Sosyal Medya

Dünya

Filistin köyüne İsrail zülmü

Doğu Kudüs’teki Filistin köyü İseviye sakinleri uykusuz günler yaşamakta.



Ä°seviye köyü muhtarı DerviÅŸ “Bunlar olmadan önce Ä°srailliler beni dinlerdi; ÅŸimdi dinlemiyorlar. Genç erkeklere ve hatta genç kadınlara saldırıyorlar. Åžüpheli gördükleri herkesi vuruyorllar ve masum insanları ödürüyorlar” sözleriyle köyünün Ä°srail kuÅŸatması altındaki sıkıntılarını dile getiriyor.

Muhtar DerviÅŸ'in telefonu susmuyor, korku içindeki köylüler onu arıyor. DerviÅŸ de “Korkarım iÅŸler daha kötüye gidecek” diyor.

16 bin haneye sahip olan Ä°seviye köyü, DoÄŸu Kudüs'teki diÄŸer Filistin köyleri gibi Ä°srail köylerinin aksine zayıf altyapı ve belediye hizmetlerinin yokluÄŸunun sıkıntısını çekmekte. Ä°seviye köyü sakinleri için bina imar izni almak neredeyse imkansız. Bu yüzden kaçak yapılar inÅŸa etmekten baÅŸka seçenekleri yok. Bu kaçak yapılar ya sonunda yıkılıyor ya da Filistinli sakinler yüklü para cezaları ile karşı karşıya kalıyor.

Köylülerin sorunları geçtiÄŸimiz ay içinde bölgede tansiyonun yükselmesi ile daha da arttı. Ä°srail ordusu bıçaklama olaylarına ÅŸüpheli gördüÄŸü Filistinlileri öldürerek, toplu tutuklamalar yaparak ve evleri basarak karşılık verdi.

Köy sakinlerinden Nejat DerviÅŸ yaÅŸadıkları olayları “Ä°srailliler ilk kez köyümüze giden tüm giriÅŸleri kapattı. Ä°srail askerlerinin Ä°seviye'ye ‘Küçük Gazze'dediklerini duydum” ifadeleri ile dile getirdi. Son günlerde evden neredeyse hiç çıkamıyor ve çocukları için endiÅŸeleniyor; 15 yaşındaki oÄŸlu, okulu köy dışında olduÄŸu için günlerdir okula gidemiyor.

ÖÄŸrenciler ve iÅŸçiler köyden çıkmak için Ä°srail ordusunun inÅŸa ettiÄŸi ve askerler tarafından baÅŸtan aÅŸağı arandıkları kontrol noktasından geçmek zorunda.

49 yaşındaki buldozer iÅŸçisi Salih DerviÅŸ kontrol noktasında yaÅŸadıklarını “Çok kötü. Ä°srail askerleri bize emir veriyor. Bize karşı çok kabalar ve küfür ediyorlar. Önceden servisim beni evden alırdı. Åžimdi ise kontrol noktasından geçmek için beÅŸ buçukta kalmak zorundayım. Eve ise akÅŸam altıda gelebiliyorum. Çok yorucu” sözleri ile anlatıyor.

Araba ile kontrol noktasından geçmek isteyenler 2 saat ya da daha uzun süre beklemek zorunda.

GeçtiÄŸimiz ay 65 yaşındaki Hüda DerviÅŸ uyuduÄŸu sırada evine atılan göz yaÅŸartıcı bomba sebebiyle hayatını kaybetti. Ailesi kontrol noktasında uzun süre bekletildikleri için hastaneye zamanında yetiÅŸemediklerini söyledi.

Hüda DerviÅŸ'in kızı Nida DerviÅŸ “Hastaneye vardıklarında doktor çok geç kaldıklarını söylemiÅŸ ve annem de kalp krizinden hayatını kaybetti” dedi.

GeçtiÄŸimiz ay içinde Ä°seviye köyü sakinlerinden düzinelercesi tutuklanırken, bir kısmı da yaralandı ya da öldürüldü. Bunlardan biri de Ä°srailli askerler tarafından açılan ateÅŸ sonucu öldürülen Fadi Alloun'du. Fadi'yi anmak için hazırlanan posterler hâlâ köyün duvarlarında asılı bulunmakta.

Aslı aljazeera.com sitesinde yer alan haber Melahat Kemal tarafından TIMETURK için Türkçe'ye çevrilmiÅŸtir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.