Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkiye, Irak Kürtleri için devrede

Hafta başında Erbil’e giden Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Kürt bölgesindeki siyasi partilerin arasındaki krizi çözmek üzere liderlerle görüştü. Krizin büyümesinin IŞİD için Irak’ta daha fazla alan yaratmasından korkuluyor.



SinirlioÄŸlu ziyaretinde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yaÅŸanan krizin IŞİD ile mücadelede sorunlara yol açabileceÄŸini liderlere iletti. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) ve Gorran Partisi’nden yetkililerle görüÅŸen SinirlioÄŸlu, ‘IŞİD tehdidi kapıda, bir an önce barışın, barışmanız için Türkiye de yardıma hazır’ mesajı verdi.

IKBY’nin en güçlü partisi KDP’nin gücünü kırmaya çalışan Gorran ve KYB ile yaÅŸadığı sorunlar sonucu Sülemaniye’de büyük gösteriler düzenlendi, beÅŸ kiÅŸi hayatını kaybetti.

Ankara, KDP’ye Gorran ve KYB’yi dışlamaması, birlik olmaları için ikna etmesi mesajı veriyor. Gorran ve KYB’ye de kendi içindeki sorunları çözmesi ve KDP’nin önemini anlayıp uzlaÅŸması mesajı iletiliyor. Türkiye’nin bu çabasına Ä°ngiltere, Amerika ve Irak merkezi yönetimi de destek veriyor. Çünkü  Irak’ta IŞİD’le savaÅŸan en güçlü askeri kuvvet PeÅŸmerge. Bu ülkeler Kürt bölgesinde yaÅŸanabilecek güvenlik sorununun IŞİD’in ilerlemesine yol açmasından korkuyor.

PeÅŸmerge, Erbil ve Kerkük’te IŞİD’le savaşıyor

Kerkük’ün güneyinde IŞİD’in ilerlemesini engelleyen KYB peÅŸmergesi ve Erbil’in güneyinde, Musul’da IŞİD’le mücadele eden KDP peÅŸmergesi gerektiÄŸi durumlarda birbirlerine takviyede bulunuyor. Ankara, bu grupların 1990'larda olduÄŸu gibi birbirlerine karşı mücadeleye baÅŸlaması halinde IŞİD’in Erbil’e girmesinden ve Musul’a kalıcı olarak yerleÅŸmesinden endiÅŸe ediyor.

Musul operasyonuna Türkiye de destek verecek

Al Jazeera’nin bölgeden ulaÅŸtığı kaynaklar, Türkiye’nin olası bir Musul operasyonuna havadan destek vereceÄŸini söyledi. Türk DışiÅŸleri Bakanlık Sözcüsü Tanju Bilgiç de ziyaretin ardından yaptığı basın toplantısında “Terör örgütlerine karşı siyasi iradenin alacağı her türlü tedbir ve karar uygulanır. Bu kararlar çerçevesinde, tüm opsiyonlar da gündeme gelebilir” dedi.

Kaynaklara göre Türkiye Musul operasyonuna destek vermeye hazır ancak bu operasyon için öncelikle bölgedeki Sünni aÅŸiretlerin desteÄŸini almak gerekiyor. BaÄŸdat’taki merkezi hükümet, Sünnilerin beklediÄŸi yasaları çıkarma konusunda hızlı adım atmadığı için, Sünnilerle uzlaÅŸma süreci de ÅŸimdilik çok yavaÅŸ ilerliyor.

IKBY’de baÅŸkanlık krizi

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Mesut Barzani’nin görev süresi bu AÄŸustos ayında dolmuÅŸ, ancak bölgede seçimler yapılamamıştı. Barzani’nin partisi Irak Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Barzani’nin görev süresinin uzatılmasından yanaydı. Ancak Ä°ran destekli muhalefet partileri Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) ve Kuzey Irak’ta parlamenter sisteme geçilmesini savunan Gorran Haraketi, otoriter olmakla itham ettikleri Barzani’nin görev süresi uzatılsa bile yetkilerinin kısıtlanmasını istiyordu. Soruna Parlamento’da çözüm bulunamamış ve siyasi partilerinin kendi aralarında yapacakları görüÅŸmelerde bir uzlaÅŸmaya varılması kararlaÅŸtırılmıştı.

Ancak Ekim ayında Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) ve Gorran Hareketi'nin güçlü olduÄŸu Süleymaniye'de protestolar baÅŸladı. Protestolarda ÅŸimdiye kadar beÅŸ kiÅŸi öldü, iki yüze yakın kiÅŸi de yaralandı. KDP’nin bazı ofis binalarına yönelik saldırılar düzenlendi.

Gösterilerin arkasında Gorran’ın olduÄŸunu söyleyen KDP, Gorran üyesi IKBY Meclis BaÅŸkanı Yusuf Muhammed Sadık’ın Erbil’e giriÅŸine izin vermedi. IKBY BaÅŸbakanı Neçirvan Barzani de hükümette görevli Gorran üyesi 4 bakanı azletti.

KYB içinde de farklı bir mücadele sürüyor. Parti içinde Celal Talabani’nin ardından Behram Salih, Kubat Talabani ve Kosrat Resul arasında güç savaşı yaÅŸanıyor.

SinirlioÄŸlu 3-4 Kasım’da Erbil’deydi

Salı günü Erbil’e giden DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi  BaÅŸkanı Mesut Barzani ile Erbil'de bir araya gelmiÅŸ; IKBY BaÅŸkanlığı resmi sitesi görüÅŸmenin detaylarına iliÅŸkin yazılı bir açıklama yayımlamıştı. Açıklamaya göre SinirlioÄŸlu ile Barzani arasındaki görüÅŸmede OrtadoÄŸu'daki son geliÅŸmeler, Suriye'deki iç savaÅŸ ve terörle mücadele konuları ele alındı. Ä°ki tarafın da geliÅŸmelere karşı sürekli iletiÅŸim halinde olma konusunda hemfikir olduÄŸu belirtildi.

Açıklamada konuÅŸmasına yer verilen SinirlioÄŸlu'nun Kürt bölgesindeki geliÅŸmeye ve ilerlemeye deÄŸinerek, "Türkiye, iyi komÅŸuluk iliÅŸkilerine sahip olduÄŸu Kürdistan bölgesinin kalkınmasından ve ilerlemesinden yanadır. Türkiye, Kürdistan bölgesindeki istikrarı ve güvenliÄŸi destekliyor. Ayrıca Kürdistan bölgesi ile olan iliÅŸkilerimizi her açıdan geniÅŸletmek ve derinleÅŸtirmek istiyoruz" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Bakan SinirlioÄŸlu, BaÅŸbakan Neçirvan Barzani ve Kürdistan Yurtseverler BirliÄŸi (KYB) Genel Sekreter Yardımcısı Berham Salih, IKBY BaÅŸbakan Yardımcısı Kubat Talabani, Irak Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Selim Ciburi ile de görüÅŸtü.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.