Sosyal Medya

Güncel

İsrail ile ticaret iki kat arttı

İsrail ile Türkiye arasında ticari hareketlliğin son beş yıl içinde iki kat arttığı gözlemlendi



Türkiye Ä°statistik Enstitüsü'nün Türkiye dış ticareti üzerine yayınladığı rakamlar ve Ä°srailli yetkililerin açıklamaları, Ä°srail ile Türkiye arasındaki ticaretin son beÅŸ yıl içinde iki kat artarak, 5,6 milyar dolara yükseldiÄŸini ortaya çıkardı

Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı sözcüsü Emmanuel Nachson, Media Line programına yaptığı açıklamada, Türkiye ve Ä°srail ekonomilerinin birbirini tamamladığını ve ticari iliÅŸkilerin canlandığını ifade ederek "Ama ne yazık ki siyasi baÄŸlarımız bu kadar iyi deÄŸil, sebebi ise Türk hükümetinin Ä°srail'e yaptığı sert saldırılardır." dedi. Nachson, Ä°srail ve Türkiye'nin siyasi ve ekonomik baÄŸlarının birbirinden ayrı tutulmasından memnuniyet duyduklarını da sözlerine ekledi

Ä°srail'deki araçların yarısı Türk malı diÄŸer yarısı da Türkiye'den ihraç edilen araçlar. Tel Aviv'de Japon araba satın alan Ä°srailliler, aldıkları arabaların aslında Türkiye'de yapıldığından haberleri yok. Ä°srail dükkanlarında satılan incirin de muhtemelen Türkiye'den ithal edildiÄŸini bilmiyorlar.

Gazze'ye giden Mavi Marmara yardım gemisinin Ä°srail askerlerince saldırıya uÄŸraması ve 10 Ä°HH gönüllüsünün öldürülmesinden bu yana iki ülke arasındaki siyasi iliÅŸkiler gergin. Olaydan üç yıl sonra Ä°srail BaÅŸbakanının olaydan ötürü özür dilemiÅŸ ancak bu özür, yapılanları unutturmaya yetmemiÅŸti.
Ä°srail ve Türkiye'nin karşılıklı olarak büyükelçilileri bulunmuyor, iliÅŸkiler diplomatik temsilcilikler aracılığıyla gerçekleÅŸtiriliyor.

Ä°srail eski DışiÅŸleri Bakanlığı eski genel müdürü Alon Liel, "her iki ülke ekonomik ve siyasi iliÅŸkileri arasına duvar örmüÅŸlerdi. Her iki ülkenin ekonomileri ve ihtiyaçları artıyor. Onlar diplomatik düzeyde ÅŸiddetli kavgalar etmelerine raÄŸmen sivil ticaret neredeyse hiç etkilenmemiÅŸ durumda" dedi. Türkiye Ä°srail'in 7 ve ya 8. büyük ticaret ortağı olamaya devam ediyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.