Sosyal Medya

Güncel

Silopi'de 8 camide ibadet 7 okulda eğitim yapılamıyor

7 Haziran seçimlerinden sonra bölgede yaşanan kaos sebebiyle birçok mağduriyetler yaşanırken, özellikle Şırnak'ın Silopi ilçesinde halkın camilerde ibadet yapamamaları ve çocukların okullarda eğitim görememeleri sosyal alanda büyük sorunlar yaratıyor.



7 Haziran seçimlerinden sonra bölgede yaÅŸanan kaos sebebiyle birçok maÄŸduriyetler yaÅŸanırken, özellikle Şırnak'ın Silopi ilçesinde halkın camilerde ibadet yapamamaları ve çocukların okullarda eÄŸitim görememeleri sosyal alanda büyük sorunlar yaratıyor.
 
7 Haziran seçimlerinden sonra, özellikle de Åžanlıurfa'nın Suruç ilçesinde yaÅŸanan patlama sonrası baÅŸlayan yeni çatışmalı süreç, bölgenin birçok il, ilçe, belde ve köylerinde yaÅŸayan halkı sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan derinden etkiliyor.
 
Bölge halkının büyük maÄŸduriyetler yaÅŸadığı noktalardan biri olan Şırnak'ın Silopi ilçesinde açılan hendeklerin, yükseltilen barikatların yerli yerince durması çokça maÄŸduriyetlere sebep olurken bunlardan en önemlileri ilçedeki 8 camide ibadet yapılamaması ve 7 okulda da eÄŸitimin durdurulması olarak görülüyor.
 
YaÅŸanan çatışmalardan büyük ölçüde etkilenen alanlardan biri bölgedeki eÄŸitim kurumları. 2015-2016 EÄŸitim-ÖÄŸretim Yılı 28 Eylül Pazartesi günü baÅŸladı. Ancak eÄŸitim hayatının baÅŸladığı ilk günlerde PKK'nin silah zoruyla okullarda baÅŸlatmış olduÄŸu bir haftalık boykot, çocukların eÄŸitim hayatına vurulan ilk darbe oldu.
 
Åžiddet olayları çocuklar üzerinde psikolojik travmaya neden oluyor
 
Türkiye Kürdistan'ındaki kentlerde ve ilçelerde sokaklara kazılan hendekler ve kurulan barikatlar, normal hayatın akışını; ekonomiyi, yaÅŸanan göçler sebebiyle sosyolojiyi, özgür yaÅŸamı olumsuz yönde etkilemesinin dışında eÄŸitim alanında da çocuklar üzerinde farklı bir travmanın yaÅŸanmasına neden oldu.
 
Özellikle kamu güvenliÄŸi yönünden alınan önlemlerin yetersiz oluÅŸu, halkın evlerinin önünde kazılan hendeklerin kapatılmaması ve sokaklara patlayıcı döÅŸenmesinin engellenmemesi toplumun geleceÄŸe dair kaygılarını artırdı.
 
Şırnak ilinin Cizre ve Silopi ilçelerinde ilk olarak ücra mahallelerde açılmaya baÅŸlayan hendekler, belediyelere ait iÅŸ makinalarıyla gün geçtikçe ÅŸehir merkezlerine kadar uzandı. Türkiye Kürdistan'ını KabonileÅŸtirmek isteyen
 
PKK'liler, belirledikleri birçok evin bahçe ve iç duvarlarında delikler açıp, geçiÅŸ kolaylığı saÄŸlayarak ÅŸehir merkezinde çatışmaları yaygınlaÅŸtırıp ilerlemeye çalıştı.
 
Terk edilen evler karargâh olarak kullanılıyor
 
Silopi'nin özellikle 8 mahallesinde yaygın olan hendekler yüzünden akÅŸamları evlerine gitmekte zorlanan halk, ya baÅŸka mahallelere taşındı ya da ilçeyi terk etmek zorun da kaldı. Evlerini terk edemeyenler ise PKK'nin insafına esir olmuÅŸ durumda. Ayrıca evlerini terk edenlerin evlerine de PKK'liler konuÅŸlanarak ya mevzi oluÅŸturmuÅŸ ya da üs olarak kullanıyorlar.
 
Kamu güvenliÄŸinin bir türlü saÄŸlanamaması halkı canından bezdirirken bölge halkı, PKK'nin ÅŸiddet politikasıyla iç içe yaÅŸamaktan, çocuklarını nasıl bir geleceÄŸin beklediÄŸini ön göremediklerinden her geçen gün kaygıları daha da fazla artıyor.
 
EÄŸitim gören çocuklar yaÅŸananlardan olumsuz etkileniyor
 
Silopi'deki Åžehit Harun Boy, Karşıyaka, YeÅŸiltepe, Barbaros, BaÅŸak, Nuh, Cudi ve YeniÅŸehir mahallelerindeki 23 Nisan Ä°lköÄŸretim Okulu, Sevgi ilköÄŸretim Okulu, GazipaÅŸa Ä°lköÄŸretim Okulu, Yavuz Selim Ä°lköÄŸretim Okulu, Fatih Ä°lköÄŸretim Okulu, Cumhuriyet Ä°lköÄŸretim Okulu ve Cumhuriyet Ortaokulu'nda eÄŸitimin durdurulması büyük sorunlardan biri olarak orta yerde duruyor. Bu okullarda eÄŸitim gören çocuklar yaÅŸananlardan olumsuz etkilenirken velileri de çaresizlik içinde okulların tekrar ne zaman açılacağını bekliyor.
 
Söz konusu okulların bazıları PKK'liler tarafından karargâh olarak kullanıldığı, okulların çatılarına PKK flamalarının asıldığı belirtiliyor. Hatırlanacağı üzere 7 Ekim 2015 tarihinde yollarına hendek ve barikatların bulunduÄŸu 6 okulda PKK'li bir grup tarafından eÄŸitim veren 29 öÄŸretmen kaçırılmıştı. Bu olayın ardından Ä°lçe Milli EÄŸitim MüdürlüÄŸü aldığı karar ile söz konusu okullarda yapılan eÄŸitim, taşımalı olarak baÅŸka okullara kaydırıldı.
 
Şırnak ValiliÄŸi tarafından 7 Eki 2015'te sekiz mahallede baÅŸlatılan ‘sokaÄŸa çıkma yasağı' ilçede gerginliÄŸi artırırken, iki gün süren yasağın ardından ise sokaklardaki hendek ve barikatlara her hangi bir müdahalenin yapılmadığı dikkat çekmiÅŸti.
EÄŸitimin aksamasının yanı sıra özellikle halkın camilerde ibadet yapması da PKK'liler tarafından engelleniyor.  Cami hoparlörlerinden bırakın ezan okunmasını PKK marÅŸlarının çalınmaya baÅŸlaması da Müslüman halkı rahatsız ediyor.
 
Sekiz camide ibadet yapılamıyor
 
Silopi'deki Hz. Bilal-i HabeÅŸ Camii, Kevser Camii, Medine Camii, Mezarlık Camii, Fazilet Camii, Hz. Hamza Camii, Hz. Ömer Camii ve Firdevs Camii'nde, sokaklardaki hendek ile barikatlar ve can güvenliÄŸinin olmaması sebebiyle uzun süredir bu camilerde ibadet yapılamıyor. Bunun yanı sıra kimi görgü tanıklarının verdiÄŸi bilgilere göre, Hz. Hamza Camii'nin PKK tarafından karargâh olarak kullanıldığı ve PKK'nin ÅŸehir sorumlusu olan bir kadının da kimi zamanlar bu camide uyuduÄŸu belirtildi.
 
Firdevs Camii'ne Abdullah Öcalan'ın resminin asıldığı, Mezarlık Camii'ne PKK'nin Velat isimli bir sorumlusunun kaldığı ve bu camiye PKK flamaları astırdığı da gelen bilgiler arasında. Åžiddet olaylarından etkilenen ve silahlıBASKI  nedeniyle yaÅŸadıklarına tepki bile gösteremeyen halk, çaresizce olup biteni izliyor.
 
Tam 5 aydır camimiz de namaz kılamıyoruz”
 
S.Ç. isimli bir Silopilinin anlattıkları ise yaÅŸananların vahametini gözler önüne seriyor. S. Ç, “Günde 5 vakit ezan okunan camilerimizde ÅŸu an PKK marÅŸları çalınıyor. Camilerimiz adeta silah deposuna dönüÅŸtürülmüÅŸ. Ä°mamlarımız namaz kıldırmaya gelemiyor. Tam 5 aydır camimiz de namaz kılamıyoruz. Çocuklarımız Kur'an-ı Kerim okumayı öÄŸrenmek için gidemiyorlar. Çünkü onlara öÄŸretecek bir öÄŸreticimiz yok. Adeta terk edilmiÅŸ durumdayız. Elimizde bir ibadetlerimiz kalmış o da giderse artık ölmemiz daha iyidir.” diye konuÅŸtu.
“EÄŸer o bomba patlarsa çocuklarım ve ben ölürüz”
 
Bir baÅŸka Silopili R.K. ise evinin penceresinin tam dibine bomba döÅŸendiÄŸini ve bu durumdan dolayı çok korktuÄŸunu söyledi. R.K, her hangi bir patlamanın olmasıyla beraber ev nüfusundan kimsenin saÄŸ kalmayacağını belirterek, “Lütfen artık bu maÄŸduriyetimizi gidersinler. Çok zor durumdayız. EÄŸer o bomba patlarsa çocuklarım ve ben ölürüz. Ev başımıza yıkılır.” dedi.
 
“Çocuklarımın psikolojisi bozuldu”
 
M.K. de barikat ve hendeklerin artık hayatı yaÅŸanılmaz hale getirdiÄŸini dile getirerek, ÅŸunları söyledi: “Bir yandan PKK, öte yandan güvenlik güçleri. Ä°ki ateÅŸ arasında kalmışız. AkÅŸam evimize giderken 14 yaÅŸlarında yüzü maskeli ve uzun namlulu silahlı çocuklar kimlik kontrolü yapıyor. Gece geç saatlerde ise zırhlı araçlar mahallede rast gele ateÅŸ açıyor. Çocuklarımın psikolojisi bozuldu. Kim bizlere yardım edecek. Sesimizi duyan yok mu?”
 
“Her gece hendeklerin başında zorla nöbet tutmaya zorlanıyoruz”
 
Ä°lk baÅŸlar da evini terk etmeyi düÅŸünmediÄŸini, ÅŸimdi ise memleketi bırakıp gitmeyi istediÄŸini söyleyen H.Z. ise “Mahalleyi terk etmemize dahi izin vermiyorlar. Artık yaÅŸamak istemiyoruz. Ya bizi öldürsünler ya da bu çatışmalar artık dursun. Her gece hendeklerin başında zorla nöbet tutmaya zorlanıyoruz. Evimizi terk edersek bir daha gelmemize izin vermeyeceklerini söylüyorlar. Birileri artık buna bir dur demeli.” diyerek yaÅŸadıkları zorlukları anlattı.
 
Evini terk eden yaklaşık on ailenin her birine on bin lira ceza kesmiÅŸler”
 
Åžehit Harun Boy Mahallesinde yaÅŸayan A.A. da ÅŸunları ifade etti: “Evimin bahçe kapısının önüne mayın döÅŸemiÅŸler. Evimin arka duvarının bulunduÄŸu sokaÄŸa yine evimin duvarının dibine mayın döÅŸemiÅŸler. Her iki taraftan sarılmış durumdayım. Evimden adeta çıkamıyorum. Evde çocuklarla beraber yaklaşık 20 kiÅŸi kalıyoruz.
 
Allah göstermesin bu mayınlardan biri patlarsa ev başımıza yıkılır ve hepimiz ölürüz. Evi terk edemiyorum. Terk edersem evimi elimden alıp karargâh olarak kullanırlar. Geçen gün sokaÄŸa çıkma yasağında evini terk eden yaklaşık on ailenin her birine on bin lira ceza kesmiÅŸler. Åžimdi ne yapalım siz söyleyin?”
 
Hem objektiflere yansıyan hem de Silopililerin anlattıkları da gösteriyor ki;  Åžehit Harun Boy, Karşıyaka, YeÅŸiltepe, Barbaros, BaÅŸak, Nuh, Cudi ve YeniÅŸehir mahallelerinde halkın can ve mal güvenliÄŸi yok. Bu mahallelerin tüm sokaklarında birden fazla hendek kazılmış ve barikatlar kurulmuÅŸ, sokak giriÅŸ çıkışlarına da mayınlar tuzaklanmış durumda. Åžiddet olayları sebebiyle camilerde ibadet, okullarda eÄŸitim yapılamaz durumda. (Ä°LKHA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.