Sosyal Medya

Dünya

Çin'den ABD'ye 'samimi' ol uyarısı

Çin hükümet yetkilisi, ABD donanmasına ait savaş gemisinin bölgede bulunmasından rahatsızlığını dile getirerek 'içten ve samimi' olması uyarısında bulundu.



AA'nın haberine göre, Çin DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın, Güney Çin Denizi'ndeki Amerikan uçak gemisi USS Theodore Roosevelt'i ziyaretine iliÅŸkin, ABD'ye "içten ve samimi" ol çaÄŸrısında bulunurken, "özgür" deniz ve uçuÅŸ seferi adı altında, diÄŸer ülkelerin egemenliÄŸi ve güvenliÄŸini tehlikeye sokacak askeri faaliyetlere karşı olduklarını belirtti.

Gerçek uluslararası su yolu üzerinde diÄŸer ülkelerin yasal haklarına Çin'in hiçbir zaman karşı çıkmadığının altını çizen Hua, ABD'nin bu meselede daha açık ve ÅŸeffaf olması gerektiÄŸini ifade etti.

Çin, geçen hafta ABD donanmasına ait savaÅŸ gemisinin bölgede bulunmasından rahatsızlığını dile getirirken, egemenlik hakları çerçevesinde Çin'e ait adalara baÅŸka ülkelere ait gemilerin 12 milden fazla yaklaÅŸmaması ve özellikle ABD'ye bu konuda sorun çıkarmaması çaÄŸrısında bulunuyor.

Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doÄŸalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduÄŸu belirtiliyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluÅŸturmakla suçlanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.