Sosyal Medya

Güncel

Büyük operasyonda 'Fuat Avni' önlemi

İzmir merkezli gerçekleştirilen dev 'paralel yapı' operasyonunda sosyal medyada operasyon haberlerini önceden veren Fuat Avni gibi hesapların duymaması için özel önlem alındığı ortaya çıktı.



Ä°zmir'de, 2013'teki Askeri Casusluk operasyonunu düzenleyen emniyet görevlileri ve bürokratlara yönelik operasyonun Fuat Avni gibi sosyal medya heseplardan deÅŸifre edilmemesi için için büyük çaba gösterildiÄŸi ortaya çıktı.

Ä°zmir merkezli olarak Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nın yürüttüÄŸü soruÅŸturmada, askeri casusluk davasında yargılananlar hakkında sahte delil ürettikleri ileri sürülen 46 kiÅŸi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan ve aralarında kentin eski emniyet müdürü ali bilkay'ın da bulunduÄŸu 46 kiÅŸi buSabah saÄŸlık kontrolü için hastaneye getirildi.

Aralarında merkez valileri, mülkiye müfettiÅŸi, emniyet müdürü ve polislerin de bulunduÄŸu ÅŸüpheliler hastanenin adli  tabipliÄŸinde muayene edildi. Ä°zmir merkezli 18 ilde "Paralel Devlet Yapılanması" iddialarına yönelik  operasyon kapsamında 57 kiÅŸi hakkında gözaltı kararı çıkartılmış, 46 kiÅŸi  gözaltına alınmıştı.

3 BİN KİŞİ TASFİYE EDİLECEKTİ İDDİASI

Bu arada operasyona yönelik yeni bilgiler de ortaya çıkmaya baÅŸladı. Operasyonun en önemli dayanaklarından birisinin Ä°çiÅŸleri Bakanlığı müfettiÅŸlerinin, hazırladığı 12 sayfalık rapor olduÄŸu belirlendi. MüfettiÅŸlerin raporlarında, elde ettikleri bilgiler doÄŸrultusunda önemli suçlamalarda bulundukları ileri sürüldü.

Usulsüzleri tek tek tespit eden müfettiÅŸ raporlarından elde edilen bilgilere göre, gizli bilgi ve belge bulundurma soruÅŸturmasıyla, 13 bakanlık ve kamu kurumu hedef olarak seçildi.

Aralarında Genelkurmay BaÅŸkanlığı, DışiÅŸleri Bakanlığı, Ä°çiÅŸleri Bakanlığı, Milli eÄŸitim Bakanlığı,Hazine MüsteÅŸarlığı ve Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı'nın da bulunduÄŸu bu kurumlardaki yaklaşık 3 bin kiÅŸinin tasfiye edilip yerlerine cemaate yakın kiÅŸilerin kadrolaÅŸmasının planlandığı ileri sürüldü.

350 KİŞİ SAHTE İSİMLERLE DİNLENDİ

Gizli bilgi ve belge bulundurma operasyonunun en önemli dayanaklarından birisi olan telefon dinlemelerinde de usulsüzlükler yapıldığı ortaya çıktı. Ä°ddilara göre, soruÅŸturma için 10 farklı ilden dinleme kararı alındı. Suçlanması planlanan 350 kiÅŸinin, telefonları ise sahte isimler adına çıkartılan mahkeme kararlarıyla dinlendi. 357 kiÅŸinin casuslukla suçlandığı gizli bilgi ve belge bulundurma soruÅŸturmasının esasını teÅŸkil eden belgelerin, casusluk niteliÄŸi taşıyacak nitelikte gizli belgeler olmadığı, raporda yeraldı. Ayrıca, bu belgelerin de yine uzmanlarını incelediÄŸi hard disklere, önceden konulduÄŸu saptandı.

FUAT AVNÄ° ÖNLEMÄ°

Bu arada üst düzey emniyet görevlileri ve bürokratlara yönelik yürütülen savcılık soruÅŸturma yaklaşık bir yıldır devam ediyordu. Ancak savcılığın soruÅŸturmada operasyon safhasına geldiÄŸinin, duyulup da Fuat Avni gibi sosyal medya hesaplarından deÅŸifre edilmemesi için büyük çaba gösterildi. Gizlilik içerisinde alınan gözaltı kararları, özel ekiplerini kuryeliÄŸinde, adliyeden ilgili emniyet birimlerine ulaÅŸtırıldı. Operasyonda görev alacak polisler de, sadece bir faaliyet içerisinde bulunacakları bilgisi verilip emniyete çağırıldı. Ardından bu polisler, baÅŸlarındaki amirlerle ellerine verilen adreslere gönderildi. Bu adreslerde gerekli hazırlıklarını tamamlandığı bilgisinin gelmesi üzerine, aynı anda baskınlar yapıldı. Ä°lk önce gözaltına alınmaları planlanan emniyet görevlileri ile bürokratların, bu ÅŸekilde kaçmalarının önüne geçilmiÅŸ oldu.  

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.