Sosyal Medya

Güncel

AB sığınmacıları dağıtmaya başladı

AB'nin sığınmacıların ülkelere dağıtma planının ilk adımı atıldı. Yunanistan’daki sığınmacılardan 30 kişilik ilk kafile uçakla Lüksemburg’a gönderildi



Avrupa BirliÄŸi liderlerinin Hollanda, Yunanistan ve Macaristan'a iltica baÅŸvurusunda bulunan 150 bin mülmültecinin 28 ülkeye dağılımı konusunda anlaÅŸması üzerine Yunanistan'dan ilk mülteci kafilesi Lüksemburg'a gitti.

Yunanistan'ın baÅŸkenti Atina'dan resmi yolla ilk defa 30 kiÅŸiden oluÅŸan 6 aile Lüksemburg'a gitti. Atina Elefteros Venizelos Havaalanı'nda düzenlenen mülteci aileleri uÄŸurlama törenine ülkenin baÅŸbakanı Aleksis Çipras, Avrupa Parlamentosu (AP) BaÅŸkanı Martin Schulz ve Lüksemburg DışiÅŸleri Bakanı Jean Asselborn ve Avrupa Komisyonu Göçmenlerden sorumlu üyesi Dimitris Avramopulos katıldı.

Çipras, hayatını tehlikeye atarak Yunanistan'a geçen mülteci grubunun ilk defa resmi yollardan Avrupa'ya gönderilmesinin çok önemli bir geliÅŸme olduÄŸunu söyledi. Çipras, "Bu defa umuda yolculuÄŸa çıkıyorlar." dedi.

"SavaÅŸtan kurtulmak için kaçan binlerce kiÅŸi düÅŸünüldüÄŸünde bu, okyanusta bir damla." ifadelerini kullanan Çipras, "Bu çabanın bir baÅŸlangıç olduÄŸunun farkındayız." dedi. AB'nin bu konuda sorumluluÄŸu paylaÅŸması gerektiÄŸini belirten Çipras, "Damlanın dere, derenin de insanlık nehri olmasını istiyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Lüksemburg DışiÅŸleri Bakanı Bakanı Asselborn ise "Hızlı hareket etmeliyiz. Burada duvar ve tel örgüler yükselemeyeceÄŸinin garantisini vermek için bulunuyorum. Çünkü dayanışmaya ihtiyacımız var." dedi. Lüksemburglu bakan, "EÄŸer baÅŸarısız olursak Avrpa BirliÄŸi'nin ana ilkeleri yıkılacak." uyarısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) BaÅŸkanı Martin Schulz da "Buradan hareket eden çocukların gülümsemesi hepimizi etkiledi. Hiç kimse sebepsiz yere ülkesini terk etmiyor." ifadelerini kullandı. Schulz, bugünkü giriÅŸimin daha fazla mültecinin Avrupa'da iskan edilmesine yol açması diledi.

6 aile kendilerini Lüksemburg'a götürecek uçaÄŸa binmeden önce Yunan ve Avrupalı liderlerle sohbet etti. Erkek, çocuk ve kadınlardan oluÅŸan ailelerden dördünün Suriye, ikisinin ise Irak'tan olduÄŸu açıklandı. Bu kiÅŸiler içerisinde bir hamile ile 2 de engelli çocuk yer aldı. 6 ailenin seçiminde ihtiyaçları ve korunmaya olan gereklilik kriteri belirleyici oldu. Atina'da Eleona misafirhanesinden seçilen mültecilerin bazılarının geçen hafta Midilli'den geldikleri öÄŸrenildi. Mültecilerin, kimlik bilgileri Frontex ve Yunan polisi tarafından tespit edildikten sonra iltica baÅŸvurusunda bulundukları belirtildi.

Avrupa BirliÄŸi ülkelerine aynı yollarla ilk etapta 150 binden fazla mültecinin gönderilmesi planlanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.