Sosyal Medya

Ekonomi

THY de Åžarm seferlerini iptal etti

İngiltere, İrlanda ve Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın, Sina Yarımadası'na düşen Rus uçağının kalktığı Mısır tatil beldesi Şarm El Şeyh'e uçuşları durdurmasının ardından, Türk Hava Yolları da bu gece yapılacak İstanbul - Şarm El Şeyh arası seferleri iptal etti.



Türk Hava Yolları (THY), Åžarm El Åžeyh'ten St. Petersburg'a giderken Sina Yarımadası'na düÅŸen Rus yolcu uçağının 'IŞİD tarafından düÅŸürüldüÄŸü' yönündeki iddiaların ardından Ä°stanbul - Åžarm El Åžeyh uçuÅŸlarını durdu.

THY'den yapılan açıklamada, "Åžarm El Åžeyh uçuÅŸları için alınan karar gereÄŸi, bu geceki TK 700-TK 702 Ä°stanbul-Åžarm El Åžeyh, Åžarm El Åžeyh-Ä°stanbul seferleri karşılıklı olarak iptal edilmiÅŸtir" denildi.

20 bin İngiliz mahsur kaldı

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı, tatilcilerin ilgi odaklarından Åžarm El Åžeyh ile karşılıklı uçuÅŸları askıya alma kararı aldı. Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanlığı, uçuÅŸların yeniden baÅŸlatılması için çalışmalarını sürdürdüÄŸünü ve cuma günü uçuÅŸların yeniden baÅŸlamasını umduklarını belirtti. Ä°ngiltere BaÅŸbakanı David Cameron, konuyla ilgili perÅŸembe günü acil kabine toplantısına baÅŸkanlık yapacak.

Mısır'ın Sina Yarımadası'nda Kızıldeniz kıyısındaki tatil ÅŸehri Åžarm El Åžeyh'de ÅŸu anda bini yerleÅŸik yaklaşık 20 bin Ä°ngiliz turist var. Bu kiÅŸilerin birçoÄŸu, direkt uçuÅŸlar yeniden baÅŸlayana dek Åžarm'dan Ä°ngiltere veya Ä°rlanda'ya dönemeyecek.

Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Philip Hammond BBC'ye yaptığı açıklamada, Ä°ngiltere'den Åžarm El Åžeyh'e perÅŸembe günü normalde 19 uçuÅŸun yapıldığını ancak hepsinin askıya alındığını söyledi. Hammond, "Havayolları ve Mısırlı yetkililerle irtibat halindeyiz ve insanların güvenli ÅŸekilde Ä°ngiltere'ye gelmeleri için acil güvenlik önlemleri alıyoruz" dedi. Ä°ngiliz Bakan, baÅŸka ülkelerin de Åžarm El Åžeyh'e uçuÅŸlarını askıya alabileceÄŸini söyledi. 

Ä°ngiltere, Åžarm El Åžeyh Havaalanında daha sıkı bagaj kontrolü gibi konularda güvenliÄŸin artırılması için bu ülkeye havacılık uzmanları ile fazladan konsolosluk yetkilileri gönderdi.

Lufthansa da durdurdu

Aynı gün Almanya merkezli Avrupa'nın en büyük havayolu ÅŸirketi Lufthansa da benzer bir karar aldı. Åžirket, bünyesindeki Eurowings ve Edekweiss gibi ÅŸirketler de dahil olmak üzere Almanya ve Åžarm El Åžeyh arasındaki tüm uçuÅŸları durdurduÄŸunu açıkladı.

Lufthansa, "Sina Yarımadası'ndaki mevcut durum nedeniyle" alındığı belirtilen karardan etkilenen müÅŸterilerinin ülkelerine dönüÅŸleri için Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı ve tur ÅŸirketleriyle iÅŸbirliÄŸi yapacaklarını söyledi. 

'İstişare olmadan, tek taraflı askıya aldılar'

Mısır'ın resmi haber ajansı MENA'ya göre, Mısır DışiÅŸleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili bir açıklama yapıldı. Buna göre, iki ülke arasında güvenlik önlemleriyle ilgili sıkı ve üst düzey temaslar olmasına raÄŸmen, Ä°ngiltere uçuÅŸları kendileriyle istiÅŸare etmeden, tek taraflı askıya aldı.

Ä°ngiltere BaÅŸbakanlığı çarÅŸamba akÅŸamı, geçen hafta sonu Åžarm El Åžeyh-St. Petersburg seferini yapan Rus yolcu uçağının Sina Yarımadası'na bomba nedeniyle düÅŸmüÅŸ olabileceÄŸini bildirmiÅŸ ve güvenlik nedeniyle Åžarm El Åžeyh'ten yapılan karşılıklı uçuÅŸları askıya almıştı.

Konunun Londra'ya resmi ziyarette olan Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah Sisi'nin perÅŸembe günü Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Cameron'la yapacağı görüÅŸmede gündeme gelmesi bekleniyor.

Rus Hava Yolu Åžirketi Kogalimavia'ya (Metrojet) ait Airbus-A 321 tipi uçak geçen cumartesi günü, havalandıktan kısa bir süre sonra 17'si çocuk, 217 yolcu ve 7 mürettebatıyla Mısır'ın Sina Yarımadası yakınlarında düÅŸmüÅŸtü. Ä°ngiltere ve ABD'den gelen açıklamalar, uçağın düÅŸme nedeninin, "IŞİD'in uçaÄŸa yerleÅŸtirdiÄŸi bir bomba" olabileceÄŸi iddialarını güçlendiriyordu. IŞİD, uçağı kendilerinin düÅŸürdüÄŸünü açıklamıştı.

Kaynak: AA, Reuters, DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.