Sosyal Medya

Coğrafyamız

Halid Meşal'den yeni intifadada birlik çağrısı

Meşal, Kudüs'te yaşananların kitlesel ayaklanma değil, gerçek bir Filistin "İntifada"sı olduğunu belirterek, "Sahadaki direniş ve diplomasi ile uluslararası arenada intifadaya olan desteği beraber yürütmeliyiz" dedi



Hamas Siyasi Büro BaÅŸkanı Halid MeÅŸal, Batı Åžeria ve Kudüs'te yaÅŸananların kitlesel ayaklanma deÄŸil, gerçek bir Filistin intifadası olduÄŸunu belirtti.

Gazze Åžeridi'nde Filistin Basın Evi tarafından düzenlenen organizasyona telekonferansla katılan MeÅŸal, "Sahadaki direniÅŸ ve diplomasi ile uluslararası arenada intifadaya olan desteÄŸi beraber yürütmeliyiz" dedi.

Kudüs ve Batı Åžeria'da yaÅŸananların "ayaklanma" olarak nitelenmesini uygun bulmadığına iÅŸaret eden MeÅŸal, "Ä°ntifadayı kitlesel ayaklanma olarak nitelemenin bir bahanesi olamaz. YaÅŸananlar bütün unsurlarıyla tam bir intifadadır" diye konuÅŸtu.

Filistin halkının gerçek bir Ä°ntifadanın içinde olduÄŸunu vurgulayan MeÅŸal, "Bu intifada Mescid-i Aksa'nın zaman ve mekan olarak bölünmesini engelledi. Çünkü Filistin sahasındaki geliÅŸmeler, uluslararası arenada deÄŸiÅŸimleri doÄŸuruyor. Bunu da siyasi, diplomatik, hukuksal çabalar izliyor" ifadelerini kullandı. 

MeÅŸal, intifadanın tüm Filistinli grupların ve otoritelerin yararına olduÄŸunun altını çizerek Filistin yönetiminden Ä°srail'le güvenlik koordinasyonunu sonlandırmasını istedi.

"SINIR KAPISININ KONTROLÜNÜ BIRAKMAYI REDDETMÄ°YORUZ"

Hamas'ın Gazze-Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısını Filistin yönetimine bırakmayı kabul etmediÄŸi yönündeki söylentilere de deÄŸinen MeÅŸal, ÅŸunları söyledi:

Sınır kapısının kontrolünü bırakmayı kabul etmiyor deÄŸiliz. Ancak ortaklık temelinde bir Filistin uzlaşısı istiyoruz. Refah Sınır Kapısını Devlet BaÅŸkanı Mahmud Abbas'ın sınır muhafızlarına bırakma konusunda bir sorunumuz yok ancak birinin diÄŸerine alternatif olmasını kabul etmiyoruz.

Ä°srail'le kalıcı ateÅŸkes saÄŸlanması konusuna da deÄŸinen MeÅŸal, "Çok sayıda resmi ve gayrı resmi heyet tarafından ziyaret ediliyoruz. Bunda bizim açımızdan bir sakınca yok çünkü Gazze'nin sorunlarına çözüm arıyoruz" demekle yetindi.

BÄ°R VE Ä°KÄ°NCÄ° Ä°NTÄ°FADA SÜREÇLERÄ°

Ä°srail'in Filistin topraklarını ele geçirmesine karşı, Aralık 1987’den 1993 Oslo AnlaÅŸmasının imzalanmasına kadar süren Birinci Ä°ntifada, Cebaliye mülteci kampında baÅŸlamıştı. Gittikçe yükselen tansiyon, ölen Filistinli ve Ä°srailliler ve son olarak Ä°srail ordusuna ait bir aracın dört Filistinli’ye çarpıp öldürmesi, ayaklanmayı ateÅŸledi. Aracın dört Filistinliye kasıtlı çarptığı söylentisi hızlı bir ÅŸekilde Gazze’de, Batı Åžeria’da ve DoÄŸu Kudüs’te yayılmıştı. Genel grev, Gazze ve Batı Åžeria’daki Ä°srailli kurumları, boykot, ordu emirlerine karşı sivil itaatsizlik, Ä°srail yerleÅŸkelerinde çalışılmaması, Ä°srail ürünlerinin satın alınmaması, vergi verilmemesi, Filistinlilerin araçları Ä°srail ehliyetleriyle kullanmayı reddetmesi, grafitiler yapılması, barikatlar kurulması ve Filistin sınırları içindeki Ä°srail’e ait askeri binalara taÅŸ ve molotof kokteyli atılması, ayaklanma sürecinde gerçekleÅŸen eylemlerdi.

Ä°kinci intifada ise Eylül 2000 sonlarında dönemin Ä°srail BaÅŸbakanı Ariel Åžaron'un Mescid-i Aksa Külliyesi'ne girmesine tepki ÅŸeklinde baÅŸlayıp, 2005’te biten, Ä°srailliler ve Filistinliler arasındaki ÅŸiddetin arttığı, ikinci Filistinli ayaklanması oldu. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.