Sosyal Medya

Dünya

Sığınmacıları defnedecek yer kalmadı

Göç akınının yoğun olduğu bazı Yunan adalarında, ölen sığınmacıları defnedecek yer kalmadığı bildirildi.



Ülkelerindeki iç savaÅŸ ve çatışmalardan kaçan, baÅŸta Suriyeliler olmak üzere farklı ülkelerden çok sayıda insan, Avrupa ülkelerine ulaÅŸmak için binbir umutla geldikleri Yunan adalarında zor koÅŸullarla karşılaşıyor.

AA'nın haberine göre; Avrupa ülkelerinin sığınmacıları kabul etme konusundaki isteksizliÄŸi adalarda yığılmalara neden olurken, sığınmacıların oluÅŸturduÄŸu trajik görüntüler yaÅŸanan insanlık dramını gözler önüne seriyor.

Göçmen kaçakçılarına ellerindeki tüm birikimleri vererek yasa dışı yollarla Avrupa'ya ulaÅŸmaya çalışan sığınmacılar, ölümü göze alarak geldikleri adalarda altyapı yetersizliÄŸi nedeniyle son derece saÄŸlıksız ve güvensiz ortamlarda yaÅŸam mücadelesi vermek zorunda kalıyor.

Ege Denizi'nde, yoÄŸun sığınmacı akınına uÄŸrayan noktalardan biri olan Midilli Adası'nda göçmen kabul merkezlerine sığmayan çoÄŸu çocuk ve kadın binlerce kiÅŸi, rıhtımda kötü hava koÅŸullarında umutla kendilerini Atina'ya götürecek gemileri bekliyor.

Her gün çok sayıda sığınmacının ulaÅŸtığı adada, devlet kurumları ihtiyaçları karşılamakta yetersiz kalırken, vatandaÅŸlar topladıkları yiyecek ve içecekleri sığınmacılara ulaÅŸtırmaya çalışıyor, gönüllü doktorlar saÄŸlık hizmeti sunuyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK), Yunan adalarında kalacak yer bulunmaması nedeniyle geceyi dışarıda geçirmek zorunda kalan binlerce kadın ve çocuÄŸun cinsel istismar gibi tehlikelerle karşı karşıya kaldığını açıkladı.

YaklaÅŸan kış öncesi adalarda sayıları 20 bini bulan sığınmacılar için kalacak yer oluÅŸturulmasının yaÅŸamsal önem taşıdığı belirtilen BMMYK açıklamasında, bunun için ihtiyaç olan 32 milyon avronun acilen bulunması için çaÄŸrıda bulunuldu.

Sığınmacıları defnedecek yer kalmadı

Midilli Adası'nda, yerel Yunan makamlarının ve gönüllü vatandaÅŸların gayretlerine raÄŸmen kötü yaÅŸam koÅŸulları nedeniyle her gün birçok sığınmacı hayatını kaybediyor. Ölenler, kimliÄŸi belirlenemeden mezar taÅŸlarına sadece rakam yazılarak isimsiz defnediliyor.

Göç akınının yoÄŸun olduÄŸu bazı adalarda sayının fazlalığı nedeniyle ölen sığınmacıları defnedecek yer kalmadığı bildirildi.

Tekne facialarında ve saÄŸlık sorunları nedeniyle hayatını kaybedenler için hazırlanan mezarlıkların dolduÄŸunu belirten yetkililer, Midilli'de 55, Sisam Adası'nda ise 30'un üzerinde cesedin soÄŸutucu konteynerlerde bekletildiÄŸini bildirdi.

Adalarda yaÅŸanan trajedi karşısında çaresiz kaldıklarını belirten yetkililerin, sığınmacılarla ilgili diÄŸer sorunların yanı sıra mezarlık için de çözüm arayışı içerisinde bulunduÄŸu kaydedildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.