Sosyal Medya

Dünya

İsrail'in itirazına ret - Mavi Marmara katilleri yargılanacaklar!

İsrailli yönetici ve askerler Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak



UCM Temyiz Mahkemesi'nin kararını deÄŸerlendiren HH Ä°nsani Yardım Vakfı avukatlarından UÄŸur Yıldırım, Ä°srailli yönetici ve askerlerin, Mavi Marmara olayına iliÅŸkin 14 Mayıs 2013'te geminin bayrak devleti olan Komorlar adına, UCM'ye baÅŸvuru yaptıklarını söyledi.

Yıldırım, dosyaya Kamboçya ve Yunanistan'ın da taraf olarak eklendiÄŸini hatırlatarak, "UCM savcılığı, 'Ä°srail'in Mavi Marmara saldırısında savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸini, Gazzeüzerindeki etkin kontrolü devam ettiÄŸi için iÅŸgalci statüsünde olduÄŸunu, Gazze Özgürlük Filosu'nda yer alan tüm katılımcıların uluslararası hukukta korunan sivil statüsünde bulunduÄŸunu, Ä°srail'in ve askerlerinin filodaki yolcuların sivil olduÄŸunu bildiÄŸi halde saldırıyı gerçekleÅŸtirdiÄŸini' tespit etmiÅŸti" diye konuÅŸtu.

Savcılığın aynı zamanda, "bu suçlar dolayısıyla maÄŸdur olan ve ölenlerin sayısının UCM'nin yargı yetkisine girecek oranda yoÄŸun olmadığı" gerekçesiyle soruÅŸturma yetkisinin bulunmadığına karar verdiÄŸini anımsatan Yıldırım, ÅŸunları kaydetti:

"UCM savcılığının kararında Ä°srail'in Mavi Marmara saldırısında savaÅŸ suçu iÅŸlediÄŸi tespit edildiÄŸi halde suçun ağırlık derecesi gerekçe gösterilerek soruÅŸturmanın nihayete erdirilmesine karşı Komorlar Devleti ile Mavi Marmara maÄŸdurlarının avukatları 29 Ocak'ta, savaÅŸ suçu iÅŸleyen Ä°srail'in cezalandırılması için itiraz dilekçesi vermiÅŸti. Ön inceleme mahkemesinde görülen bu itirazda mahkeme, Mavi Marmara avukatlarını haklı bulmuÅŸtu. Yargılama usulünde yeri olmadığı halde savcı, UCM Temyiz Mahkemesi'ne baÅŸvurarak, Ä°srailli suçluların yargılanmaması için bir yol arayışına girmiÅŸti. Temyiz Mahkemesi'nin, savcının bu baÅŸvurusunu dün itibarıyla reddetmesiyle savcılığın Ä°srailli yönetici ve askerlerin sanık sandalyesine oturmalarını engellemek için hukuki hiçbir gerekçesi kalmadı. Bu karar ÅŸu anlama geliyor; bu dava Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde baÅŸlayacak."

Yıldırım, mahkemenin, "savcının, yeterli inceleme yapmadan verdiÄŸi Ä°sraillilerin yargılanamayacağı yönündeki kararını yeniden gözden geçirmesi" için itirazı reddettiÄŸini vurgulayarak, savcının baÅŸvurusunun usule aykırı bir yol arayışı olduÄŸunu kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.