Sosyal Medya

Coğrafyamız

"Filistin yönetimi Gazze'ye dönsün"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yle görüştü. İkilinin görüşmede, Filistin yönetiminin Gazze'ye dönmesinin 'olumlu sonuçlar doğuracağı'nda hemfikir olduğu açıklandı.



Mısır CumhurbaÅŸkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, resmi temaslarda bulunmak üzere Mısır'ı ziyaret eden Abbas, Sisi ile baÅŸkent Kahire'deki Ä°ttihadiye Sarayı'nda bir araya geldi.

Ä°srail'in Filistinlilere yönelik artan ihlallerinin ele alındığı görüÅŸmede, ikilinin "Ä°ÅŸgal altındaki topraklarda daha fazla tıkanmaya yol açacak eylemlere ve Yahudi yerleÅŸim birimleri faaliyetlerine son verilmesi, Filistin halkına gerekeli korumanın saÄŸlanması, Ä°srail ile Filistin arasındaki barış görüÅŸmelerinin yeniden baÅŸlaması için uygun bir atmosferin oluÅŸturulması, Filistin halkının acılarını hafifletecek ve gereken desteÄŸi saÄŸlayacak tüm önlemlerin alınması" konusunda hemfikir olduÄŸu belirtildi.

Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı'nın daimi olarak açılabilmesinin yollarının da ele alındığı görüÅŸmede, Sisi'nin "Filistin yönetiminin (Batı Åžeria'daki Filistin hükümeti) Gazze'ye dönmesi ve sınır kapılarının denetimini devralması, Refah Sınır Kapısı'nın muntazam bir ÅŸekilde açılması için olumlu sonuçlar doÄŸuracak" ifadesini kullandığı aktarıldı.

Sisi'nin, Gazze ile ülkesi arasındaki sınır bölgesinde alınan güvenlik tedbirlerinin, tamamen Filistin yönetimiyle koordineli bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirildiÄŸine iÅŸaret ederek, "Sınır kapılarının Filistin yönetiminin denetimi altına girmesi, Gazze'deki Filistinli kardeÅŸlerimizin yaÅŸamını kolaylaÅŸtıracak, günlük ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı saÄŸlayacak" diye konuÅŸtuÄŸu bildirildi.

Mısır Refah Kapısı'nı açmıyor

Ä°srail ablukası altındaki Gazze'de demokratik seçimle göreve gelen Hamas'ın yönetimi devralmasının ardından, 2007 yılında Mısır-Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı ticari geçiÅŸlere kapatılmıştı. Ä°srail ablukası ve sınır kapısının kapatılması nedeniyle Filistinliler, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için tünellere yönelmiÅŸti. Ancak 2013'teki darbeyle seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi'yi görevden uzaklaÅŸtıran Sisi yönetimi, Filistinlilerin "can damarı" olarak gördüÄŸü tünellerin büyük kısmını yıkmıştı.

Refah Sınır Kapısı uzun süredir acil insani durumlar dışında kapalı tutuluyor. 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.