Sosyal Medya

Güncel

Casusluk davasının kayıp görüntüleri bulundu

İzmir'deki askeri casusluk davasında çete yöneticisi olmakla suçlanan Safiye Köten'in evinde bulunan delillerin ele geçirilme anına ait kayıp görüntüler ortaya çıktı



Ä°zmir'de 3,5 yıl önce Askeri Casusluk Åžebekesi'ne üye olmakla suçlanarak tutuklanan Safiye Köten'in evinde yapılan aramalarla ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. 

Aramalar sırasında Köten'in evinde askeri veriler bulunmuÅŸtu. Arama, polisçe kameraya çekilmiÅŸti ancak delillerin bulunduÄŸu ana iliÅŸkin görüntülere yıllarca ulaşılamadı. Bu kayıt 5 ay önce ortaya çıktı. Görüntülerde mutfak dolabının üzerine bakan bir polis elini uzatır uzatmaz, delillerin olduÄŸu poÅŸeti buluyordu.

Polisler evin çeÅŸitli odalarına dağıldı. Bir taraftan da aramaları kamerayla kayda alıyorlardı. Aranan ‘delil’ mutfak dolabının üzerinde çıktı. PoÅŸetin içi açıldığında, kan tüpleri, askeri bölgelere giriÅŸ kartları, hardisk ve flash disk bulundu. Dijital verilerin içinde askeri belgeler vardı. Safiye Köten 14 Mayıs 2012’de tutuklandı. Operasyonlar geniÅŸledi, çoÄŸunluÄŸunu muvazzaf subayların oluÅŸturduÄŸu 357 kiÅŸi sanık oldu. Safiye Köten, Askeri Casusluk ÅŸebekesi olarak adlandıran örgütün yöneticisi olarak suçlandı. Bu ‘deliller’ ışığında, 23 yaşındaki Safiye Köten, aralarında dönemin Deniz Kuvvetleri Kurmay BaÅŸkanı Koramiral Veysel Kösele’nin de bulunduÄŸu birçok rütbeli subayın sanık olduÄŸu çetenin yöneticiliÄŸiyle suçlandı. 27 ay cezaevinde tutuklu olarak kaldı.

Yargılama sırasında Safiye Köten evinde yapılan aramada ele geçirilen delillerin kendisine ait olmadığını söyledi. BaÅŸkaları tarafından yerleÅŸtirilmiÅŸ olabileceÄŸini iddia etti. Arama sırasında kayda alınan kamera görüntülerinin incelenmesini istedi. Evde yapılan aramada kayıt alınan görüntüler 223’ten 231’e kadar numaralanmıştı. Mutfakta yapılan aramada bulunan delillerin olduÄŸu görüntü ise 230 numaralı görüntü olarak kayda alınmıştı. Ancak mahkeme görüntüye ulaÅŸamıyordu. Polis mahkemeye “Görüntüler bozuk” cevabı veriyordu.

ARANAN GÖRÜNTÜ BULUNDU

4 Temmuz 2014’te Safiye Köten tahliye edildi. Türkiye "kumpas davaları" konuÅŸulmaya baÅŸladı. Poliste "paralel yapı" iddialarıyla tasfiyeler baÅŸladı. Ä°ÅŸte bu deÄŸiÅŸimin ardından, bozuk olduÄŸu öne sürülerek mahkemeye gönderilmeyen 230 numaralı görüntüye de ulaşıldı. 5 ay önce bulunan görüntü dava dosyasına girdi.

Hürriyet'te yer alan görüntülerde polis aramaya baÅŸlamadan önce, “Kameranız var mı? Çekiyor musunuz?” diye soruyor. Bunun ardından tam poÅŸetin çıktığı yerin önüne sandalyeyi koyan polis tezgâha basıp dolabın üstüne bakıyor. Mutfak dolabının üstüne elini atar atmaz beyaz bir poÅŸeti buluyor. Eliyle koymuÅŸ gibi bulduÄŸu poÅŸeti, sol eliyle tutarken, araÅŸtırıyormuÅŸ gibi saÄŸ tarafa da bakıyor. Bu sırada bir polis, “Ä°yi yere koymuÅŸlar ha” diyor. Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından, aramaya katılan ve mahkemede ifade veren polislerin kimisi, Safiye Köten’in “Bulunan delillerin kendisine ait olmadığını söylemesine raÄŸmen tutanaÄŸa geçirilmemesini, “UnutmuÅŸuz. Neden yazmadık, hatırlamıyorum. Israr etseydi yazardık” diye cevaplandırdı.

TUTANAÄžA GEÇÄ°RÄ°LMEYEN SÖZLER

Ortaya çıkan görüntülerde, polisin mutfak dolabı üzerinde bulduÄŸu poÅŸet açılırken Safiye Köten’in “Onlar ne ki?” sözleri duyuluyor. Bir polis, “Sana sormalı” diyor. PoÅŸetten kan tüpleri, Viagra, askeri tesislere giriÅŸ kartları, hard disk ve flash disk çıkıyor. Safiye Köten sürekli, “Ä°nanın ben bilmiyorum. Ä°stediÄŸiniz kadar araÅŸtırabilirsiniz. Benimle ilgisi yok” diyor. Polislerin, “Belki arkadaÅŸlarındır” sözleri duyuluyor. Safiye Köten ise “Ä°nanın ben bilmiyorum. Ä°mkânı yok. Belki tuvaletteyken ya da banyodayken biri koymuÅŸtur. Ä°nanın hiçbir bilgim yok bunlardan. Onlar ne? Size yemin ediyorum. Onlar nasıl benim evimden çıkıyor?” diyor. Genç kızın sürekli itiraz ederek aÄŸlaması üzerine bir polis “KardeÅŸim sen rahat ol. Bakılır incelenir” diyor. Ancak kayıtlarda Safiye Köten’in, bulunan delillerin kendisine ait olmadığına iliÅŸkin bu itirazları, daha sonra arama tutanaklarına geçirilmedi.

Kaynak: Hürriyet Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.