Sosyal Medya

Dünya

'Skandal ziyaret'

Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi'nin İngiltere ziyaretine İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden tepki geldi: "Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yargılanacağı yerde parlamento binasında ve Başbakan Cameron tarafından ağırlanıyor. Bu bir skandaldır."



Askeri darbe sonucu iktidara gelen Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdülfettah Sisi'nin Ä°ngiltere'de ağırlanmasına insan hakları kuruluÅŸlarından tepkiler gelmeye devam ediyor.

Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü OrtadoÄŸu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson, "Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çıkartılıp yargılanacağı yerde parlamento binasında ve BaÅŸbakan David Cameron tarafından ağırlanıyor. Bu bir skandaldır" dedi.

Whitson, Sisi'nin Mısır halkına yaptığı eziyetlere raÄŸmen Ä°ngiltere'nin buna tepki göstermemesini de eleÅŸtirdi. Whitson, "Mısır halkı, Ä°ngiltere hükümetinin bu tavrını asla unutmayacaktır" diye konuÅŸtu.

'Sisi'yi meşrulaştırmamak gerek'

Merkezi Washington'da bulunan düÅŸünce kuruluÅŸu Brookings Enstitüsünün, OrtadoÄŸu uzmanı Shadi Hamid ise Sisi'nin Londra'da bulunmasının dolaylı olarak "ben buradayım ve kabul edildim" mesajı verdiÄŸini, uluslararası toplumun Sisi'yi meÅŸrulaÅŸtırmaması gerektiÄŸini vurguladı.

Hamid, bu tür ziyaretlerin Sisi'yi meÅŸrulaÅŸtırdığının altını çizerek, "Batı ülkelerinin baÅŸkentlerinde hiçbir resmi ziyarette bulunmaması gerekir ve Cameron'ın görüÅŸmesi sorunludur" dedi.

Cameron-Sisi görüÅŸmesi

Cameron ile Sisi arasındaki görüÅŸme dün gerçekleÅŸti. GörüÅŸmenin ardından iki isim basın toplantısı düzenledi. 

Cameron, Sisi ile yaptığı görüÅŸmede "mükemmel istiÅŸarelerde" bulunduklarını belirterek, Mısır'ın uzun dönemli istikrarına temel merkez oluÅŸturacak siyasi süreç ihtiyacını, DAEÅž, Suriye, Libya ve sığınmacı krizi baÅŸta olmak üzere dış polikaları, geçen cumartesi günü Mısır'da yaÅŸanan uçak kazasıyla ilgili son geliÅŸmeler ile Mısır'ın Sina Yarımadası'nda Kızıldeniz kıyısındaki tatil ÅŸehri Åžarm El Åžeyh'deki durumu ele aldıklarını kaydetti.

Ä°ngiltere BaÅŸbakanlığının, uçağın düÅŸmesinin bombadan kaynaklandığına dair endiÅŸelerine deÄŸinen Cameron, "Ben, aldığım istihbarat ve tavsiyeye dayalı hareket ediyorum. Ben ve uzmanlarım, Rus uçağını düÅŸüren ÅŸeyin bir terörist bombası olduÄŸundan emin deÄŸiller" dedi.

'Ä°hvan'ın Ä°ngiltere'deki faaliyetleriyle ilgili soruÅŸturma görüÅŸüldü'

Ä°ngiliz lider ayrıca Sisi rejiminin darbeyle göreve gelmesinin ardından Müslüman KardeÅŸler'in Ä°ngiltere'deki faaliyetleriyle ilgili olarak kendi talimatıyla baÅŸlatılan soruÅŸturmaya da deÄŸinerek, "Müslüman KardeÅŸler soruÅŸturması bakımından, bugün bu konuyu görüÅŸtük. Biz Ä°ngiltere'de insanları, yasaların dahilinde mi yoksa yasaların dışında mı olduklarıyla yargılıyoruz. EÄŸer insanlar ÅŸiddet mayalıyorsa, o zaman bu, yasayı çiÄŸniyorlar demek oluyor. Böylece cezalandırılıyorlar. SoruÅŸturma raporunu bu yıl sonunda açıklayacağız" diye konuÅŸtu.

'İngiltere'nin endişelerini tamamen anlıyorum'

Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah es-Sisi de Ä°ngiltere'yi ziyaretinde olumlu bir ortam görmekten dolayı teÅŸekkürlerini David Cameron'a ileterek, "Ä°ngiltere'yi ziyaretim iki ülke ve halklar arasındaki güçlü iliÅŸkileri açıkça yansıtıyor" dedi.

Sisi, söz konusu Rus uçağının bomba nedeniyle düÅŸmüÅŸ olabileceÄŸi ihtimalinin öne çıkması nedeniyle Åžarm El Åžeyh'ten yapılan karşılıklı uçuÅŸları askıya alan Ä°ngiltere'nin, güvenlik alanındaki endiÅŸelerine de deÄŸinerek, bu endiÅŸeleri "tamamen anladığını" bildirdi.

Ä°ngiliz hükümetinin, Sisi'ye resmi davette bulunmasının, Mısır mahkemesinin Muhammed Mursi'yi 17 Haziran'da yeniden idama mahkum etmesinin hemen ardından gelmesi tepki çekmiÅŸti.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.