Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Ya iki devlet ya da sonsuza dek savaÅŸ'

Eski İsrail Cumhurbaşkanı Peres, Filistin konusunda önemli açıklamalarda bulundu...



Eski CumhurbaÅŸkanı Åžimon Peres, Ä°srailli liderlere iki devletli çözüm çaÄŸrısında bulunarak, barışa ulaşılamadığı takdirde savaşın sonsuza kadar sürebileceÄŸini belirtti.
 
Associated Press'e konuÅŸan Peres, Ä°srail'in kendi iyiliÄŸi için iki devletli çözüm yoluna gitmesi gerektiÄŸini vurguladı. Peres, "EÄŸer çoÄŸunluÄŸu kaybedersek, Yahudi devleti ya da demokratik bir devlet olarak kalamayız" dedi. 

"Toprağın bir kısmında Yahudi bir devlete sahip olmak, Yahudi bir devlet olmadan bütün topraÄŸa sahip olmaktan iyidir" diyen Peres, "iki devletli çözüme karşı diÄŸer seçenek ise devam eden bir savaÅŸ. Kimse sonsuza kadar savaÅŸ sürdüremez" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

NETANYAHU'NUN ‘Ä°KÄ° DEVLETLÄ° ÇÖZÜM' AÇMAZI

Ä°srail BaÅŸbakanı Benyamin Netanyahu, mart ayında yapılan seçim kampanyasında "Bir Filistin devletinin kurulmasına izin vermeyeceÄŸini" vaat etmiÅŸ ancak uluslararası toplumdan gelen tepkiler üzerine seçim sonrası söylemini yumuÅŸatmıştı. 

"Ben tek devletli bir çözüm istemiyorum. Sürdürülebilir, barışçıl bir iki devletli çözüm istiyorum. Ancak koÅŸullar deÄŸiÅŸmeli" diyen Netanyahu, "Altı yıl önce Bar Ilan Üniversitesi'nde yaptığım konuÅŸmada, silahsızlandırılmış ve Ä°srail'i Yahudi devleti olarak tanıyan bir Filistin devleti kurulması çaÄŸrısı yapmıştım. Politikamı deÄŸiÅŸtirmedim" ifadelerini kullanmıştı.

FÄ°LÄ°STÄ°N'Ä°N ÅžARTLARI

Filistin tarafı ise Netanyahu liderliÄŸinde kurulan yeni hükümetin, DoÄŸu Kudüs ve Batı Åžeria'da Yahudi yerleÅŸim yeri inÅŸalarına devam etmesi ise "iki devletli" çözümü zorlaÅŸtırdığını belirtiyor. 

Filistin yönetimi, Ä°srail'le müzakere masasına oturmak için, Yahudi yerleÅŸim birimi inÅŸasının durdurulması, Filistinli esirlerin serbest bırakılması ve 1967 sınırları içinde baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin tanınması ÅŸartlarını öne sürüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.