Sosyal Medya

Güncel

Tohum Söğüt'e atılmıştı

Osman Gazi'nin babası Ertuğrul Bey'in şehri ve Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Söğüt'ten huruç eden müslümanlar çok geçmeden 3 kıtaya yayıldılar.



ErtuÄŸrul Gazi, Sivas yakınlarında MoÄŸollara karşı üstün baÅŸarı gösterince SöÄŸüt, Selçuklu Sultanı tarafından kendisine kışlak olarak verildi. YerleÅŸtiler ve aradan kısa bir zaman geçti. OÄŸlu Osman Gazi 1299 yılında SöÄŸüt'ün toprağına bir tohum attı. Kök saldılar. Hızla büyüdüler ve bir imparatorluk olup kıtalara yayıldılar. Osman Bey ve oÄŸlu Orhan Bey Bursa'ya defnedildiler. ErtuÄŸrul Bey Bilecik'te kaldı. Åžeyh Edebali ve Dursun Fakih de öyle... 

ErtuÄŸrul Gazi Türbesi 13. yüzyıl sonlarında üzeri kubbe örtülü altıgen planlı taÅŸ bir yapı olarak inÅŸaa edilmiÅŸ. Türbeye, dörtgen formda bir ek yapıdan giriliyor ve sandukaya ulaşılıyor. Sandukanın etrafında Türk ve Ä°slam ülkelerinden getirilmiÅŸ toprak ve bayraklar var.

Türbenin 1 km uzağında ise Hamidiye (Çifte Minareli) Camii'ni, Hamidiye Ä°dadisi'ni ve artık müze olarak kullanılan Yetimler Yurdu'nu (Dar'ül Eytam) göreceksiniz.

Orhan Gazi Camii ve Åžeyh Edebali Türbesi, ÅŸehrin hemen kenarında kayalık bir vadi içinde yer alıyor. Orhan Gazi Camii, Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış. KurÅŸunlu Camii de diyorlar. Ama asıl özelliÄŸi, Osmanlı mimari tarihinde ilk merkezi tek kubbeli cami olmasıdır.


Az ilerisinde Åžeyh Edebali'nin son derece yalın tarzda inÅŸaa edilmiÅŸ türbesi bulunuyor. Åžeyh Edebali, Osman Gazi'nin kayınpederi ve hocasıydı. Din bilgini, aynı zamanda da ilk Ahi liderlerdendi.

Bir Ä°slâm âlimi olan Dursun Fakih, Åžeyh Edebali'nin damadıydı. Osmanlı'nın ilk kadılarından biri oldu. Osman Gazi adına ilk Cuma hutbesini okuyarak Osmanlı'nın kuruluÅŸunu ilan etmiÅŸtir. Mütevazı türbesi SöÄŸüt, Küre beldesinde bir tepe üzerindedir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.