Sosyal Medya

Güncel

'Beş ayda ne oldu da, böyle oldu?'

Hüseyin Gülerce, 7 Haziran'dan sonra AK Parti'nin yükseliş nedenlerini masaya yatırdı...



Star Gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, bugünkü "BeÅŸ ayda ne oldu da, böyle oldu?" baÅŸlıklı yazısında 7 Haziran seçimlerinden sonra AK Parti'nin 5 aylık süre içinde yükselmesindeki temel etkenleri ele aldı. Türk ve Kürt milliyetçiliÄŸi üzerinden siyaset yapan partiler, toplumu gerdikçe gerdi, yorumunda bulunan Gülerce, "AK Parti'ye teveccühün en önemli nedenlerinden biri de CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan faktörüdür. Bu millet, AK Parti'yi hiçbir zaman ErdoÄŸan'sız düÅŸünmedi" dedi.

Ä°ÅŸte Hüseyin Gülerce'nin yazısından bir bölüm:

1 Kasım seçiminin sonucu herkes için ÅŸaşırtıcı hatta bazıları için ÅŸok edici oldu. Gerçekten 7 Haziran'dan sonraki beÅŸ ayda ne oldu da, böyle oldu?

Önce ne olduÄŸuna bakalım. 7 Haziran'da yüzde 40,87 oy alan AK Parti, oy oranını 8,61 artırarak yüzde 49,48'e çıkardı. Parlamentodaki sandalye sayısını da 59 artırarak 258'den 317'ye yükseltti. AK Parti, HDP'den 18, MHP'den 37, CHP'den ise 4 milletvekilliÄŸi aldı.

CHP, yüzde 25,32 oy oranı ve 134 milletvekili ile yerinde saydı.

MHP'nin, 7 Haziran'da yüzde 16,29 olan oy oranı, 11,90'a düÅŸerken milletvekili sayısı da 80'den 40'a geriledi.

Oy oranı yüzde 13,12'den yüzde 10,75'e gerileyen HDP'nin milletvekili sayısı da 80'den 59'a düÅŸtü.

Gelelim neden böyle olduÄŸuna... Birinci tespitim ÅŸudur: Türk ve Kürt milliyetçiliÄŸi üzerinden siyaset yapan partiler, toplumu gerdikçe gerdi. Onların güçlenme ihtimali, makul çoÄŸunluÄŸu tedirgin etti. Bu kutuplaÅŸtırıcı sorumsuzluÄŸa dur denmeliydi. MHP ve HDP kaybederken kazanan AK Parti; vatanı sevme, Türkiye'yi kalkındırma, ileri ve büyük Türkiye hedeflerine sahip çıkma anlamında gerçek milliyetçi bir parti oldu.

Ä°kincisi, koalisyon tartışmaları, seçmeni ürküttü. Seçmen, Türkiye'nin bir belirsizliÄŸe mahkûm olacağına inandı. Ä°stikrar adına güven veren tek partinin, AK Parti olduÄŸunu tescil etti. 

Üçüncüsü, MHP ve HDP'nin hatalarıdır. MHP lideri Bahçeli, 7 Haziran'ın akÅŸamından itibaren; “Bize ana muhalefet görevi verildi. Koalisyonu; AKP, CHP, HDP kurmalıdır” deyip kestirip attı. Hâlbuki AK Parti ve MHP tabanı bu iki partinin koalisyonuna sıcak bakıyordu. Sonrasında Bahçeli'nin “ona da hayır, buna da hayır” tavrı, MHP tabanını çileden çıkardı.

Dördüncü faktör çok önemli. AK Parti'nin, CHP'den (yüzde 2 tahmin ediliyor), HDP'den ve diÄŸer partilerden oy almasının ana sebebi de bu faktördür. O da ÅŸudur: Çözüm sürecinde, PKK'ya taviz verildiÄŸini, hatta şımartıldığını düÅŸünen seçmen, baÅŸta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere terör örgütüne karşı verilen kararlı mücadelenin tam destekçisi olduÄŸunu göstermek istedi.

PKK terör örgütünün, silahlı kuvvetlerimizin komutanlarına kalleÅŸçe pusularla, emniyet mensuplarımıza haince saldırılarına “yeter!” diye haykırmak istedi. Türk milletinin bu alçaklığa, kalleÅŸliÄŸe vereceÄŸi tepkiyi teröre destek veren ÅŸer ÅŸebekesi de hesaplayamadı. Millet, Milli Mücadele heyecanı ile ordusuna, emniyet kuvvetlerine ve onların arkasındaki kaya gibi sivil iradeye destek vermeyi bir vatan borcu bildi. Ä°ÅŸte son beÅŸ ayda asıl bu oldu...

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.