Sosyal Medya

Dünya

Nobel barış ödüllü Suu Çii: Arakanlıları abartmayın

Myanmar'da bu hafta sonu yapılacak seçimlerde seçim kazanma ihtimali yüksek olan Nobel Barış Ödülü olan muhalif lider, Arakanlıların çok fazla büyütüldüğünü söyledi



Myanmar'da Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Çii, Arakanlı Müslümanların durumunun abartılmaması gerektiÄŸini söyledi.

Myanmar'da 8 Kasım'da yapılacak seçimler öncesi Yangon'da düzenlediÄŸi basın toplantısında Rohingyalara (Arakanlı Müslümanlara) yönelik ÅŸiddetle ilgili soru üzerine, Suu Çii, "Küçük problemler abartılmamalı. Tabii bunun küçük bir problem olduÄŸunu söylemiyorum. Sadece Arakan eyaleti deÄŸil, bütün ülke zor durumda" ifadesini kullandı.

Suu Çii, liderliÄŸini yürüttüÄŸü Demokrasi Ä°çin Ulusal Birlik Partisi'nin (NLD), seçimleri kazanması durumunda, "devlet baÅŸkanlığı üzerinde" yetkilere sahip olacağını iddia etti. "Seçimleri kazanırsak, devlet baÅŸkanlığının üzerinde bir pozisyona sahip olacağım. Bu oldukça basit bir mesaj" diyen Suu Çii, konuyla ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Myanmar'da 2008 yılında kabul edilen anayasaya göre, meÅŸru çocuklarından biri yabancı bir ülkenin vatandaşı olanlar devlet baÅŸkanı olamıyor.  Çii'nin oÄŸulları Kim ve Alexander'ın Ä°ngiliz pasaportları taşıdığı, seçimlerde NLD'nin kazanacağı büyük bir zaferin dahi muhalif liderin devlet baÅŸkanı olmasını saÄŸlamayacağı, mecliste ordunun atadığı temsilcilerin, anayasadaki bu maddenin deÄŸiÅŸtirilmesi yönündeki giriÅŸimleri engelleyebileceÄŸi belirtiliyor. 

Myanmar'da muhalefetteki NLD'nin 1990'dan bu yana ilk kez yarıştığı seçimlerde milyonlarca kiÅŸinin oy kullanması bekleniyor.

NLD, 1990'daki seçimi ezici çoÄŸunlukla kazanmasına raÄŸmen dönemin askeri cuntasının giriÅŸimleri sonucu iktidara gelememiÅŸti. 2008 Anayasası'na göre parlamentodaki sandalyenin dörtte birine sahip ordunun anayasa deÄŸiÅŸiklerini veto etme ve istediÄŸi zaman yönetime el koyma hakkı bulunduÄŸu ülkede, NLD'nin iktidara gelebilmek için oyların yüzde 67'sini alması gerekiyor.

NLD'nin, seçimlerde Budist keÅŸiÅŸlerin liderliÄŸindeki milliyetçilerin öfkesini çekmemek için Müslüman aday göstermediÄŸi ileri sürülmüÅŸtü. Partinin önde gelenlerinden ve Suu Çii'nin yardımcılarından Win Htein, milletvekilliÄŸi ÅŸartlarına uygun Müslümanların aday olmak için baÅŸvuruda bulunduÄŸunu, ancak bu kiÅŸilerin "siyasi nedenlerden" aday gösterilmediÄŸini belirtmiÅŸti.

Ülkede yaÅŸayan 1 milyona yakın Rohingya'nın oy kullanma hakkından mahrum olması ve Müslümanların aday olamaması seçimlerle ilgili en ciddi problem olarak görülüyor.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaÅŸlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem ÅŸiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında ÅŸiddet olaylarında, Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda, çoÄŸu Müslüman çok sayıda kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yeri yakılmış, 140 bin Arakanlı Müslüman evlerini terk ederek kötü koÅŸullardaki kamplarda yaÅŸamak zorunda bırakılmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.