Sosyal Medya

Güncel

Binlerce mahkumu affetti

Fas Kralı 6. Muhammed aralarında terör suçlularının da bulunduğu 4 bin 215 mahkumu affetti.



Fas Kralı 6. Muhammed'in, "YeÅŸil YürüyüÅŸ" diye adlandırılan "Batı Sahra'nın" Ä°spanya iÅŸgalinden kurtuluÅŸunun 40'ıncı kurtuluÅŸ yıl dönümü dolayısıyla aralarında terör suçlularının da bulunduÄŸu 4 bin 215 mahkumu affettiÄŸi bildirildi.

Fas Adalet ve Özgürlükler Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kral 6. Muhammed'in YeÅŸil YürüyüÅŸ'ün 40'ıncı yıl dönümü dolayısıyla hapishanelerde bulunan mahkumlardan 4 bin 215'ini "istisnai" olarak affettiÄŸi belirtildi.

Açıklamada, 69'u insani durumdan olmak üzere 3 bin 576 mahkumun hapis cezasının tamamının affedildiÄŸi, bunların arasında 37 kiÅŸinin terör suçlusu olduÄŸu, 639 kiÅŸinin ise hapis cezasının süresinin düÅŸürüldüÄŸü kaydedildi.

Açıklamada, terör suçlarından mahkum 37 kiÅŸinin affının, 2005 yılından beri deÄŸiÅŸik tarafların bunların affedilmesi yönünde sürekli ricada bulunması üzerine bu özel günde gerçekleÅŸtiÄŸi aktarıldı. Fas, YeÅŸil YürüyüÅŸ'ü, Batı Sahra'nın Ä°spanya iÅŸgalinden kurtuluÅŸunun resmi tarihi olarak kabul ediyor.

Fas Kralı 2. Hasan'ın çaÄŸrısı üzerine 6 Kasım 1975'te 350 bin Faslı Batı Sahra'nın Ä°spanya iÅŸgalinden kurtarılması için ülkenin güneyine barışçıl yürüyüÅŸ düzenledi. YürüyüÅŸten 8 gün sonra 14 Kasım'da Fas ile Ä°spanya arasında anlaÅŸma imzalandı. AnlaÅŸmanın ardından Ä°spanya güçlerinin çekilmesiyle birlikte Batı Sahra Fas'ın egemenliÄŸine geçti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.