Sosyal Medya

Coğrafyamız

Ruhani, sandığı işaret etti

Ruhani: 'Halk olan biteni dikkatle izliyor. Seçim sandığında da görüşünü açıklıyor'



Ä°ran'ın resmi ajansı Ä°RNA'nın haberine göre Ruhani, "Küresel Emperyalizm ile Mücadele Milli Günü" münasebetiyle Bakanlar Kurulu toplantısındaki konuÅŸmasında, muhafazakar kesimin son günlerdeki "Hükümet, ABD'ye yakınlaşıyor" iddialarına ÅŸubat ayında yapılacak seçime iÅŸaret ederek cevap verdi.

Ruhani, ülkenin dili lideri Ali Hamaney'in nükleer anlaÅŸmadan sonra söylediÄŸi, "ABD'nin Ä°ran'a nüfuz etmesine izin vermeyeceÄŸiz" açıklamasına atıfla, "Umut ederim ki, kimse 'nüfuz' kelimesini karşı olduÄŸu taraf için kullanmaz. Halk konuların farkında. Olan biteni dikkatle izliyor. Seçim gibi gerektiÄŸi yerde de aklı başında ve yüksek bir katılımla görüÅŸünü açıklıyor" ifadelerini kullandı.

Ä°ran'da muhafazakarlar, ülkedeki reformcuları "Amerikancı" veya "fitneci" olmakla suçluyor. Reformcular, uzun yıllardır ekonomik ambargolar nedeniyle zayıflayan ülke ekonomisinin güçlenmesi için yabancı sermayenin ülkeye gelmesini savunuyorlar. Muhafazakarlar ise yabancı sermayenin gelmesiyle birlikte baÅŸta ABD olmak üzere Batı'nın siyasi, ekonomik ve kültürel nüfuzundan endiÅŸe ediyorlar. Ä°ran milletvekili seçimleri ÅŸubat ayında yapılacak. 

Ä°ran ile 5+1 ülkeleri arasında yapılan nükleer müzakerelerdeki görüÅŸmeler sırasında Ä°ran DışiÅŸleri Bakanı Cevad Zarif'in ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry'e karşı gösterdiÄŸi sempatik tavırlar, ülkedeki muhafazakarlar tarafından eleÅŸtirilmiÅŸti.

Ä°ran'da 4 Kasım 1979 tarihinde (Hicri Åžemsi takvime göre 13 Aban 1358), ülkede "Casus Yuvası" olarak adlandırılan ABD BüyükelçiliÄŸi, üniversite öÄŸrencileri tarafından kuÅŸatılmış, bazı elçilik çalışanları rehin alınmıştı. Bu olayın ardından iki ülke arasındaki diplomatik iliÅŸkiler kopmuÅŸtu. Söz konusu gün "13 Aban Küresel Emperyalizme Karşı Milli Mücadele Günü" adı altında her yıl kutlanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.