Sosyal Medya

Kültür Sanat

Eyyüb El-Ensari ve fetih sempozyumda konuşuluyor

İslam'da ilk fetihlerin amaçları ve sonuçlarının irdelendiği "Eyyüp Sultan Sempozyum"u başladı. Sempozyumun açılış konuşmasını İhsan Süreyya Sırma yaptı



Eyüp Belediyesi ve Siyer Vakfı'nın katkılarıyla düzenlenen "12. Uluslararası Eyüp Sultan Sempozyumu" baÅŸladı. Eyüp Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen sempozyumda, Ä°slam tebliÄŸ metodunda Halid bin Zeyd Ebu Eyyüb El-Ensari ve ashap döneminde fethin amaçları ve sonuç konuları irdelendi.

Sempozyumun onur konuÄŸu Ä°slam tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Ä°hsan Süreyya Sırma, açılışta yaptığı konuÅŸmada, Eyyüb El-Ensari ve diÄŸer sahabelerin sık sık dile getirilmesi gerektiÄŸini belirterek, "Folklor olsun diye deÄŸil, bize numune olsun diye bunları gündemimize taşımalıyız" dedi.

Türbe ziyaretlerine iliÅŸkin yapılan yanlışlara deÄŸinen Sırma, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Türbe yanında sünnet düÄŸünü yapıyorlar. Sahabeyi anmak böyle deÄŸil ki. Bayram ve ramazan gecelerinde Eyüp Türbesi'nden buraya gelinmiyor. Kaçı ziyarete geliyor, kaçı onu biliyor, bilmiyorum. Bazı hocaların fetvasıyla horoz kurbanı kesiyorlar. Bu rezaletleri de duyduk tabi. Eyyüb El-Ensari'yi ziyarete gelince, onu okumak lazım. 'Acaba biz onu kendimize nasıl örnek alabiliriz' diye düÅŸünmek lazım."

"MUM YAKMAK DEĞİL FATİHA OKUMAK"

Ä°hsan Süreyya Sırma, türbe ziyaretlerine yönelik hurafelere de vurgu yaparak, "Bizim kültürümüzde Hristiyanlardaki gibi mum yakmak deÄŸil, Fatihalar vardır. Kur'an-ı Kerim ve dua vardır ama mum yok. Mum yakarsa kurtulur mu yani. Gerek Eyyüb El-Ensari, gerek sahabeler, gerek ulemanın türbelerini efsaneleÅŸtirmemek lazım. Buna mani olmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Siyer Vakfı kurucusu ve İslam tarihi araştırmacısı Muhammed Emin Yıldırım da fetih anlayışının "Kur'an" ve "hadis" olarak iki temele dayandığını dile getirdi.

Yıldırım, sahabe döneminde fethedilen Mekke, Medine, Taif, Kudüs ve Ä°stanbul üzerinden verilen mesajlar olduÄŸunu aktararak, ÅŸunları kaydetti:

"Mekke'nin fethi, 'Ä°man olunmadan sabır, sabır olmadan cihat, cihat olmadan fetih olmaz' mesajını vermiÅŸtir. Bu mesaj bizim için sahabenin fetih anlayışını ortaya çıkarmıştır. Medine'nin mesajı, 'Temsil olmadan tebliÄŸ, tebliÄŸ olmadan tesir, tesir olmadan icabet, icabet olmadan fetih olmaz.' Taif üzerinden, 'TaÅŸlanma olmadan dava, dava olmadan sefer, sefer olmadan zafer, zafer olmadan fetih olmaz' mesajı verilmiÅŸ. Kudüs için de 'Teslimiyet olmadan adalet, adalet olmadan samimiyet, samimiyet olmadan aÅŸk, aÅŸk olmadan fetih olmaz' mesajı verilmiÅŸtir."

Ä°stanbul'un fethinin, Hazreti Muhammed'in duası, rüyası ve müjdesi olduÄŸunu anlatan Yıldırım, Ä°stanbul'daki mesajın ise "Rüya olmadan dua, dua olmadan hedef, hedef olmadan sevda, sevda olmadan fetih olmaz" dedi.

Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası Barış Direktörü Prof. Dr. Ä°ghsaan Taliep de Ä°slam'ın Afrika kıtasında yayılmasının 4 aÅŸamada gerçekleÅŸtiÄŸini belirterek, Afrika'nın dünya üzerinde Müslüman nüfusu bakımından en büyük kıta olduÄŸuna iÅŸaret etti.

8 Kasım'a kadar devam edecek sempozyumun, ikinci oturumunda fetih-tebliğ ilişkileri ele alındı.

"HAT SERGÄ°SÄ°"

Etkinlik kapsamında ayrıca hat, tezhip, ebru ve minyatür eserlerin yer aldığı bir sergi ziyarete açıldı.

Eyüp Kültür Müdürü Davut Akgül, Eyüp Kültür ve Sanat Merkezinde açılan serginin, Eyyüb El-Ensari hazretlerinin rivayet ettiÄŸi 40 hadisi konu alan hatlardan oluÅŸtuÄŸunu ve bu hatların da tezhip ile sunulan deÄŸerli sanat eserleri olduÄŸunu söyledi.

Tablolardaki hatların Ahmet Kutluhan, tezhiplerin ise Sema Öz tarafından yapıldığının altını çizen Akgül, sempozyumla eÅŸ zamanlı olarak sergiyi açmaya karar verdiklerini dile getirdi. 

Serginin sempozyum süresince açık olacağını dile getiren Kutluhan, "Ä°lmi içeriÄŸe bir de estetik boyut katalım dedik" ifadelerini kullandı. 

Sergide eserleri bulunan Ahmet Kutluhan ise hat sanatçısı Hasan Çelebi'nin öÄŸrencilerinden olduÄŸuna dikkati çekerek, 210 hadis içinden derlenen 40 hadisin, farklı hat yazı çeÅŸitleriyle oluÅŸturulduÄŸunu aktardı. 

Kutluhan, hadisleri, hat sanatına dönüÅŸtürmenin manevi yönden onur olduÄŸunun altını çizerek, "Eyüp Sultan hazretlerinin ve Peygamber Efendimiz'in aÄŸzından çıkmış bu güzel incileri kaleme ve hat levhalarına dökmek bizim için bir onurdur" diye konuÅŸtu.

 Sergi, Akgül ve Kutluhan'ın yanı sıra Eyüp Belediye BaÅŸkanı Remzi Aydın ve Ä°stanbul Müftüsü Rahmi Yaran tarafından açıldı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.