Sosyal Medya

YaÅŸam

Ehliyette deneyim şartı geliyor

1 Ocak 2016 tarihinden sonra sınıfına göre ehliyet alacaklara deneyim şartı getiriliyor.Otobüs gibi büyük taşıt ehliyetlerine direkt müracaat yapılamayacak.



Ä°stanbul Sürücü Kursları ve EÄŸitimcileri Federasyonu (Ä°SKEF) BaÅŸkanı Murat Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni yönetmelikle büyük ehliyet sınıflarına direkt müracaatların ortadan kalkacağını söyledi.

Tekin, "E sınıfı dediÄŸimiz otobüs gibi büyük taşıtlar için ehliyetlere direkt müracaat yapılamayacak, B sınıfı olan Otomobil ehliyetiyle minibüs kullanma yetkisi de ortadan kalkacak. Uygulama 10 Aralık'a kadar sürücü kurslarına baÅŸvuranları kapsamayacak" dedi.

Yeni yönetmelikte önce B sınıfı ehliyet alıp daha sonra otobüs ehliyetine müracaat ÅŸartının getirildiÄŸini anlatan Tekin, "Motosikletler için de çeÅŸitlendiriliyor. Önce en küçük motoru alıp, sonra büyüklere doÄŸru geçilmesi saÄŸlanacak" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Ehliyet sınıfının da 9'dan 17'ye çıktığını dile getiren Tekin, yeni dönemde ehliyetlerin deneyim ÅŸartına göre verileceÄŸini anlattı. Murat Tekin, ÅŸunları kaydetti:

"Åžu anda sürücüler B sınıfı ehliyetleriyle 16+1 kiÅŸiye kadar minibüs kullanabiliyor. 1 Ocak'tan itibaren müracaat edeceklerin B sınıfından sonra 16+1 kiÅŸilik D1 minibüs ehliyetini alması gerekecek. Yani minibüs ehliyetini almak isteyen kiÅŸinin öncesinde otomobil ehliyetini almış olması ÅŸart. Sürücü kurslarına 10 Aralık'a kadar müracaat eden adaylar B sınıfı ehliyetleriyle hem otomobil, hem de minibüs kullanmaya devam edebilecekler.

Yine aynı ÅŸekilde 10 Aralık'a kadar E sınıfı yani otobüs ehliyeti için de müracaat edebilecekler. Bunlar 1 Ocak 2016'dan sonra müracaat ettikleri halde ehliyetlerde deneyim ÅŸartı olacağı için önce B sınıfını almaları ÅŸart. E sınıfı için daha sonra tekrar sürücü kurslarına baÅŸvurarak, direksiyon uygulama sınavına girmeleri lazım. Minibüs kullanacakların da B sınıfı ehliyeti aldıktan sonra 21 yaşından gün aldıktan sonra D1 diye baÅŸka bir ehliyet daha alma ÅŸartı var.

Bu deÄŸiÅŸiklikler sürücü adaylarında büyük sınıf ehliyete geçmeden önce deneyim ve tecrübe oluÅŸturmuÅŸ olacak. Bu bakımdan çok yerinde ve güzel bir uygulama. Bunun trafiÄŸe olumlu yansımaları muhakkak olacaktır. Motosiklet için de A2 dediÄŸimiz en üst sınırdaki ehliyete, yaşı uygun olanlar müracaat edebilecek." 

"Stajyer sürü ehliyetiyle aracını kendisi kullanacak"

Tekin, 1 Ocak'ta ehliyetlerde stajyerlik döneminin baÅŸlayacağını anımsatarak, stajyer ehliyet konusunun yanlış algılandığını kaydetti. Halk arasında ehliyetini alan kiÅŸinin aracını kullanırken yanında ehliyeti olan baÅŸka birisinin oturması gerektiÄŸi ÅŸeklinde yanlış bir algının bulunduÄŸunu belirten Tekin, böyle bir ÅŸeyin söz konusu olmadığını vurguladı. Murat Tekin, ÅŸunları söyledi:

"Stajyerlikte kiÅŸi kendi ehliyetiyle aracını kullanacak. Ancak 2 yıl boyunca 75 ceza puanını aÅŸmamaya dikkat etmesi gerekiyor. Aracını kullanırken yanında birisinin oturmasına veya bulunmasına gerek yok. Yeni ehliyet alanlar için gerçekten iyi bir uygulama. Çünkü sürücü 2 yıl süresince çok daha dikkatli araç kullanacak. En az ikiÅŸer defa kırmızı ışık ihlalinde, alkollü yakalandığında ya da yayalara yol vermediÄŸinde 75 ceza puanını doldurmuÅŸ olacak ve ehliyetine el konulacak. Sürücü hem bunun bilincinde olacak hem de acemi olduÄŸu için kurallara dikkat edecek. Bu, trafik kazalarının azalmasına, trafik düzeninin yolunda gitmesine katkı saÄŸlayacak bir durum."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.