Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriyeli çocuklar korku ve stres altında

Yeryüzü Doktorları'nın araştırmasına göre Suriyeli çocukların yüzde 77'si çatışmalara şahit olurken üzde 66'sının bir yakınını kaybetti ve çoğu mutsuz



Yeryüzü Doktorları Psikososyal Destek Ekibi'nin, Çapa'daki Ä°LAF Okulu'nda eÄŸitim gören 113 Suriyeli çocukla yaptığı araÅŸtırma, çocukların yüzde 66'sının bir yakınını kaybettiÄŸini, mutsuzluk, keder, stres, endiÅŸe ve korku yaÅŸadıklarını ortaya koydu. 

Ä°stanbul Çapa'da bulunan ve Suriyeli öÄŸrencilerin eÄŸitim gördüÄŸü Ä°LAF adlı okulun psikolojik danışmanlık ve rehberlik öÄŸretmenleri, bazı çocuklarda uyum problemi ve psikolojik sorun tespit edince Yeryüzü Doktorları'na baÅŸvurdu.

Yeryüzü Doktorları da Suriyeli çocukların psikolojik problemlerini çözmek amacıyla Ä°LAF Projesi'ni baÅŸlattı. 

Yeryüzü Doktorları Psikososyal Destek Ekibi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Vahdet Görmez, okuldan gelen talep üzerine hemen harekete geçtiklerini söyledi. 

Öncelikle Psikososyal Destek Ekibi'ni kurduklarını belirten Görmez, duygu durumları psikolojik desteÄŸe ihtiyaç duyulan çocukların tespiti için 9 Suriyeli öÄŸretmene 20 saat eÄŸitim verdiklerini belirtti.

 EÄŸitimin, göç ve travmaya maruz kalan çocuklarda zor durumlarla baÅŸa çıkmaya yardımcı olma ve korkularla yüzleÅŸme temalarını içerdiÄŸini aktaran Görmez, proje kapsamında, eÄŸitim alan öÄŸretmenlerin tespit ettiÄŸi yaÅŸları 9-15 arasında deÄŸiÅŸen 60 kız ve 53 erkek Suriyeli öÄŸrencinin demografik bilgilerini ve psikolojik durumlarını öÄŸrenebilmek için araÅŸtırma yaptıklarını ifade etti.

"YÜZDE 77'SÄ° ÇATIÅžMAYA ÅžAHÄ°T OLMUÅž"

Vahdet Görmez, araÅŸtırmanın sonuçlarına iliÅŸkin ÅŸu bilgileri verdi: 

"Çocukların yaklaşık yüzde 66'sı ailesinden, akrabalarından veya tanıdıklarından birisinin öldüÄŸünü bildirdi. Yüzde 84'ü, geldiÄŸi yerde güvenliÄŸinden endiÅŸe ettiÄŸi birinin kaldığını belirtti. SavaÅŸ veya göç esnasında kötü muamele veya iÅŸkenceye maruz kaldığını ifade edenlerin oranı yüzde 28. 'Ölü ya da yaralı kimse gördün mü?' sorusuna çocukların yüzde 59'u 'evet' dedi. Çocukların yüzde 77'si geldiÄŸi yerde silahlı çatışma veya bombalı eyleme ÅŸahit olduÄŸunu, yüzde 29'u savaÅŸ/göç sırasında yanında bulunanların yaralandığını, yüzde 10'u savaÅŸ/göçten sonra evsiz, yiyeceksiz kaldığını söyledi."

Çocukların yüzde 44'ünün savaşın biteceÄŸine, yüzde 33'ünün ülkesine geri döneceÄŸine inanmadığını belirten Görmez, araÅŸtırmaya katılan çocukların yüzde 96'sının Ä°stanbul'da ailesiyle yaÅŸadığını aktardığını belirtti. 

Görmez, çocukların yüzde 66'sının "Ä°stanbul'da yaÅŸayan baÅŸka akrabaların var mı?" sorusuna, yüzde 90'ının da "Burada arkadaşın var mı" sorusuna "evet" cevabını verdiÄŸini kaydetti.

"ÇOCUKLARDA KORKU, ENDÄ°ÅžE VE ÖFKE PATLAMASI TESPÄ°T EDÄ°LDÄ°"

Yrd. Doç. Dr. Görmez, savaÅŸa tanık olan çocuklarda genel olarak endiÅŸe, dikkat dağınıklığı, anksiyete bozukluÄŸu, sinir, stres, korku ve ürkeklik hali, depresyon, keder, stres, adaptasyon sorunu, öfke patlaması gibi duygu durumlarının gözlendiÄŸini belirterek, "Hepsinde anne-babasını ya da ailesinden birini kaybetme, aileden uzak kalma, yalnız kalma veya karanlıktan korkma gibi çeÅŸitli korkular vardı. ÇoÄŸu rahatsız edici düÅŸünce ve görüntüleri zihninden uzaklaÅŸtıramıyor, öfkelerini kontrol edemiyordu. Travmatik olayları hatırlatan yer, resim, ses ve koku gibi her ÅŸeyden kaçıyorlardı. Çocuklar rahatsız edici düÅŸünce veya görüntüleri zihninden uzaklaÅŸtıramıyordu" diye konuÅŸtu. 

Yeryüzü Doktorları Psikososyal Destek Ekibi'ndeki doktorların geliÅŸtirdikleri özel bir programla çocuklara destek olduklarını vurgulayan Görmez, ÅŸu bilgileri verdi:

"Çocuklara uygulanan özel programla çeÅŸitli oyunlar oynanarak, resimler yaparak, grup aktiviteleri gerçekleÅŸtirerek bir program uyguladık. Bu aktivitelerle çocukların korkularıyla yüzleÅŸmeleri, duygularını ifade etmeleri saÄŸlandı. Çalışmalar sonucunda öÄŸrencilerin bu grup çalışmalarında genel olarak rahatladığı ve eÄŸlendiÄŸi, zaman zaman sıkıntılarını unuttuÄŸu, gruptaki arkadaÅŸlarıyla yardımlaÅŸma ve yakınlık duygularının, sorun çözme becerilerinin arttığını gözlemledik. Korkularıyla yüzleÅŸebilen çocukların genel kaygı durumlarında da azalma tespit ettik.

Bu projenin çok baÅŸarılı olduÄŸunu hem okul yöneticileri hem de çocukların aileleri bize geri bildirim olarak ifade etti. Hatta bazı çocuklar, bu destek projesi kapsamında okulda oynadıkları bazı oyunları evdeki anneleri ya da kardeÅŸlerine de uygulaması için söylemiÅŸler."

 Yeryüzü Doktorları Psikososyal Destek Ekibi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Vahdet Görmez,  projeyi baÅŸka okullarda da sürdürme kararı aldıklarını bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.