkanı Barack Obama  için de kullanıldı. SoÄŸuk SavaÅŸ döneminden kalma kötü ÅŸöhretiyle 'sosyalist' yakıştırması ÅŸimdi Demokrat Parti aday adayı Bernie Sanders için kullanılıyor. Anketlerde eski first-lady Hillary Clinton'ın ensesine yapışan Sanders, öncekilerin aksine kendisini 'demokrat sosyalist' olarak tanımlamaktan çekinmiyor. Dahası, gelir eÅŸitsizliÄŸini ortadan kaldırma, büyük ÅŸirketlerin ekonomi üzerindeki gücünü sınırlandırma gibi ifadelerin ülkedeki geniÅŸ bir liberal kesimin de ilgisini çekiyor. 

Ancak soru ÅŸu, bağımsız Vermont Senatörü Sanders, Demokratların tamamına hitap edebiliyor mu? AÄŸzından 'sosyalist demokrat' kelimesi çıkğından beri, kampanyası boyunca bunun ne anlama geldiÄŸini Amerikalılara anlatmakla meÅŸgul. Zira sosyaslit etiketini Demokrat Partili bile olsa Amerikalılara anlatmak zor.

'Ön seçimlerde etkili olmaz'

Reuters'ın görüÅŸünü aldığı seçim stratejisti Dane Strother, "Sosyalizm onu farklı kılıyor. Partinin sol kanadının ilgisini çekiyor. Demokrat Parti'nin baÅŸkan adayının belirleneceÄŸi ön seçimlerde sorun olacağını sanmıyorum" diyor.

Tabbi ki Sanders tipi sosyal demokratlık fikri Sovyet sisteminden farklı. Sanders kendi önerdiÄŸi modeli batı Avrupa'daki Norveç ve Danimarka gibi kapitalist ekonomilere benzetiyor; yani ABD'dekine göre daha geniÅŸ sosyal güvenlik...

Ayrıca okul harçlarının kaldırılması, saÄŸlık sigortası, daha yüksek asgari ücret, emeklilik maaÅŸlarına zam ve ulusal altyapının geliÅŸtirilmesi için daha fazla iÅŸ imkanının açılması gibi vaatlerde bulunuyor.  

'Sosyalizm ile alakası yok'

Demokrat aday geçen ay yaptığı konuÅŸmada kendi 'sosyalizm'ini "Bana göre, sosyalizm demokrasi demektir. Hepimizi temsil eden bir hükümeti kurulması demek, sadece zenginleri deÄŸil" sözleriyle açıkladı.  Sanders'e göre Amerikalılar 'sosyalizm' kelimesini yanlış anlıyor ve halka yönelik sosyal güvenlik, kütüphaneler ve itfaiye gibi yerel kurumların iÅŸlevsel hale getirilmesi gibi prensiplerini bilmiyor. 

ABD'deki Sosyalist Parti lideri Greg Parson'a göre ise Sanders'in 'sosyalizm ile yakından uzaktan alakası yok'.  Parson, Sanders'in daha çok 'liberal demokrat profiline uygun' olduÄŸunu savnuyor. 

'Komünist bölü sosyalist'

Parson'a göre her ne kadar ÅŸu an partilelere ilginç gelse de Demokrat cephede eninde sonunda Hillary Clinton'ın ipi göÄŸüslemesi yüksek ihtimal' Cumhuriyetçiler, 8 yıllık iktidarında Obama'yı sık sık 'sosyalist' olmakla suçladı. Hatta 2008'deki önseçimlerde Obama'ya ÅŸans bile tanımamışlardı.  Åžimdi Obama ile ilgili yapılan 'sosyalistlik' espirilerinin benzerleri Sanders için yapılıyor. 

Cumhuriyetçi BaÅŸkan Aday Adayı Lindsey Graham, Sanders için "Balayını Sovyetler Cumhuriyeti'nde yapmış. Bence oradan hiç dönmemiÅŸ" ÅŸakasını yaptı. 

Yine Cumhuriyetçi Aday Adayı Donald Trump da "Sanders sosyalist bölü komünisttir" dedi. 

Anketlere göre de 'sosyalizm' Amerikalar arasında pek popüler deÄŸil. SoÄŸuk SavaÅŸ dönemini görmemiÅŸ gençler arasında sosyalizm ifadesine karşı tepki daha az.  Reuters/Ipsos'un Cuma günü yayınlanan anketine göre Amerikalıların yüzde 47'si sosyalist bir adayı destekleme ihtimalinin düÅŸük olduÄŸunu söylüyor. Yüde 37'si ise kendisi için sosyalist olup olmamasının farketmeyeceÄŸi görüÅŸünde. 

Gallup'un yaz aylarında yaptığı ankette ise 18-29 yaÅŸ arası Amerikalıların yüzde 69'u Beyaz Saray'a bir sosyalist baÅŸkanı göndermenin bir sorun teÅŸkil etmeyeceÄŸini belirtti. 

65 yaÅŸ ve üstüne gelince bu oran yüzde 34'e düÅŸüyor. 

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.