Sosyal Medya

Güncel

Çocuğa tecavüze 'saygın tutum' indirimi

Diyarbakır’da 14 yaşındaki bir çocuğa tecavüz eden 22 yaşındaki sanığa ‘duruşmalardaki saygın tutumu’ nedeniyle indirim uygulandı. 43.5 yıla kadar hapsi istenen sanığa 11 yıl 8 ay hapis cezası verildi.



2012'de Diyarbakır'da 14 yaşındaki bir kızın başına taÅŸla vurup, bayılttıktan sonra tecavüz ederek hamile kalmasına yol açan 22 yaşındaki Y.T. için mahkeme kararını verdi. DuruÅŸmadaki 'saygın tutumu' nedeniyle indirim uygulanan Y.T.’ye 11 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

Diyarbakır Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, sanık Y.T. 2012 yılı Kasım ayında 14 yaşındaki Z.B. ile gezmek için buluÅŸtu. ÇocuÄŸu Çiftkapı semtine götüren Y.T. burada maÄŸduru kolundan tutup surların içine çekti. Direnen maÄŸduru kafasına taÅŸ vurarak bilincini kaybedecek ÅŸekilde döven Y.T., daha sonra baygın yatan Z.B.'ye cinsel istismarda bulundu.

Ä°ddianamede karnı ÅŸiÅŸtiÄŸi için annesi tarafından hastaneye götürülen Z.B.'nin 8.5 aylık hamile olduÄŸunun ortaya çıkması üzerine ailesinin ÅŸikâyetçi olduÄŸu vurgulandı. Ruh saÄŸlığı bozulan maÄŸdurun bir erkek çocuk doÄŸurduÄŸunu ifade eden savcı, Z.B.'nin devlet korumasına alındığını belirtti. MaÄŸdurun ifadesinin samimi olduÄŸunu belirten savcı, bebeÄŸin sanığa ait olduÄŸuna dair bilimsel delillerin varlığına vurgu yaptı.

Cumhuriyet Savcısı Ömer Yurdusev, ÅŸüphelinin 15 yaşını bitirmeyen maÄŸduru rızasıyla kaçırıp alıkoyduÄŸu kabul edilse dahi, çocuÄŸun rızasının cinsel istismarı hukuka uygun hale getiremeyeceÄŸini belirtti. Ä°ddianamede ÅŸüpheli Y.T.'nin “Beden ve ruh saÄŸlığını bozacak ÅŸekilde cebir kullanarak çocuÄŸun nitelikli cinsel istismarı” ve “ÇocuÄŸa karşı cinsel amaçla kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 43.5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

‘10 gün sonra düÄŸünüm oldu’

Ä°ddianamenin kabulünün ardından tutuksuz sanık Y.T. Diyarbakır Ä°kinci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandı. Olay günü maÄŸdur ile surların üstünde yakınlaÅŸtıklarını belirten Y.T. “Ancak cinsel birliktelik olmadı. Bu olaydan 10 gün sonra benim düÄŸünüm oldu. DüÄŸünden sonra kendisiyle hiç görüÅŸmedim. Kendisini darp etmedim. Kendisi beni arayarak hamile olduÄŸunu söyledi. Hamile bırakacak ÅŸekilde birlikteliÄŸimiz olmadı. MaÄŸdureye tecavüz etmedim” dedi.

‘Ä°ftira atacağını söyleyince buluÅŸmayı kabul ettim’

MaÄŸdur Z.B. ise olaydan önce Y.T.'nin telefonla kendisini arayarak görüÅŸmek istediÄŸini belirtti. "Gelmezsem bana iftira atacağını söyledi. YürüdüÄŸümüz sırada beni kolumdan tutup surların içine çekti. Beni dövdü, bayılmışım. Uyandığımda oturmuÅŸ, bana bakıp gülüyordu. Orada bulduÄŸum taÅŸları ona fırlattım. Eve gidince yüzümdeki yaraları soran anneme kapkaça uÄŸradığımı söyledim. Bir süre sonra kilo almamdan ÅŸüphelenen annem beni doktora götürdü ve hamile olduÄŸum anlaşıldı" diye konuÅŸtu.

‘MaÄŸdurun ruh saÄŸlığı bozulmadı’

Kararını açıklayan mahkeme sanık Y.T.'yi önce “ÇocuÄŸun nitelikli cinsel istismarı” ve “Cinsel amaçlı kiÅŸiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçlarından 14 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın duruÅŸmadaki ‘saygın tutumu’nu dikkate alan mahkeme, indirim yaparak Y.T.'nin 11 yıl 8 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, heyet raporuna göre maÄŸdurun ruh saÄŸlığı bozulmadığı için ceza oranını artıran kanun maddesinin uygulanmadığını belirtti.

‘Israrla tutuklamaktan kaçındılar’

MaÄŸdur avukatı Halime Sanli, cezanın yasaya aykırı olduÄŸunu söyleyerek karara tepki gösterdi:

"Yeni kanunda bunun cezasının 16 yıldan az olamayacağı açıkça belirtilmesine raÄŸmen mahkeme suç tarihi itibari ile eski cezayı uyguladı. Eski yasada bile verilecek cezanın 12 yıldan az olamayacağına hükmedilmiÅŸ. Devamında cezada artırım yapılması öngörülmesine raÄŸmen bunu da uygulamadılar.

Kararı temyiz ettik. BaÅŸtan beri cinsel saldırıyı kabul etmeyen sanık hakkında iyi hal indirimi uygulandı. Bu zaten hukuksuzluk. Sanık yargılamada herhangi bir piÅŸmanlık göstermemesine, iliÅŸkiye girdiÄŸinin reddeden bir tutum sergilemesine ve raporlar tamamen sanığın aleyhine olmasına raÄŸmen indirim yapıldı. TaÅŸ attığı iddiasıyla çocuklara tutuklama kararı verip cezaevine koyan yargı, 14 yaşındaki kızı döverek hamile bırakan adamı tutuklamaktan ısrarla kaçındı."

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.