Sosyal Medya

Dünya

Fas İran'a büyükelçi gönderme kararı aldı

Fas, 2008 yılında bütün siyasi ilişkilerini kestiği İran'a yeniden büyükelçi gönderme kararı aldı. İran geçen ocak ayında Fas'a büyükelçi göndermişti



Fas DışiÅŸleri ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Bakanı Salahaddin Mizvar, iliÅŸkileri normalleÅŸtirmek adına en kısa zamanda Ä°ran'a büyükelçi atayacaklarını söyledi.

Fas Parlamentosu'nda yapılan bütçe görüÅŸmelerinde konuÅŸan Bakan Mizvar, "Ülkemiz, Ä°ran ile diplomatik kanallarını açtı, en kısa zamanda Ä°ran'a büyükelçi atayacağız. Diplomatik iliÅŸkilerimizde yeni bir yapılandırmaya gideceÄŸiz" dedi.

Rabat yönetimi, "Fas'ın aleyhine tutum sergilediÄŸi ve din iÅŸlerine karıştığı" gerekçesiyle Mart 2009'da Tahran ile diplomatik iliÅŸkilerini kesmiÅŸti. 

Fas DışiÅŸleri Bakanlığı, Ä°ran'ı, "ülkenin temel kimliÄŸini deÄŸiÅŸtirmeye çalışmak ve devletin desteklediÄŸi Sünni Maliki mezhebini zayıflatmaya çalışmakla" suçlamıştı.

Diplomatik iliÅŸkilerin kesilmesinden 5 yıl sonra geçen yıl aralık ayında Fas Enformasyon Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Mustafa el-Halefi, Ä°ran'ın baÅŸkenti Tahran'da düzenlenen Ä°slam ülkeleri enformasyon bakanlarının 10. toplantısına katılmıştı.

Ä°ran ise 2008 yılında karşılıklı olarak kesilen diplomatik iliÅŸkilerden sonra, ocak ayında Fas'a büyükelçi atayarak diplomatik iliÅŸkilerini tekrar baÅŸlatmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.