Sosyal Medya

Güncel

6,4 milyar dolar yardım

Türkiye geçen yıl 6,4 milyar dolarlık kalkınma yardımı yaptı. Bir önceki yıla göre yüzde 47,3 artış gösteren yardımların 3,6 milyar doları resmi kuruluşlardan, 2,8 milyar doları ise özel bağışçılardan geldi. Bu bağışların 799 milyon doları mülteciler için kullanıldı.



Ä°nsani yardımda dünyanın en cömert ülkesi unvanına sahip olan Türkiye; geçen yıl 6,4 milyar dolarlık kalkınma yardımı yaptı. BaÅŸbakanlık Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı BaÅŸkanlığı TÄ°KA'nın eÅŸgüdümüyle yürütülen resmi ve özel kalkınma yardımları, 2014'te bir önceki yıla göre yüzde 47,3 artış gösterdi.

3,6 MÄ°LYAR $'I RESMÄ° KURUMLARDAN

Günümüzde devletlerarası iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmede en önemli unsurlarından biri olarak deÄŸerlendirilen kalkınma yardımları, az geliÅŸmiÅŸ ülkelerin kalkınma süreçlerine destek olmak ve acil problemlerine çözüm bulmak amacıyla yapılan ayni veya nakdi yardımları ve yatırımları kapsıyor. Uluslararası alanda insani yardımlarda öncü ülke konumuna yükselen Türkiye'nin, 2014 yılında gerçekleÅŸtirdiÄŸi resmi kalkınma yardımlarının (RKY) toplam miktarı ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 8,6'lık bir artışla 3 milyar 591 milyon dolara ulaÅŸtı.

12 YILDA 42 KAT ARTTI

Türkiye'nin 2002'de bu ÅŸekilde yaptığı resmi kalkınma yardımlarının miktarı 85 milyon dolardı. 2014 yılında Türkiye'nin yaptığı resmi kalkınma yardım miktarının 3,5 milyar dolara çıktığı göz önünde bulundurulduÄŸunda; bu yolla yapılan resmi yardımların aradan geçen 12 yılda 42 kat arttığı görülüyor.
 

 

TÄ°KA Kamerun Ofisi tarafından Yaounde Tsinga Mesleki EÄŸitim Merkezi’ne dikiÅŸ makineleri bağışında bulunuldu.

 



368 MÄ°LYON DOLARI TÜRK STK'LARDAN

2014 yılında Türk Sivil Toplum KuruluÅŸları (STK) tarafından gerçekleÅŸtirilen kalkınma yardımları toplamı 368,28 milyon dolara ulaÅŸtı. STK'ların yoÄŸun olarak faaliyet yürüttüÄŸü ülkeler arasında Suriye'nin yanı sıra, Filistin, Somali ve Bosna Hersek yer alıyor. 2008 yılından 2014 yılına kadar en az geliÅŸmiÅŸ ülkelere yönelik yapılan yardımlar bir önceki yıla oranla 7 kat artarak 1,5 milyar dolara ulaÅŸtı. Bu kategoride en çok yardım yapılan ülkeler ise sırasıyla Somali, Afganistan, Yemen ve Sudan oldu.
 

 

 

 



En büyük pay acil insani yardımlara

Türkiye'nin geçen yıl yaptığı resmi kalkınma yardımlarının % 48'ini acil insani yardım amacıyla kullanıldı. 2014 yılında ülkemize gelen Suriye ve Afganistan ile Afrika, Asya ve OrtadoÄŸu ülkelerinden gelen misafirler için toplamda 799,52 milyon dolar harcandı. Bu miktarın 683,57 milyon doları Suriyeli misafirlere ayrılırken, Afgan ve Afrikalı misafirler, söz konusu yardımlardan en fazla yararlanan gruplardan oldu.

Suriye, Filistin Tunus ve Somali

Resmi kalkınma yardımlarında ağırlık, önceki üç yılda olduÄŸu gibi Orta DoÄŸu bölgesine verildi. Suriyeli misafirlere yapılan yardımlarla payı 2,5 milyar dolara ulaÅŸan Orta DoÄŸu bölgesini 486,6 milyon dolarla Güney ve Orta Asya Bölgesi, 383,3 milyon dolarla Afrika bölgesi ve 133,8 milyon dolarla Balkanlar ve DoÄŸu Avrupa bölgesi izledi. Resmi kalkınma yardımlarından geçen yıl en çok yararlanan ülkelerin başında Suriye gelirken, bu ülkeyi Tunus, Kırgızistan, Somali ve Filistin izledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.